Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στοιχεία ζητά το Υπ. Εσωτερικών για το κόστος μεταφοράς των μαθητών

Στοιχεία ζητά το Υπ. Εσωτερικών για το κόστος μεταφοράς των μαθητών

0
taxi

Σήμερα λήγει η προθεσμία και στην Ξάνθη το πληροφορήθηκαν χθες από το «Ε»

Ικανοποιημένοι οι οδηγοί ταξί, που δεν περιμένουν πλέον ενάμιση χρόνο για να πληρωθούν

Στις 2 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της Γεν. Διεύθυνσης Αποκέντρωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απέστειλε στις κατά τόπους Περιφέρειες της χώρας έγγραφο, που χαρακτηριζόταν ως «Εξαιρετικά Επείγον», με προθεσμία και την εντολή να σταλεί με mail για την ταχύτερη και πιο άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Το έγγραφο καλούσε τις Περιφερειακές Ενότητες να αποστείλουν στοιχεία εκτιμώμενου κόστους μεταφοράς των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τον αριθμό των μαθητών για το χρονικό διάστημα από 1-1-2015 έως 31-3-2015, καθώς και απολογιστικά στοιχεία κόστους και αριθμού μεταφερόμενων μαθητών για το χρονικό διάστημα από 1-9-2014 έως 31-12-2014. Η προθεσμία που έδωσε το υπουργείο στις υπηρεσίες ήταν μέχρι και σήμερα, 11 Φεβρουαρίου, αλλά, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του «Ε», το υπουργείο θα πρέπει να περιμένει αρκετές μέρες ακόμη.

Στοιχεία για τον τρόπο και το κόστος μεταφοράς

Το υπουργείο, ειδικότερα, κάλεσε τις Περιφέρειες, όπως συνηθίζει κάθε χρόνο, να αποστείλουν στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των μεταφερόμενων μαθητών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, που δικαιούνται μεταφοράς με όλους τους διαθέσιμους τρόπους, δηλαδή με μαθητικά δελτία, με ίδια μέσα των περιφερειών και των δήμων, με δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών, καθώς και τους δικαιούχους επιδομάτων, ανά περιφερειακή ενότητα. Για τον λόγο αυτό απέστειλε και έτοιμους πίνακες με τα προς συμπλήρωση πεδία, ώστε να έχει ολοκληρωμένη εικόνα των οικονομικών απαιτήσεων που υπάρχουν, αλλά και των εξόδων που έγιναν από την αρχή της σχολικής χρονιάς 2014-2015. Τα αναγραφόμενα στοιχεία θα αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση, κατά την ημερομηνία υποβολής τους.

Στην Ξάνθη ενημερώθηκαν από το «Ε»

Έκπληξη μας προκάλεσε η παντελής άγνοια που επικρατούσε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, με τις οποίες επικοινωνήσαμε για να πληροφορηθούμε τα στοιχεία που υπάρχουν για την Ξάνθη, και οι οποίες δήλωσαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για κάτι σχετικό. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μας παρέπεμψε στο Τμήμα Λογιστικής Διαχείρισης, το οποίο συγκεντρώνει τα οικονομικά στοιχεία και τα αποστέλλει στα κεντρικά στην Ροδόπη. Η αρμόδια υπάλληλος του Τμήματος Λογιστικής Διαχείρισης ρωτούσε με απορία να μάθει, τι αφορά αυτό το αίτημα του υπουργείου Εσωτερικών και από πού το πληροφορηθήκαμε, σαν να επρόκειτο για κάποια κοσμογονική αλλαγή και όχι για μια πάγια πράξη του υπουργείου. Όταν ενημερώσαμε για την δημοσίευση του εγγράφου από την προηγούμενη εβδομάδα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης σε όλη την χώρα, μας είπε ότι θα ελέγξει τα e-mail, μήπως έχουν λάβει κάποια ειδοποίηση και δεν την πρόσεξαν, καθώς απουσιάζουν οι διευθυντές της υπηρεσίας!

Ενήμεροι σε Ροδόπη και Δράμα

Το Τμήμα Λογιστικής, που είναι αρμόδιο για τα απολογιστικά στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, μας παρέπεμψε με την σειρά του στο Τμήμα Προμηθειών της Ροδόπης, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και τα προωθεί στο ΥΠ.ΕΣ. Ο κ. Αντωνιάδης στην Κομοτηνή όντως ήταν ενήμερος και είχε εικόνα για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την Ροδόπη (2446 μαθητές) και την Δράμα (3200 μαθητές), αναμένοντας τα στοιχεία για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Γνωρίζοντας ο ίδιος τις καθυστερήσεις των υπηρεσιών, έθεσε ως όριο την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου. Ο κ. Αντωνιάδης με την σειρά του μας παρέπεμψε στο Τμήμα Προμηθειών της Π.Ε. Ξάνθης, το οποίο γνωρίζει τους μαθητές και το εκτιμώμενο κόστος για το 2015. Εκεί όμως είχαμε νέες εκπλήξεις και πλήρη άγνοια και πάλι για το έγγραφο του υπουργείου, με τον αρμόδιο υπάλληλο να ψάχνει για αρκετή ώρα το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, μήπως και έχει λάβει κάποιο σχετικό έγγραφο. Τελικά, αφού επικοινώνησε με το Τμήμα Λογιστικής Διαχείρισης, μας ενημέρωσε ότι θα συγκεντρώσουν τα στοιχεία το συντομώτερο και θα τα έχουν έτοιμα μέσα στις επόμενες μέρες, σημειώνοντας ότι για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου ισχύουν, ως επί το πλείστον, τα ειδικά μαθητικά δελτία, χωρίς να έχει όμως κάποιο συγκεκριμένο αριθμό.

Χωρίς προβλήματα η συνεργασία των ταξί με την Περιφέρεια

Το «Ε» επικοινώνησε, επίσης, με τον πρόεδρο των οδηγών ταξί της πόλης μας, αναφορικά με την μεταφορά μαθητών στον νομό. Ο κ. Βασίλης Γεωργιάδης μας ενημέρωσε ότι η κατάσταση είναι πλέον πολύ καλύτερη και τα χρήματα που προβλέπονται καταβάλλονται εγκαίρως. «Παλιότερα περιμέναμε 15-16 μήνες για να καταβληθούν τα χρήματα για την μεταφορά των μαθητών. Τον Δεκέμβριο μπήκαν στον λογαριασμό τα χρήματα, απλά καθυστερήσαμε λίγο να τα λάβουμε λόγω εκλογών», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης. Από τους 119 οδηγούς ταξί στην πόλη μας, 75 είναι αυτοί που έχουν ζητήσει και συμμετέχουν στην μεταφορά μαθητών σε όλο τον νομό και κυρίως σε περιοχές δύσβατες, όπου δεν μπορεί να προσεγγίσει λεωφορείο ή τα παιδιά είναι λίγα. Η σύμβαση που υπέγραψε ο Συνεταιρισμός οδηγών ταξί είναι διετής και αφορά 400 περίπου μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου και μαθητές με ειδικές ανάγκες. Τα παιδιά μεταφέρονται συνήθως σε τετράδες και σε κάποιες περιπτώσεις, που οι αποστάσεις είναι κοντινές, γίνονται και διπλά δρομολόγια. Είναι και αυτή μια οικονομική διέξοδος για τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατακόρυφη πτώση στα δρομολόγια που εκτελούν τόσο εντός, όσο και εκτός πόλης.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…