Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Θετικά έκλεισε το 2014, με υπέρβαση κατά 15% των στόχων του προϋπολογισμού

Θετικά έκλεισε το 2014, με υπέρβαση κατά 15% των στόχων του προϋπολογισμού

0
oikonomiki jan15

Αποζημίωση σε οδηγό λόγω… ιπτάμενης στάσης λεωφορείων

Την Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου, συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης, στο κτήριο του Δημαρχείου, με δεκαπέντε θέματα εντός ημερήσιας διάταξης, κυρίως διαδικαστικού χαρακτήρα. Υπό την προεδρεία του Δημάρχου κ. Χαρ. Δημαρχόπουλου και με απαρτία μελών, παρουσιάστηκε η εισηγητική έκθεση τετάρτου τριμήνου για το 2014, η οποία παρουσίασε θετικό πρόσημο. Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας κ. Ζολώτας, υπήρξε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης, που κινήθηκε όχι μόνο εντός της στοχοθέτησης που είχε κατατεθεί και προς το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, αλλά σημειώθηκαν θετικά αποτελέσματα κατά 15,60%. Σ’ αυτό συνετέλεσαν και τα έσοδα που προήλθαν από τις ρυθμίσεις οφειλών στα τέλη του 2014, τα οποία διευκόλυναν πολλούς δημότες να τακτοποιήσουν τις οικονομικές εκρεμμότητές τους με τον δήμο Ξάνθης. Όπως σημείωσε ο κ. Ζολώτας, αυτή η αύξηση παρατηρήθηκε μάλιστα σε περίοδο κατά την οποία είναι συνήθως αυξημένα τα έξοδα, λόγω των προμηθευτών που σπεύδουν να πληρωθούν πριν το ‘’κλείσιμο’’ της χρονιάς.

Παράλληλα, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής προχώρησαν στην έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών και των όρων διακήρυξης του, ηλεκτρονικού πλέον μέσω του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων), διαγωνισμού για την προμήθεια απορρυπαντικών για το τρέχον έτος, εγκρίνοντας 23.000 ευρώ για τις ανάγκες του Δήμου, 2.500 ευρώ για το Κέντρο Πολιτισμού, 38.000 ευρώ για τα ΚΑΠΗ, τους Παιδικούς Σταθμούς και γενικότερα τους τομείς της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και 59.000 ευρώ τόσο για τη Δευτεροβάθμια όσο και για την Πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή. Εγκρίθηκε, επίσης, η έκδοση εντάλματος προπληρωμής, ύψους 14.000 ευρώ, το οποίο αφορά πιθανές επεκτάσεις ΦΟΠ (Φωτισμός Οδικός Πόλεως) και απομακρύνσεις στύλων της ΔΕΗ από οδοστρώματα, έργα για τα οποία η ΔΕΗ απαιτεί την προπληρωμή τους.

Υπόλοιπο 2014: 5 εκατομμύρια!

Εντύπωση προκάλεσαν οι ολικές ανακλήσεις των προτάσεων ανάληψης υποχρεώσεων του οικονομικού έτους 2014, καθώς έγινε γνωστό ότι μεταφέρεται ως διαθέσιμο υπόλοιπο στο 2015 το ποσό των 5.133.000 ευρώ, το οποίο ο δήμαρχος, κ. Δημαρχόπουλος, απέδωσε και στην οικονομία που έγινε στο πλαίσιο των διάφορων διαγωνισμών. Τα μέλη της Επιτροπής καθόρισαν ακόμη το τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου για το 2015, το οποίο προσδιορίστηκε στα 20 ευρώ ανά μήνα, ποσό που θα βεβαιώνεται στην υπηρεσία και θα καταβάλλεται από τους πωλητές κάθε εξάμηνο, ώστε να μην υπάρχουν άμεσες προσαυξήσεις. Το ποσό ορίστηκε στην χαμηλότερη δυνατή τιμή, γιατί, όπως ανέφερε και η αρμόδια υπάλληλος, είναι ενιαίο τέλος και αφορά και κάποιους μικροπωλητές (π.χ. λούστρος) που έχουν πολύ χαμηλά έσοδα και δρουν εποχιακά (καλαμπόκι, κάστανα).

Ιπτάμενη… στάση

Τελευταίο συζητήθηκε το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με δημότη, ο οποίος ζητά χρηματική αποζημίωση από τον δήμο Ξάνθης. Ο λόγος είναι οι εκτεταμένες ζημιές στο αυτοκίνητό του, που προκλήθηκαν από τμήμα της στάσης λεωφορείου στην περιοχή των δημοτικών Νεκροταφείων. Το γεγονός έλαβε χώρα τον Οκτώβριο, όταν έπνεαν στο σημείο σφοδροί άνεμοι, οι οποίοι παρέσυραν τμήμα της στάσης και το προσγείωσαν πάνω στο αυτοκίνητο του παθόντος οδηγού. Τυχερός μέσα στην ατυχία του όμως στάθηκε, αφού η ζημιά ήταν μόνο υλική, δεδομένου ότι κινούνταν εντός της Ε.Ο., όπου συνήθως οι ταχύτητες είναι υψηλές. Ο δήμος Ξάνθης δεν φέρει πρακτικά ευθύνη για το ατύχημα, αλλά επειδή αυτό εμπίπτει στην κατηγορία των τυχηρών γεγονότων, παρότι στο συμβάν δεν εντοπίζεται υπαιτιότητα του δήμου λόγω κάποιας πλημμελούς συντήρησης, νομικά φέρει αντικειμενική ευθύνη, όπως ανέφερε και ο κ. Λάμπρου της νομικής υπηρεσίας του δήμου. Ο ίδιος πρότεινε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αναφέροντας ότι το όχημα του συμπολίτη μας έπαθε ζημιές αξίας 2.500 ευρώ, γεγονός που βεβαιώθηκε τόσο από την Τροχαία που βρέθηκε επί τόπου, όσο και από ειδικό πραγματογνώμονα, και οποιαδήποτε δικαστική διαμάχη θα μπορούσε να κοστίσει στον δήμο μέχρι και 30.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και πιθανής ηθικής βλάβης. Τονίστηκε επίσης ότι ο κάτοχος του οχήματος προσκόμισε όλα τα τιμολόγια για τα έξοδα που έκανε, χρησιμοποιώντας μεταχειρισμένα και όχι γνήσια εταιρικά ανταλλακτικά, και το κόστος της επισκευής ανήλθε στα 1574 ευρώ. Κατόπιν τούτου, εγκρίθηκε να του καταβληθούν 1500 ευρώ, καθότι η νομοθεσία προβλέπει αντιπρόταση μικρότερη από αυτή του αιτούντος.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Ξάνθης, κ. Δημαρχόπουλος, ανέφερε ότι υπήρχε πρόθεση να εγκριθεί μια τροποποίηση αναφορικά με την υπογραφή της σύμβασης για το δημοτικό πάρκινγκ, αλλά επειδή δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως από τις υπηρεσίες, θα συζητηθεί με την ένδειξη του κατεπείγοντος αυτή την εβδομάδα, καθυστερώντας ένα έργο το οποίο θα παραδιδόταν μέσα στο 2014.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…