Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Χωρίς συμ – παράταξη η εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη

Χωρίς συμ – παράταξη η εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη

0
dimotiko simbarastatis

Σημαδεύτηκε με αποχώρηση των παρατάξεων Πούλιου – Μπένη, Ανταμπούφη – Κολλάρου. Οι επιστολές που έβαλαν «μπουρλότο» στην διαδικασία

Εκλέχθηκε με 27 ψήφους η δικηγόρος Ελένη Αχτάρη –Συμμετείχαν στην ψηφοφορία οι παρατάξεις Τσιακίρογλου – Καμαρίδη

Επεισοδιακή ήταν η εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη που διεξήχθη στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου καθώς σημαδεύτηκε από την αποχώρηση της πλειονότητας των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αρχής γενομένης από την μείζονα του Χ. Πούλιου, του Δ. Μπένη, του Ν. Ανταμπούφη και του Γ. Κολλάρου. Η εκλογή ωστόσο επετεύχθη αφού χρειαζόταν τα 2/3 του σώματος (2 δηλαδή επιπλέον από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης ) – ψήφοι που εξασφάλισαν από τις παρατάξεις του Σ. Τσιακίρογλου – Μιχαλοπούλου και Ι. Καμαρίδη – Δημούδη που παρέμειναν και ψήφισαν συμπληρώνοντας το κενό της απουσίας της Α. Γκριρτζίκη από την συμπολίτευση.

Με 27 ψήφους Συμπαραστάτης του Δημότη η δικηγόρος Ελένη Αχτάρη – Τι δήλωσε μετά την εκλογή της

Να σημειώσουμε ότι Συμπαραστάτης του Δημότη εκλέχθηκε με 27 ψήφους (ακριβώς τα 2/3)η δικηγόρος Ελένη Αχτάρη, η οποία διετέλεσε ως ειδική συνεργάτης του πρώην δημάρχου, ενώ 1 ψήφο έλαβε και ο υποψήφιος Μαλάκης Στέργιος. Υποψήφιοι επίσης ήταν οι: Αγγελίδου Άννα , Αργυρίου Αφροδίτη, Παναγιωτίδου Ερμιόνη, Σαραλέκος Μιχαήλ και Σπυρίδου Άννα, όλοι επίσης δικηγόροι. Να σημειώσουμε ότι λίγο μετά την εκλογή της η κα Αχτάρη αφού ευχαρίστησε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και αυτούς που την ψήφισαν και όλους τους υπόλοιπους – για τον ευγενικό τρόπο που την αντιμετώπισαν σε επαφή που είχε μαζί τους στο λίγο χρόνο που είχε στη διάθεσή της – όπως είπε – αναφέρθηκε στα κίνητρα που την ώθησαν να δηλώσει υποψηφιότητα: «Με ενδιέφερε σαν θεσμός, είχα μια εμπειρία στο δήμο και είναι η επόμενη κίνηση που από την εμπειρία και ηλικιακά μπορώ να παράγω κάτι περισσότερο». Παράλληλα εξέφρασε την λύπη της για την αποχώρηση της αντιπολίτευση ενώ σε ερώτηση αν είχαν ενημερωθεί οι παρατάξεις δήλωσε πως: «Τις ενημέρωσα σε επαφή με ανθρώπους που γνώριζα.

Έχω θετική γνώμη για την όποια επαφή. Τυπικά δεν ήμουν εγώ αρμόδια να τους ενημερώσω και οι ίδιοι θα μπορούσαν να πάρουν τα σχετικά έγραφα από το προεδρείο

Δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια, αυτό ξεφεύγει από τις γνώσεις μου για την διαδικασία».

Με άδεια έδρανα η εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη

«Μπουρλότο» στην διαδικασία εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη, ενός θεσμού που απαιτεί ευρύτερη συναίνεση και ενεργοποιείται για πρώτη φορά στο δήμο Ξάνθης, έβαλαν οι δύο επιστολές που αντηλλάγησαν την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου μεταξύ του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πούλιου και την απαντητική επιστολή του δημάρχου κ. Δημαρχόπουλου. Η επιλογή του προεδρείου να μην αναγνωστούν και να διανεμηθούν στο τέλος της συνεδρίασης στους συμβούλους, με το αιτιολογικό ότι εμπεριέχουν αναφορές επί προσωπικού προκάλεσε την αντίδραση των παρατάξεων Πούλιου – Μπένη – Ανταμπούφη – Κολλάρου, οι οποίοι και ζητούσαν επιμόνως να αναγνωστούν οι επιστολές και να τοποθετηθούν πριν την ψηφοφορία. Επικράτησε ένταση γεγονός που οδήγησε τον δήμαρχο να διακόψει τη συνεδρίαση καλώντας τους επικεφαλής των παρατάξεων στο γραφείο του σε μια προσπάθεια συνεννόησης και συναίνεσης. Κάτι τέτοιο όμως δεν επετεύχθη γεγονός που οδήγησε στην αποχώρηση των προαναφερομένων παρατάξεων, αφού προηγουμένως εγκάλεσαν την δημοτική αρχή για την λειτουργία της. Συγκεκριμένα ο κ. Μπένης έκανε λόγο για αντιδημοτική λειτουργία και εξέφρασε ενστάσεις επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε: «Μετά και την τελευταία εξέλιξη είναι αδύνατον έστω και για ένα λεπτό ακόμη να στηρίξουμε και να συνεχίσουμε μια διαδικασία που είναι επικίνδυνη» σημείωσε ενώ ο κ. Ανταμπούφης έκανε λόγο για «μεθοδεύσεις» από τη δημοτική αρχή που δεν του επιτρέπουν να στηρίξει την διαδικασία. Αλλά και ο κ. Κολλάρος αποχώρισε εκφράζοντας την αντίθεσή του συνολικά για τον Καλλικράτη ενώ επανήλθε την συνεδρίαση για τα υπόλοιπα θέματα. Ο κ. Τσιακίρογλου δήλωσε ότι θα συμμετέχει γιατί αναγνωρίζει την σημαντικότητα του θεσμού και ότι αποτελούσε υστέρηση για το δήμο που δεν τον είχε ενεργοποιήσει νωρίτερα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Καμαρίδης που σημείωσε ότι: Δεν υπήρχε τόσα χρόνια Συμπαραστάτης γιατί δεν τον ήθελαν, ενώ η νέα Δημοτική Αρχή λέει ότι το θέλει και αυτό το χαιρετίζουμε»..

