Σχόλια 03/02/15

0
varoufakis2
Η παράσταση δεν θα τελειώσει αν δεν «τραγουδήσει» η χοντρή κυρία από το Βερολίνο…


Προγραμματικές δηλώσεις
Με δικαιολογημένη αγωνία οι οικονομικοί παράγοντες της χώρας αλλά και του εξωτερικού, αναμένουν τις Προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Από το περιεχόμενο αυτών θα εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την πορεία της χώρας κυρίως στον οικονομικό τομέα. Κι αυτό, διότι ως γνωστόν, οι προγραμματικές δηλώσεις αποτελούν ταυτόχρονα και δεσμεύσεις της κυβέρνησης στους κύριους τομείς της δράσης της.
Εν αναμονή λοιπόν για να δούμε προς τα πού θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση.
«Ε»


Δεν το απέφυγαν και οι νέοι
Δεν απέφυγαν οι νέοι κυβερνώντες το να περιμένουν στην ουρά των πρωϊνών εκπομπών (και όχι μόνον) για τη δόση της δημοσιότητας. Και μάλιστα από την πρώτη μέρα της ανάληψης της εξουσίας, πριν ακόμη ορκιστούν και κυρίως πριν ανοίξουν τους φακέλους των υπουργείων τους.
Βιαστικοί και υπέρ-ομιλητικοί όλοι τους. Σαν έτοιμοι από καιρό, σα να γνωρίζουν τα θέματα όλα! Ξεχνώντας προφανώς ότι διοίκηση σημαίνει γνώσεις, ενημέρωση, ήθος και δουλειά, πολύ δουλειά και λίγα λόγια. Η εξουσία είναι γλυκιά όντως. Γλυκύτερη όμως η δημοσιότητα…
«Ε»


Μνημόσυνο
Στις 30 Ιανουαρίου 2015 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από το θάνατο του Χαράλαμπου Διαφωνίδη. Επαγγελματίας από μικρός μέχρι το τέλος της ζωής του. Μιας ζωής που σημαδεύτηκε από πολλή δουλειά, όπως και των περισσοτέρων την εποχή εκείνη.
Έδωσε το δικό του τίμιο αγώνα της βιοπάλης με χαμόγελο και αισιοδοξία. Πριν έναν χρόνο τον συντροφεύει εκεί ψηλά στην ουράνια πολιτεία και η σύζυγός του Ελένη και ο αγαπημένος του γιος Νίκος.
Ας είναι όλοι τους ήσυχοι. Συνεχίζουμε τις εντολές και επιθυμίες τους.
«Ε»


Ο γραφικός κ. Αναστασιάδης
Ως γνωστόν στη χώρα μας έχουμε πολλές Παναγίες. Μόνο στην Ξάνθη έχουμε δυο-τρεις. Έτσι και ο προπονητής του ΠΑΟΚ, έχει τη δική του. Ιδιωτικής χρήσης που λένε. Η οποία Παναγιά καθοδηγεί τα πόδια των παικτών της ποδοσφαιρικής ομάδας. Και άλλοτε τους βοηθά να βάζουν γκολ και άλλοτε να…χάνουν!
Αστείο; Κάθε άλλο. Κάθε βδομάδα ο γραφικός προπονητής του ΠΑΟΚ Άγγελος Αναστασιάδης, έχει συζήτηση με την Παναγιά, ανάλογα με το αποτέλεσμα το οποίο βέβαια καθορίζει η ίδια η Παναγιά κι όχι η ευστοχία των παικτών.
Γραφικότητα; Προφανώς. Που εγγίζει τα όρια του αυτοεξευτελισμού του εν λόγω κυρίου. Αρκετά κάποιος οφείλει να του μιλήσει και εξηγήσει κάποια πράγματα.
Στον 21ο αιώνα βρισκόμαστε και το ποδόσφαιρο είναι ένα παιγνίδι ανάμεσα σε 22 παίκτες και χωρίς την Παναγία διαιτητή.
Έλεος, φτάνει τέτοια σπέκουλα…
«Ε»


