Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 12 χρόνια «φαγούρα» για το ΠΕΣΔΑ

12 χρόνια «φαγούρα» για το ΠΕΣΔΑ

0
xita2

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ – Ζητά επίσπευση στις μελέτες ο περιφερειάρχης από την ΔΙΑΜΑΑΘ

Έτοιμο το ΚΔΑΥ Ξάνθης περιμένει το «πράσινο φως» από την ΔΙΑΜΑΑΘ ο ανάδοχος για να ξεκινήσει

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και (ΠΕΣΔΑ), ενώ την ίδια στιγμή η Ε.Ε. πιέζει με πρόστιμα. Ήδη υπάρχει παρέμβαση της Κομισιόν που ζητά από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει μέσω ΣΔΙΤ τους διαγωνισμούς για τις Μονάδες Επεξεργασία Απορριμμάτων , μεταξύ των οποίων και η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης. Την ίδια στιγμή για τη δεύτερη ΜΕΑ που επρόκειτο να γίνει στον Ξεριά (δήμο Νέστου ) εκρεμμεί δικαστική απόφαση του ΣτΕ ενώ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα λύματα σε Προσοτσάνη, Δοξάτο, Ελευθερούπολη παραπέμφθηκε η Ελλάδα πριν από μερικές ημέρες.

«Καμπανάκι» για το ΠΟΕΣΔΑ από τον περιφερειάρχη – «Καμπάνες» προστίμων από την Ε.Ε.

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Παυλίδης στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο υπενθύμισε την ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2015, σημειώνοντας ότι αν μέχρι τότε δεν έχουμε εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ (από το νέο ΕΣΠΑ), δε θα μπορεί να τρέξει κατά ένα μέρος ή στο σύνολο του, το περιφερειακό επιχειρησιακό σχέδιο για τα απορρίμματα. Αυτό επισείει πρόστιμα. Για το λόγο αυτό ζήτησε από την ΔΙΑΜΑΑΘ Α.Ε. – τον φορέα υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ να επισπεύσει την δράση της και να καταρτίσει έγκαιρα τις μελέτες που απατούνται για το ΠΕΣΔΑ και την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων: «Είναι προτεραιότητα η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και για το λόγο αυτό υπάρχει εκ των προτέρων αιρεσιμότητα στο νέο ΕΣΠΑ, σχετικά με την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ. Συνεπώς είναι απαραίτητη η έγκαιρη κατάρτιση σχετικών μελετών από την υπόχρεη ΔΙΑΑΜΑΘ A.E. που αφορούν το ΠΕΣΔΑ και την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων». Πρόσθεσε δε ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει με συντονισμό των δράσεων και αν απαιτηθεί θα υπάρξει ενίσχυση των υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης. Απαιτείται να καταρτισθεί και να τηρηθεί σχετικό χρονοδιάγραμμα από τη ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε., άλλως θα υπάρξουν επιπτώσεις σε βάρος όλης της κοινωνίας».

Τι προβλέπει το ΠΕΣΔΑ ΑΜΘ

Το ΠΕΣΔΑ στην ΑΜΘ προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία 15 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων(ΣΜΑ) στους πέντε νομούς της. Προβλέπονται δύο κεντρικές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων(ΜΕΑ) δυτικού και ανατολικού τομέα. Χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων(ΧΥΤΥ), δυτικού και ανατολικού τομέα και ένας μικρός ΧΥΤΑ(χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων) στη Σαμοθράκη. Επίσης 6 κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών(ΚΔΑΥ). Από το ΠΕΣΔΑ προβλέπεται επίσης η αποκατάσταση των χωματερών, αλλά και η εξυπηρέτηση όλων των δήμων από αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ και ΣΜΑ μέχρι την κατασκευή των προβλεπόμενων έργων.

Έτοιμο να ξεκινήσει το ΚΔΑΥ Ξάνθης

Στο μεταξύ σ΄ότι αφορά τον νομό μας το ΚΔΑΥ Ξάνθης έχει ανάδοχο που περιμένει το «πράσινο φως από την ΔΙΑΜΑΑΘ να ξεκινήσει την Ανακύκλωση. Τα 4 απορριμματοφόρα έχουν παραληφθεί όπως και οι κάδοι ανακύκλωσης και απομένουν οι ενημερωτικές ημερίδες που είναι υπόχρεη να διοργανώσει η ΔΙΑΜΑΑΘ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@emrpos.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…