Επικριτικός ο δήμαρχος για την στάση της αντιπολίτευσης

Κριτική άσκησε ο δήμαρχος για τη στάση των επικεφαλής της αντιπολίτευση αναφέροντας ότι οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει από καιρό και η βούληση της δημοτική αρχή είναι η ευρεία συναίνεση σ’ ένα κοινά αποδεκτό άτομο που θα υπηρετήσει το θεσμό. Σημείωσε δε: «: «Με λυπεί το γεγονός ότι παρατηρείται από συγκεκριμένες παρατάξεις, μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους, προσπάθεια μιας μερίδας αντιπολίτευσης να δυσχεραίνει την εύρεση συναίνεσης αλλά και της εκλογής του ατόμου που θα καλύψει αυτή τη θέση. Μου κάνει εντύπωση ότι απέχουν από το σύνολο των θεμάτων και όχι από το πρώτο μόνο θέμα. Καλώ όλους να μπουν ξανά στην αίθουσα και να ψηφίσουν ή να μην ψηφίσουν το πρώτο θέμα αλλά και για τα υπόλοιπα πολύ σοβαρά θέματα».

Πούλιος: «Προχωράτε σε επιλογή Συμπαραστάτη του Δημάρχου και όχι του Δημότη»

Αυτή η φράση εμπεριέχεται στην επιστολή Πούλιου ως κατακλείδα σε μια σειρά από ενστάσεις που διατυπώνονται επί της διαδικασίας αλλά και για την επιλογή προσώπου που την χαρακτηρίζει «παραταξιακή» καθώς επίσης και ότι «εξαργυρώνονται προεκλογικά γραμμάτια». Συγκεκριμένα αναφέρει: «Επί της ουσίας καλείται το Σώμα να αποφασίσει με επείγουσες διαδικασίες για ένα θεσμό που απαιτεί διαβούλευση με ευρύτερες συναινέσεις και επιλογή προσώπου εγνωσμένου κύρους και κοινά αποδεκτού. Αντ’ αυτού έχετε την εμμονή σε μια καθαρά παραταξιακή υποψηφιότητα ενός προσώπου που επί χρόνια αποτελούσε έμμισθο συνεργάτη του απελθόντος δημάρχου και στενής συνεργάτιδας του κ. Δημαρχόπουλου. Απορώ ειλικρινά πως θα εξασφαλιστεί η αντικειμενικότητα και η υπηρέτηση ενός θεσμού που κατ΄ εξοχήν οφείλει να είναι στο πλευρό του Δημότη. Δεν επιλέγετε έμμισθο συνεργάτη σας κ. Δημαρχόπουλε. Κι ούτε επιτρέπετε να εξαργυρώνετε προεκλογικά γραμμάτια παίζοντας με τους θεσμούς. Δίνετε την εντύπωση στους δημότες ότι προχωράτε αυθαίρετα σε επιλογή Συμπαραστάτη του Δημάρχου και όχι του Δημότη».

Απόσπασμα από την επιστολή του Δημάρχου

Στην επιστολή του ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες οι οποίες και λήγουν τέλος Φλεβάρη ενώ οι διερευνητικές επαφές είχαν ξεκινήσει πριν το τέλος του 2014: «Μας λυπεί το γεγονός ότι παρατηρείται προσπάθεια μέρους της αντιπολίτευσης να δυσχεραίνει την εύρεση συναίνεσης και προκειμένου να το καταφέρει αυτό καταφεύγει σε πρόσωπα ή πρακτικές που δυσκολεύουν την εύρεση συναίνεσης. Ειδικότερα δε με τη δημοσιότητα που προσπαθούν κάποιοι να δώσουν μάλλον αποδεικνύει την κατεύθυνσή του για να μην προχωρήσουμε σε διαβούλευση, ούτε καν σε ανίχνευση προθέσεων των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@emrpos.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…