Άοπλη αστυνομία
Η Αστυνομία σε όλες τις χώρες, δημοκρατικές και μη, σε όλα τα μήκη και πλάτη, είναι μία. Να τηρεί την τάξη και ασφάλεια των πολιτών και την περιουσία αυτών, να διατηρεί την εφαρμογή των νόμων και της ευταξίας. Κι όταν υπάρχει υπερβολή εκ μέρους των παραβατών, να επεμβαίνει κατασταλτικά με τα μέσα που διαθέτει. Ενίοτε χρησιμοποιώντας και λίγη βία.
Αστυνομία με σαβουάρ βιβρ Αρσακειάδας σπανίως συναντά κανείς και στο πλέον πολιτισμένο κράτος. Κι εκεί, όταν η τάξη διασαλευτεί, τότε η Αστυνομία επεμβαίνει και χτυπά. Δεν μοιράζει λουλούδια.
Ο νέος καθ’ ύλην υπουργός Γιάννης Πανούσης είναι έξυπνος άνθρωπος και καθόλου αφελής. Όμως βιάστηκε κι αυτός να μιλήσει για Αστυνομία χωρίς όπλα, χωρίς χημικά, χωρίς ασπίδες. Ουτοπία μεγίστου βαθμού. Όταν οι μολότοφ θα πέφτουν βροχή από τους αναρχικούς εις βάρος των Αστυνομικών πώς θα αντιδρούν αυτοί;
Κι όταν τα καδρόνια θα πέφτουν στα κεφάλια τους από τους Χρυσαυγίτες, τι θα λένε; Θρησκευτικούς ύμνους περί αγαπάτε τον πλησίον;
Έλλειψη ρεαλισμού ή της πραγματικότητας; Ας ελπίσουμε να μη θρηνήσουμε θύματα αστυνομικούς με τέτοιες νοοτροπίες.
«Ε»


Τι χρειάζεται

Δεν είναι πρόβλημα το χρέος της Ελλάδας και κακώς συζητείται από την κυβέρνηση. Κι ούτε η μείωση του χρέους θα λύσει την ανεργία. Το πρόβλημα απεναντίας είναι η έλλειψη ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα. Χρειάζεται να βελτιωθεί το κλίμα στην χώρα, πρέπει απαραιτήτως να γίνουν εκσυγχρονίσεις που δεν έχουν γίνει ακόμη παρά τις δεσμεύσεις που υπήρξαν κατά καιρούς.
Χρειάζεται επομένως διάθεση για ανάληψη σοβαρών πρωτοβουλιών, για ξεδίπλωμα των ικανοτήτων και δυνατοτήτων των ανθρώπων, απαιτούνται λήψεις τολμηρών μέτρων από κυβερνητικής πλευράς κυρίως προς τον ιδιωτικό τομέα.
Διότι χωρίς τους ιδιώτες ούτε ανάπτυξη θα υπάρξει ούτε μείωση της ανεργίας.
«Ε»


Στήριξη από Ομπάμα
Ιστορικής σημασίας δήλωση στήριξης στο ελληνικό πρόβλημα έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα σε ερώτηση δημοσιογράφων. Είπε λοιπόν ο Ομπάμα στο CNN, ότι «δεν μπορείς να πιέζεις άλλο τους λαούς με τη λιτότητα. Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης. Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αυτή είναι η ελπίδα μου», κατέληξε.
Οι αμερικανοί βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται υπέρ μας από την αρχή της κρίσης πιέζοντας τη Γερμανία για χαλάρωση της λιτότητας και για αναπτυξιακές πολιτικές. Δυστυχώς για μας οι πιέσεις και οι υποδείξεις τους πέφτουν διαρκώς στο κενό.
Γιατί πέρα απ’ όσα λένε οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι, οι Κινέζοι και όλοι οι άλλοι, στην Ευρώπη το τιμόνι το κρατά η κυρία Μέρκελ, κι αυτή αρνείται πεισματικά να το στρίψει προς τη χαλάρωση. Και την τελευταία κουβέντα για την ευρωζώνη και το ευρώ θα την πει η Γερμανία…


Ο προκλητικός Βαρουφάκης
Κάκιστη ήταν η πρώτη εντύπωση των ευρωπαϊκών ΜΜΕ από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, μετά τη συνέντευξη Τύπου με τον Γερούν Νταϊσεμπλουμ. Τα περισσότερα Μέσα έκαναν λόγο για έναν υπερφίαλο και ναρκισσιστή τύπο, που αντιμετώπιζε το Ευρωπαίο αξιωματούχο με σαρδόνιο χαμόγελο, με τα πουκάμισα έξω και τα χέρια στην τσέπη, με εμφανή σκοπό να κάνει επίδειξη προσωπικότητας και να προκαλέσει εντύπωση.
Όντως ο κ. Βαρουφάκης επέδειξε μία συμπεριφορά που είναι ίσως δημοφιλής στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων όπου έχει διαπρέψει ως τώρα, αλλά ως υπουργός Οικονομικών μίας χώρας με τεράστια προβλήματα που ζητά (ή μάλλον ικετεύει) από τους δανειστές της ελάφρυνση ήταν τουλάχιστον ανάρμοστη.
Το να αιφνιδιάζεις προκλητικά και να σοκάρεις δημόσια το συνομιλητή σου, ο οποίος εκπροσωπεί τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης είναι τεράστιο επικοινωνιακό λάθος. Γιατί μπορεί πολλοί στο εσωτερικό να πανηγυρίζουν, ότι σηκώσαμε κεφάλι και γίναμε ξαφνικά μάγκες, αλλά στο εξωτερικό η στάση αυτή προκαλεί οργή. Οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να ακούσουν επιχειρήματα, θέσεις και προτάσεις, αλλά όχι να ανεχθούν τσαμπουκάδες. Ήδη στην Ολλανδία και τη Γερμανία πληθαίνουν οι φωνές που λένε «Ναι, να τους ελαφρύνουμε λίγο το χρέος αλλά μόνο αν φύγουν από την Ευρωζώνη…», κι αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο για μας…


Βρε λες να τα καταφέρουν;
Τι έγινε ρε παιδιά; Εκεί που όλοι μας έβριζαν και μας κουνούσαν το δάκτυλο τώρα έρχονται στα λόγια μας; Ότι δηλαδή με την λιτότητα δεν βγαίνει άκρη και είναι ένας φαύλος κύκλος αφού χρεωνόμαστε για να ξεπληρώνουμε το χρέος και αυτό θα συνεχίζεται αιωνίως αν δεν υπάρχει ανάπτυξη; Και γιατί τώρα ξαφνικά το κατάλαβαν; Μέχρι και ο Ομπάμα μίλησε γι αυτό παρέχοντας στήριξη στην κυβέρνηση! Μέχρι και το γερμανικό περιοδικό Spiegel με άρθρο του υποστηρίζει ότι οι Ναζί λεηλάτησαν την Ελλάδα και τα λεφτά που πήραν δεν τα έδωσαν ποτέ πίσω… Μάλλον έπρεπε να ‘ ρθει μια ελληνική κυβέρνηση που έχει …οσφυοκαμψία στις υποκλίσεις σε αντίθεση με τις προηγούμενες για ν’ αλλάξει το κλίμα!
Επιτέλους να τονωθεί και λίγο η εθνική μας αξιοπρέπεια. Αρκετά χαστούκια φάγαμε!
Αρκετά μας τιμώρησαν …εξαθλίωσαν ένα λαό επιβάλλοντας σκληρή λιτότητα και μηδέν το αποτέλεσμα. Το χρέος μεγάλωσε και η ανεργία επίσης. Πρόκειται για απόλυτη αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας της κας Μέρκελ. Είναι καιρός η Ευρώπη ν’ αλλάξει…
Μ.Ξ.


Τι να πει κανείς….
Του φάνηκαν πολλά – λέει – τα λεφτά για ένα αντιπλημμυρικό έργο και είπε ο κ. Τσολακίδης να κάνει και μερικά άλλα εργάκια ώστε να επωφεληθούν και άλλοι οικισμοί αλλά και ο ίδιος – λέμε εμείς – καθότι και προεκλογική περίοδος. Έλα όμως που τα 250.000 ευρώ ήταν κλειδωμένα μόνο για το αντιπλημμυρικό του Κουτσού. Έτσι οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας γύρισαν πίσω την μελέτη του δήμου Αβδήρων και φτου και απ’ την αρχή για νέα μελέτη μόνο για το Κουτσό και πάνε δυο χρόνια και… αλλά ακόμη δεν τέλειωσε. Ενώ αν ο δήμαρχος δεν ήθελε «μ’ ένα παπά να θάψει κανα δυο τρεις» που λέει ο λόγος και μάλλον ανενημέρωτες οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου του δεν θα υπήρχε αυτή η καθυστέρηση και δεν θα κινδύνευε από τις πλημμύρες ο οικισμός του Κουτσού γιατί το έργο θα είχε γίνει από το καλοκαίρι!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …