Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αυτοί που έζησαν μια περιπέτεια στα χιόνια

Αυτοί που έζησαν μια περιπέτεια στα χιόνια

0
dasos xionia

Ο κ. Καντήρ Καρά διηγείται πώς ο ίδιος με επτά ακόμη άτομα αποκλείστηκαν στην ορεινή περιοχή των Σατρών και με ποιο τρόπο διασώθηκαν από το ερπυστριοφόρο της ΕΜΑΚ

Είχαν πάει να φυτέψουν καρυδιές, αλλά δεν περίμεναν τέτοια επιδείνωση του καιρού. Παρέμειναν ψύχραιμοι και επέστρεψαν χωρίς πρόβλημα

Μια περιπέτεια μες το χιόνι, με θυελλώδεις ανέμους, βροχή και πολύωρη πεζοπορία, έζησαν οκτώ άτομα στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, που αποκλείστηκαν και απαιτήθηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης και του ερπυστριοφόρου της ΕΜΑΚ για να επιστρέψουν ασφαλείς στα σπίτια τους το Σάββατο αργά το απόγευμα.

Ο κ. Καντήρ Καρά, που είχε συγκεντρώσει την ομάδα, η οποία ανέλαβε να πάει στα κτήματά του για να φυτεύσουν καρυδιές και να βάλουν λίπασμα, διηγείται πώς αποκλείστηκαν από την κακοκαιρία, με ποιο τρόπο ήρθαν σε συντονισμό με την Πυροσβεστική και πώς η όλη προσπάθεια πραγματοποιήθηκε με ψυχραιμία και χωρίς πανικό από κανένα.

Ξύπνησαν και είδαν τα πάντα καλυμμένα με χιόνι

kantir kara2Ο κ. Καρά Καντήρ με καταγωγή από τις Σάτρες ζει εδώ και δεκαετίες στο Σέλερο. Στην ορεινή περιοχή των Σατρών, ωστόσο, διατηρεί χωράφια του πατέρα του, στην περιοχή «Τσαλαπετεινός», αλλά και ακόμη ψηλότερα στο σημείο «Τσούκα» ή αλλιώς Μουρόβα, όπου τα τελευταία χρόνια φυτεύει καρυδιές. Στην περιοχή «Τσούκα» λοιπόν ξεκίνησαν και πήγαν οκτώ άτομα, προκειμένου να μείνουν εκεί μέχρι την Κυριακή για να διεκπεραιώσουν γεωργικές εργασίες. Το ψιλόβροχο δε τους θορύβησε, καθώς πίστεψαν ότι το κύμα κακοκαιρίας έχει περάσει. Την Παρασκευή το βράδυ ξεκίνησε η έντονη βροχόπτωση, ενώ στη συνέχεια άρχισε να χιονίζει. Οι οκτώ άνδρες, ηλικίας από 35 έως 71 χρονών, που διανυκτέρευαν σε μια ξύλινη καλύβα το πρωί είδαν ότι το χιόνι είχε καλύψει όλη την περιοχή. Αμέσως κάλεσαν την Πυροσβεστική, η οποία κατέφτασε άμεσα, ωστόσο δεν μπορούσε να πλησιάσει στο σημείο, ούτε καν στα 20 χλμ αφού τα πάντα είχαν καλυφθεί με χιόνι.

Πορεία πεντέμισι ωρών στο κρύο και το δυνατό αέρα

Με την καθοδήγηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής, οι άνδρες ξεκίνησαν να προχωρούν προς την σωστή κατεύθυνση, ανοίγοντας μονοπάτι ανάμεσα στα χιόνια. «Είχε περίπου 50-70 εκατοστά χιόνι, σε άλλα σημεία πιο πολύ, σε άλλα πιο λίγο», αναφέρει ο κ. Καντήρ Καρά, προσθέτοντας ότι η πορεία ήταν δύσκολη λόγω του κρύου και του δυνατού αέρα.

Τελικά, μετά από πορεία πεντέμισι ωρών, αργά το απόγευμα γύρω στις 6.30, όταν είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει για τα καλά, συναντήθηκαν με το ερπυστριοφόρο της ΕΜΑΚ, που κινούνταν και αυτό προς τη δική τους κατεύθυνση.

Τα αυτοκίνητά τους έμειναν στο βουνό, ωστόσο οι ίδιοι επέστρεψαν σώοι και αβλαβείς στα σπίτια τους.

Ο κ. Καντήρ Καρά πάντως, όταν μας διηγείται την περιπέτειά τους, εξηγεί ότι δεν υπήρξε κανένας πανικός, μόνο ψυχραιμία και υπομονή.

Ευχαριστίες από τον κ. Καντήρ Καρά

Ο κ. Καντήρ Καρά ευχαριστεί θερμά την αστυνομία, την πυροσβεστική, αλλά και τον συντοπίτη του κ. Σαμπάν Καρά που ανέλαβε τη διαμεσολάβηση, για την άμεση ανταπόκριση και τις ενέργειες που ανέλαβαν προκειμένου να τους βοηθήσουν και να τους μεταφέρουν ασφαλείς από το σημείο που είχαν αποκλειστεί.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…