Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αβέβαιο το μέλλον των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης

Αβέβαιο το μέλλον των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης

0
kentro diaviou

Ανησυχούν εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι γιατί δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις.

Αντίθετη με το κλείσιμο του Κέντρου δηλώνει η αντιδήμαρχος Δ. Παρτσαλίδου -  2.000 οι εκπαιδευόμενοι στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης της Ξάνθης στα δύο χρόνια λειτουργίας του

Στον «αέρα» βρίσκονται τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, μια δομή που ξεκίνησε την λειτουργία της με την παρούσα μορφή από το 2012 και παρέχει εκπαίδευση , κατάρτιση και δεξιότητες σε ενήλικες. Ο λόγος που το μέλλον τους κρίνεται αβέβαιο είναι ότι το παρόν έργο λήγει στις 30 Ιουνίου του 2015 και ακόμη δεν έχει γίνει καμία κίνηση από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων όπου υπάγονται τα Κέντρα για την ανανέωση των συμβάσεων προσωπικού και εκπαιδευτών και την συνέχιση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που το χρηματοδοτούν έτσι ώστε το Σεπτέμβριο οι ενήλικοι εκπαιδευόμενοι να μπουν πάλι στις αίθουσες. Να σημειώσουμε ότι στις 17.12.2014 εγκρίθηκε από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το σύνολο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, που είχε υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές, μεταξύ των οποίων και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» (ΕΠ ΑΝΑΔ_ΕΔΒΜ). Το συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, καλύπτει το σύνολο των περιφερειών της χώρας και συμβάλλει στην αναβάθμιση του συστήματος διά βίου μάθησης και την αύξηση της συμμετοχής σε αυτήν. Ωστόσο για να συνεχιστεί το έργο απαιτείται η γεφύρωση των δύο αυτών προγραμμάτων από το υπουργείο.

Ανησυχούν εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι …

Εκπαιδευόμενοι, Δήμοι και στελέχη σε ολόκληρη την Ελλάδα ανησυχούν ότι η διακοπή της λειτουργίας των Κ.Δ.Β.Μ. ίσως σημάνει και το τέλος της δωρεάν, δημόσιας επιμόρφωσης σε τοπικό επίπεδο, καθιστώντας την ανεπαρκή, περιορισμένη και αποσπασματική. Ζητούν την παράταση του υπάρχοντος έργου και τη γεφύρωσή του με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, έτσι ώστε τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης να μη χρειαστεί να κλείσουν ούτε για μία μέρα. Να σημειώσουμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια σε 328 Δήμους σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν χιλιάδες τμήματα μάθησης σε 112 διαθέσιμα προγράμματα, που συνδέονται με τις ανάγκες της σύγχρονής κοινωνίας, όπως ξένες γλώσσες, νέες τεχνολογίες, επιχειρηματικότητα και οικονομία, ποιοτικός ελεύθερος χρόνος κ.α., με πάνω από 162.000 εκπαιδευόμενους να ωφελούνται σε περίοδο οικονομικής κρίσης από τη δωρεάν, δημόσια εκπαίδευση.

2.000 οι εκπαιδευόμενοι στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης της Ξάνθης

Από το 2012 – οπότε και τα Κέντρα λειτουργούν υπό την αιγίδα των δήμων – ο δήμος Ξάνθης με απόφαση Δημοτικού συμβουλίου έχει συστήσει ένα Κέντρο για όλο τον νομό. Τα γραφεία του Κέντρου είναι στην Πλ. Εμπορίου όπου απασχολούνται 2 άτομα προσωπικό ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται τις απογευματινές ώστε στο 8ο Γυμνάσιο και σε γυμνάσιο της Εκτενεπόλ. Την ανησυχία της για το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας του Κέντρου εξέφρασε στο «Ε» η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Παρτσαλίδου επισημαίνοντας την σπουδαιότητα του έργου που επιτελεί: «Είναι μια δομή που παρέχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε πολύ κόσμο και για το λόγο αυτό έχει και μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Είμαστε αντίθετοι στο να κλείσει μια τέτοια εκπαιδευτική δομή που επιτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο». Όπως επίσης αναφέρει η υπεύθυνη υλοποίησης του έργου κα Αντωνιάδου το ΚΔΒΜ Ξάνθης στα 2 χρόνια λειτουργίας τα προγράμματα του Κέντρου παρακολούθησαν 2.000 εκπαιδευόμενοι. Το 2013 δημιουργήθηκαν 48 τμήματα των 17 ατόμων ενώ το 2015 65 τμήματα. Διδάχθηκαν ξένες γλώσσες όπως: Αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, τουρκικά, βουλγαρικά, πομακικά, αλλά και η ποντιακή διάλεκτος. Επίσης υπάρχουν τμήματα πληροφορικής, πρώτων βοηθειών καθώς και ψυχολογικού περιεχομένου όπως διαχείριση εργασιακού άγχους κ.λ.π. Να σημειώσουμε ότι όλα τα μαθήματα είναι δωρεάν και στόχο έχουν την προώθηση της Δια Βίου Μάθησης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …