Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στοχευμένα έργα αναβάθμισης των ιαματικών πηγών του δήμου Μύκης

Στοχευμένα έργα αναβάθμισης των ιαματικών πηγών του δήμου Μύκης

0
thermes-iamatika

Αναμένεται η ένταξη έργου ανάπλασης 720.000 € του οικισμού ιαματικών πηγών στις Θέρμες από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013

Ολοκληρώνεται το έργο αποκατάστασης του παλιού υδροθεραπευτηρίου. Η υπογραφή της υφυπουργού Τουρισμού μένει για την πιστοποίηση των νερών των ιαματικών πηγών

Καλοί είναι οι οιωνοί για την πρόταση που κατέθεσε ο δήμος Μύκης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για την ανάπλαση του οικισμού Ιαματικών Πηγών στις Θέρμες. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 719.550 €, το οποίο περιμένει την προέγκριση δημοπράτησης για να προχωρήσει. Στην πρόσφατη επίσκεψή του ο π. αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι ο φάκελος του έργου είναι πλήρης και θα προχωρήσει η ένταξή του. Το τελικό «ΟΚ» βέβαια αναμένεται από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έργο αισθητικής βελτίωσης του οικισμού ιαματικών πηγών

Το έργο αφορά την ανάπλαση του οικισμού Ιαματικές Πηγές του Δήμου Μύκης στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης με συνολικές παρεμβάσεις – αναπλάσεις σε όλο τον οικισμό. Συγκεκριμένα αφορά την ανάπλαση των πεζοδρομίων του κεντρικού δρόμου του οικισμού, την ανάπλαση της παιδικής χαράς και των γύρω κοινόχρηστων χώρων. Ακόμη προβλέπεται η ανάπλαση του περιπατητικού μονοπατιού που οδεύει παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο του οικισμού στο Νότιο μέρος αυτού. Τέλος προβλέπεται η εγκατάσταση ενός κεντρικού άξονα – δικτύου συλλογής και διαχείρισης των ομβρίων υδάτων καθώς και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων κατά μήκος της κεντρικής οδού. Το δεύτερο υποέργο αφορά την υπογείωση των καλωδίων της ΔΕΔΔΗΕ . Η παρέμβαση αφορά τις εξής επεμβάσεις : 1. Βελτίωση πεζοδρομίων εκατέρωθεν της κεντρικής οδού του οικισμού . 2. Βελτίωση της υφιστάμενης παιδικής χαράς . 3. Πλακόστρωση παραδοσιακού μονοπατιού 4. Τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων 5. Εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού και 6. Υπογείωση δικτύου ΔΕΔΔΗΕ.

Στο τέλος τους βρίσκονται η αποκατάσταση του παλιού υδροθεραπευτηρίου και η πιστοποίηση από τον ΕΟΤ

Το έργο ουσιαστικά προβλέπει στην αισθητική βελτίωση και την καλυτέρευση των υποδομών με ξεκάθαρη τουριστική στόχευση για την αξιοποίηση της περιοχής και την προσέλκυση επισκεπτών.

Συνδέεται δε αναπόσπαστα με τα δύο άλλα έργα που έχει ήδη δρομολογήσει ο δήμος και βρίσκονται σε τελικό στάδιο, αφενός την ανακαίνιση του παλιού υδροθεραπευτηρίου, έργο 610.000 € και αφετέρου την πιστοποίηση των νερών από τον ΕΟΤ (42.000 €). Στο τελευταίο έχει ήδη δοθεί η θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής και σύντομα θα δοθεί η πιστοποίησης, με την υπογραφή της υφυπουργού Τουρισμού, ώστε να γίνουν ευρέως γνωστά και επισήμως τα ευεργετικά στοιχεία των νερών των ιαματικών πηγών, ώστε ενδιαφερόμενοι ιαματικού τουρισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό να μπορούν να ενημερωθούν καταλλήλως.

Προγραμματίζονται και επεμβάσεις στα δημοτικά κτίρια του οικισμού

Το αμέσως επόμενο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η πρόταση που ετοιμάζει η δημοτική αρχή για έργο 200.000 € περίπου από το «Πράσινο Ταμείο» για επεμβάσεις στα κτίρια που περιβάλλουν το υδροθεραπευτήριο και συγκεκριμένα τον διώροφο παλιό ξενώνα, το κτίριο της κοινότητας και το ιατρείο που θα μπορεί να λειτουργεί για τις ανάγκες του υδροθεραπευτηρίου, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών στους επισκέπτες του.

Βάσεις για να γίνουν επενδύσεις επιχειρεί να θέσει η δημοτική αρχή

kapza tzemil2Ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά τονίζει ότι σε αυτό τον τομέα δίνει βαρύτητα η δημοτική αρχή. «Ο δήμος Μύκης υστερεί σε υποδομές και υποδομές ανάπτυξης. Οι ιαματικές πηγές είναι πλούτος και πρέπει να αναδειχθεί, πρέπει να θέσουν τις βάσεις για να γίνουν επενδύσεις», σχολιάζει και καταλήγει: «κάνουμε ένα καλό ξεκίνημα, αλλά όταν ολοκληρωθεί το έργο θα πω ότι τελείωσε, γιατί δεν ξέρουμε τι θα βρούμε μπροστά μας».

Στα άμεσα σχέδιά του ο δήμος έχει και τη χάραξη των ζωνών προστασίας από τον ΕΟΤ, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να ξέρει από πού περνάει κάθε μία από τις 42 πηγές του οικισμού και άρα που μπορεί να χτιστεί ένα ξενοδοχείο ή οποιαδήποτε άλλη υποδομή. Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε αδειοδότηση σε λουτρόπολη.

Συνολικά, έχει καταρτιστεί ένα πλάνο για τον ιαματικό τουρισμό της περιοχής με προοπτική αναβάθμισης, με μικρά και σταθερά βήματα, αλλά και με επίγνωση ότι πρόκειται για ένα δυναμικό κομμάτι τουρισμού που μπορεί να φέρει εισροές σε όλη την περιοχή.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…