Σχόλια 19/02/15

0
Η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στις αρμοδιότητες του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν θα του λένε πλέον ούτε τα κάλαντα


Άφησε θετικό έργο
Έφυγε, νωρίς είναι η αλήθεια, ο Σταύρος Καμπέλης. Ένας δημόσιος λειτουργός που επιλέχτηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να υπηρετήσει ως Περιφερειάρχης στην περιοχή μας. Είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε. Να συζητήσουμε και να αντιληφθούμε το επίπεδο και το ειδικό βάρος του ανδρός.
Χωρίς πολλά λόγια, τα απεχθανόταν, άκουγε, ζύγιζε και αποφάσιζε. Σχεδόν πάντα δίκαια ως άνθρωπος. Το « Ναι» ήταν ναι και το «Όχι» όχι, αφού δούλευε το όλο θέμα.
Πρόσφερε πολλά στην περιοχή, αυτό του το αναγνωρίζουν όλοι. Δυστυχώς στάθηκε άτυχος με την ασθένειά του κι έφυγε νωρίς. Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για τον Καμπέλη. Δεν το κάνουμε διότι ούτε ο ίδιος θα το ήθελε.
« Ε»


Μπράβο τους
Επαινετή από κάθε άποψη η πρωτοβουλία του διοικητή του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Πάσχου να υλοποιήσει εφαρμογή για κλείσιμο ραντεβού μέσω διαδικτύου.
Μάλιστα όλη η δουλειά αυτή έγινε εκ των ενόντων χωρίς κόστος, από γνωστό σε μας άτομο που εργάζεται στο νοσοκομείο και το οποίο ασχολείται και έχει την ευθύνη για την Ηλεκτρονική λειτουργία του Ιδρύματος.
Αυτός έφτιαξε το όλο πρόγραμμα που στήριξε βέβαια ο διοικητής. Ένα πρόγραμμα μοναδικό στην Ελλάδα. τα συγχαρητήριά μας λοιπόν και στους δύο και πάντα τέτοια θετικά νέα.
« Ε»


Αποκριάτικο
Τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς, Καθαρά Δευτέρα η επόμενη και όπως όλα δείχνουν περάσαμε αισίως έναν ακόμα χειμώνα, με πολλά προβλήματα από τα καιρικά φαινόμενα αλλά και με καλύτερες συνθήκες για κάποιους, αφού η πτώση των διεθνών τιμών στο πετρέλαιο επέτρεψε να ανάψουν τα καλοριφέρ μετά από δύο και τρία χρόνια σε αρκετές κατοικίες…
Παράλληλα περνάμε την περίοδο των Λαογραφικών Εκδηλώσεων-Ξανθιώτικο καρναβάλι με ικανοποιητική συμμετοχή του κόσμου και βέβαια με την ευχή ο καιρός να συνεχίσει να βοηθά τις εκδηλώσεις. Διότι το κρύο αντέχεται, η βροχή όμως όχι.
«Ε»


Μάλλον θα κλείσει

Κλείνουν τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών, όπως ανακοίνωσε ο αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, μετά την επίσκεψή του στο Κέντρο της Αμυγδαλέζας, όπου αυτοκτόνησε 23χρονος κρατούμενος. Ο κ. Πανούσης έκανε λόγο για δημιουργία δομών ανοιχτού τύπου, αλλά μέχρι να συγκεκριμενοποιηθούν οι ρυθμίσεις όλα είναι ανοιχτά…
Βέβαια είχε την εικόνα από ένα Κέντρο Κράτησης κι όχι από τα υπόλοιπα όπου τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, όπως της Ξάνθης. Το οποίο θα γίνει ανοιχτού Τύπου ή θα κλείσει.
« Ε»


Εφαρμογή για smartphone το Άγ. Όρος
Τη δική του εφαρμογή για smartphone απέκτησε το… Άγιον Όρος. O χρήστης μπορεί να “κατεβάσει” δωρεάν την εφαρμογή και να έχει στο κινητό του πληροφορίες για το παλαιό και το νέο ημερολόγιο, με παρουσίαση των εορτών, τις νηστείες που ισχύουν κάθε μέρα και τους βίους όλων των αγίων. Ακόμη, μπορεί να βρει τον λεπτομερή τηλεφωνικό κατάλογο επικοινωνίας με το Άγιον Όρος, τις αγιορείτικες πανηγύρεις όλων των ιερών σκηνωμάτων και ψυχωφελή γνωμικά Πατέρων της Εκκλησίας. Μάλιστα, αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να λαμβάνει καθημερινή ειδοποίηση στο κινητό του, την ώρα που θα ορίσει, για τη γιορτή και τη νηστεία της ημέρας. Την εφαρμογή δημιούργησε η εταιρία AST Α.Ε., με έδρα τη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να διευκολύνει τους 300.000 επισκέπτες που δέχεται κάθε χρόνο το Άγιον Όρος, αλλά και ευρύτερα τους πιστούς. Η ιδέα για την εφαρμογή προέκυψε όταν στελέχη της εταιρίας, οι οποίοι επισκέπτονται συχνά την Αθωνική Πολιτεία, διαπίστωσαν ότι το μέρος στερείται πληροφορίας για τον επισκέπτη, για παράδειγμα δεν ξέρει πού να απευθυνθεί για να νοικιάσει αυτοκίνητο ή το τηλέφωνο της Μονής που θέλει να επισκεφθεί. Σκέψη της εταιρίας είναι να παρέχει τις πληροφορίες της εφαρμογής και στις σλαβικές γλώσσες για τους αλλοδαπούς επισκέπτες του Αγίου Όρους. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο App Store για iPhone και στο Google Play για συσκευή Android.
Χ.Δ.


Ούτε η Κύπρος δεν μας στήριξε
Δεν μπόρεσε ούτε καν να κατανοήσει τι ακριβώς ζητούσε η Ελλάδα στο προχθεσινό Eurogroup ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Την αδυναμία του να κατανοήσει, πόσω μάλλον να στηρίξει, τις ελληνικές θέσεις προσπάθησε να εξηγήσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Είπε μεταξύ άλλων ο Κύπριος υπουργός, προς γνώση Κυπρίων και Ελλαδιτών: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι την αξιοπρέπεια και την προοπτική ενός κράτους ή ενός λαού ή ενός έθνους δεν την εξασφαλίζεις με τα εύηχα λόγια, με τα συνθήματα ή με την άρνηση, αλλά με τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες και σωστές αποφάσεις. Πρέπει και στην Κύπρο να σοβαρευτούμε και να αποφασίσουμε επιτέλους ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε. Δε μπορεί κάποιος να παίζει πολιτικά παίγνια με την οικονομία ή με την προοπτική μιας χώρας. Όσο δε θέλουμε να λέμε ή να ακούμε αλήθειες και προσφεύγουμε στην εγνωσμένη πλάνη, τόσο σκάβουμε το λάκκο μας».
Η Κύπρος που έχει ζήσει στο πετσί της την ευρωπαϊκή «πίεση», πριν από έναν χρόνο ακριβώς τέτοιες μέρες, έχει προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Μακάρι να το καταλάβουμε κι εμείς, πριν να είναι αργά…


Όλα στο φως…

Η υπόθεση των 4 υπαλλήλων της Πολεοδομίας που εξετάστηκε στην Εκτελεστική επιτροπή του δήμου Ξάνθης την περασμένη Δευτέρα και ο δήμαρχος απλά ανέφερε στην Επιτροπή Ποιότητας για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση ότι πρόκειται για πειθαρχικό έλεγχο υπαλλήλων είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ όσο φάνηκε. Δεν πρόκειται απλά για παράβαση καθήκοντος που τους έχουν καταλογίσει οι ΕΔΕ που έγιναν και πλέον θα κληθεί ο δήμος να θέσει τις προβλεπόμενες ποινές, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι εν λόγω υπάλληλοι και αρκετοί άλλοι θα διωχθούν για δεκάδες πλημμελήματα και 7 κακουργήματα! Ήδη έχει κατατεθεί Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα με πολλά στοιχεία. Απ’ ότι φαίνεται έχει πολύ «βάθος» η υπόθεση και πολλά «πλοκάμια» σε πολλούς χώρους. Εφόσον είναι έτσι, κάποτε πρέπει να βγουν όλα στο φως! Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικό αν κάποιοι φταίνε και έχουν κάνει αξιόποινες πράξεις να την βγάζουν στον αφρό…
Μ.Ξ.


Διαφορετικές προσεγγίσεις
Αποφασισμένοι να τα «τρέξουν» τα τοπικά θέματα είναι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας, Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και Στάθης Γιαννακίδης. Στην ατζέντα τους όπως είχαμε γράψει σε ρεπορτάζ μας τα συνεταιριστικά και το εργοστάσιο Ζάχαρης της Ξάνθης. Στις επιδιώξεις τους να ρίξουν φως σ’ ότι σκοτεινό υπάρχει γύρω από το πώς και γιατί έκλεισε η ΣΕΒΑΘ, η ΣΕΠΕΚ, αν και κατά πόσο πουλήθηκαν ή ξεπουλήθηκαν η Ροδόπη και η ΣΕΚΑΠ στον ΤΥΡΑΣ και στον Σαββίδη αντίστοιχα. Στις προθέσεις τους αφού διαλευκανθούν η υπόθεση της ΣΕΒΑΘ που βρίσκεται στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μετά από Μηνυτήρια Αναφορά του Σωκράτη Ξυνίδη – και όπως μαθαίνω δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη γύρω από το επίμαχο θέμα των 35 εκ. ευρώ που δόθηκαν από την ΑΤΕ για να μην κλείσει η ΣΕΒΑΘ και τελικά έκλεισε… – να μπορέσουν να την αναστήσουν! Πράγμα πολύ δύσκολο βέβαια δεδομένου ότι η ΣΕΒΑΘΙ πλέον είναι ένα βιομηχανικό κουφάρι και χρειάζονται εκατομμύρια ζωντανά να πέσουν για να γίνει ξανά εργοστάσιο. Πάντως όταν ρώτησα τον βουλευτή της ΝΔ κ. Α. Κοντό τι λέει για όλα αυτά σχολίασε: «Να΄ χαμε να λέγαμε…» και πως ο ίδιος ασχολείται μόνο με σοβαρά πράγματα ενώ διευκρίνισε ότι καμιά υπόθεση της ΣΕΒΑΘ δεν εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο.
Μ.Ξ.


Escape Rooms: Η νέα «τρέλα» και στην Ξάνθη
Έρχεται και στην Ξάνθη η νέα ψυχαγωγική δραστηριότητα που βασίζεται σε ζωντανά βιωματικά παιχνίδια απόδρασης και η οποία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο του εγχώριου κοινού όσο και των τουριστών. “Δραπέτες” από το ζωντανό παιχνίδι απόδρασης, που στεγάζεται στην “καρδιά” της Ξάνθης, καλούνται να γίνουν επισκέπτες και κάτοικοι της πόλης, συμμετέχοντας σε βιωματικά παιχνίδια, τα οποία θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. Η νέα “τρέλα” που κατακτά όλο και περισσότερους και αποτελεί -σύμφωνα μάλιστα με το TripAdvisor- σημαντικό πόλο έλξης τουριστών, βρίσκει έδαφος και στην πόλη μας, αφού από τον επόμενο μήνα ένας μεγάλος χώρος μετατρέπεται σε “Escape Room”. Τι ακριβώς, όμως, είναι αυτό; Είναι δωμάτια, όπου κλειδώνονται το πολύ πέντε παίκτες, οι οποίοι καλούνται να συγκεντρώσουν στοιχεία, αντικείμενα, κλειδιά, κωδικούς, γρίφους, να τα συνδυάσουν ώστε να βρουν τη λύση ενός αινίγματος και να δραπετεύσουν μέσα σε μία ώρα. Οι κανόνες του παιχνιδιού, είναι απλοί: Στόχος είναι πάντα η απόδραση, η συνεργασία, η ευρηματικότητα, η φαντασία και η ψυχραιμία για να καταφέρουν οι συμμετέχοντες να διαλευκάνουν την υπόθεση και να δραπετεύσουν από το δωμάτιο μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το «Ε» θα ενημερώσει πρώτο τους αναγνώστες του για τις λεπτομέρειες γύρω από τον πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο τομέα στον χώρο της ψυχαγωγίας παγκοσμίως.
Χ.Δ.


Το Δημαρχείο κάνει… λίφτινγκ
Μπορεί η πόλη μας να στολίζεται, να μασκαρεύεται, να βάζει τα γιορτινά και αποκριάτικά της, αλλά και το Δημαρχιακό Μέγαρο δεν πάει πίσω. Τώρα πλέον που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, είναι μέρος της ‘’βιτρίνας’’ μας. Κάθε επισκέπτης της πόλης αντικρίζει το επιβλητικό κτήριο (όχι και ιδιαίτερης αισθητικής, είναι η αλήθεια) ντυμένο ολόγυρα με μάρμαρο. Το μάρμαρο όμως με το πέρασμα του χρόνου, με τους ρύπους από τα καυσαέρια και τους διάφορους βραδινούς επισκέπτες του περιστυλίου του δημαρχείου (δίποδους και τετράποδους) λερώνεται, θαμπώνει, κιτρινίζει… Έτσι, χθες το πρωί άρχισε ένα μικρό… λίφτινγκ στην πρόσοψη του κτηρίου. Δύο υπάλληλοι του δήμου με τριβεία και ειδικά εργαλεία προσπαθούσαν να δώσουν λίγη λάμψη και να ομορφύνουν το δημαρχείο ενόψει του Καρναβαλιού και της πανελλήνιας προβολής της Ξάνθης και ιδιαίτερα της κεντρικής πλατείας, από όπου θα παρελάσουν καρναβαλιστές και άρματα. Και όσο για τα δεύτερα, ας ελπίσουμε να μην ισχύουν τα όσα ακούγονται για τα προβλήματα εισόδου των αρμάτων στην πόλη λόγω… ύψους.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…