Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Στην τελική ευθεία πριν το Καρναβάλι η πόλη της Ξάνθης

Στην τελική ευθεία πριν το Καρναβάλι η πόλη της Ξάνθης

0
maskes

“Ετοιμοπόλεμοι” οι μασκαράδες με πολύχρωμα και πρωτότυπα αξεσουάρ

Τι στολές επιλέγουν οι Ξανθιώτες για την μεταμφίεσή τους;

Η έλευση του καρναβαλιού ανακαλεί στη μνήμη μας αυτόματα χαρούμενες εικόνες, μυρωδιές, άρματα, κομφετί, καπνούς, ενδυματολογικές αντιθέσεις και πολλά άλλα μέσα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας κοινωνικής συναναστροφής και προσφοράς. Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, το άγχος, οι κοινωνικές ανισότητες, τα ιδιοτελή συμφέροντα είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που αποξενώνουν τους ανθρώπους μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Οι γιορτές, όπως οι απόκριες, αποτελούν μια ανάπαυση από όλα αυτά, μια ευκαιρία να βιώσουμε τη χαρά, τη δημιουργία, την ανεμελιά των παιδικών μας χρόνων αλλά κυρίως να γνωρίσουμε τον εαυτό μας.

Εκφραστείτε ελεύθερα

Οι απόκριες κινούνται σε ένα κλίμα απόλυτης ελευθερίας, καθώς όλα έχουν αποδεσμευτεί από τις κοινωνικές επιταγές και τα στερεότυπα που περιχαρακώνουν τη συμπεριφορά κάθε ανθρώπου. Όλοι εκείνη τη μέρα είναι όμοιοι, ίσοι και χαρούμενοι, καθώς το μόνο που τους διαχωρίζει είναι η αποκριάτικη στολή που έχουν επιλέξει να φορέσουν. Εκεί άλλωστε έγκειται και το να ξεχωρίσει κάποιος από τους άλλους, δηλαδή η πρωτοτυπία της αμφίεσής του και τίποτα άλλο. Οι άνθρωποι εκείνη τη μέρα βιώνουν μια υπέρβαση του εαυτού τους και των περιορισμών που ασκεί η κυνική, πολλές φορές, καθημερινότητα. Η ρουτίνα και η στατικότητα αντικαθίστανται από το εφήμερο αίσθημα της μοναδικότητας που νιώθουμε μέσω της αμφίεσής μας. Γινόμαστε κάποιος άλλος, κάτι άλλο, κάτι που ποθούμε πολύ, αλλά διστάζουμε να το εκπληρώσουμε, κάτι που απελευθερώνεται κάτω από τη μάσκα και τη στολή που επιλέγουμε να φορέσουμε. Αυτός ο ανανεωτικός ρόλος επιτρέπει στον άνθρωπο να λειτουργήσει ανώνυμα, ελεύθερα και αυθόρμητα αλλά κυρίως διερευνητικά ως προς τον ίδιο του τον εαυτό. Με άλλα λόγια, τού δίνεται η δυνατότητα να ερευνήσει ποιος πραγματικά είναι πίσω από τη μάσκα.

Αποκριάτικες και καθημερινές μάσκες

Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι οι αποκριάτικες μάσκες αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που εσφαλμένα πιστεύουν μερικοί ότι κρύβουν. Στις απόκριες ο καθένας πειραματίζεται σε διάφορους ρόλους, ένα είδος υποκριτικής ολότελα απαλλαγμένο από κοινωνικές συμβάσεις. Εκτονώνει τα βαθύτερα ψυχολογικά και συναισθηματικά του κίνητρα, ενώ ξεδιπλώνει τις βαθύτερες, καλά κρυμμένες, εκφάνσεις του εαυτού του. Βιώνει τη χαρά της παιδικής του ηλικίας, την ομαδικότητα και εκδηλώνει μια εσωτερική ανάγκη επικοινωνίας με τους άλλους με τρόπο διαφορετικό και ξεχωριστό σε σχέση με την κοινωνική πραγματικότητα. Το καρναβάλι μάς ταξιδεύει σε άλλους κόσμους, έστω και προσωρινά, μας διασκεδάζει αλλά και μας ψυχαγωγεί. Η μάσκα που φοράμε στο καρναβάλι είναι λιγότερο ψεύτικη και εφήμερη από τις μάσκες που φοράνε πολλοί στην καθημερινότητά τους και υποκρίνονται. Άλλωστε, ο Oscar Wilde είπε πως «Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του, όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δώσ’ του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια».

Ικανοποιητική κίνηση στην αγορά της Ξάνθης

Στα πρακτικά ζητήματα του Καρναβαλιού τώρα, υπάρχει η μέριμνα για την αγορά της στολής που θα μας μεταμορφώσει, η αγορά των κατάλληλων αξεσουάρ, που θα κάνουν την εμφάνισή μας ακόμη πιο εκκεντρική και ξεχωριστή. Το «Ε» βγήκε στην αγορά της πόλης για να αφουγκραστεί και να αποτυπώσει το κλίμα και τις προτιμήσεις των ξανθιωτών για την αποκριάτικη αμφίεσή τους. Κλασικές, αλλά και πρωτότυπες αποκριάτικες στολές με διάφορα αξεσουάρ προσφέρονται σε αρκετά δελεαστικές τιμές στα εποχιακά καταστήματα της πόλης μας, ενώ η κίνηση βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού τα παιδικά και άλλα μασκέ πάρτι έχουν ήδη ξεκινήσει. Φέτος υπάρχει μία μεγαλύτερη διάθεση του κόσμου να διασκεδάσει και αυτό αποτυπώνεται και στην ‘’καρναβαλική’’ αγορά. Οι καταστηματάρχες θεωρούν ότι η κίνηση θα κορυφωθεί την επόμενη και τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς. Στα παραπάνω συμφώνησαν και δύο από τους καταστηματάρχες που επισκέφτηκε το «Ε», για να μας δώσουν το κλίμα και το στίγμα της φετινής Αποκριάς.

Πλούταρχος Αξιώτης

«Ο κόσμος φέτος δείχνει δειλά – δειλά να θέλει να το ρίξει έξω σε σχέση με πέρυσι, να διασκεδάσει με την ψυχή του την περίοδο της Αποκριάς. Αυτό φαίνεται από την κίνηση που έχει ξεκινήσει να παρατηρείται στα καταστήματα με αποκριάτικα είδη. Έτσι με τα λίγα χρήματα που του περισσεύουν, θα φροντίσει πρώτα να καλύψει πρώτα τα “θέλω” των παιδιών του και έπειτα θα κοιτάξει τον εαυτό του. Δεν χρειάζεται να διαθέσει αρκετά, αρκεί για τους ενήλικες ένα καπέλο, ένα ζευγάρι αστεία γυαλιά, ένα μουστάκι ή υλικά για αποκριάτικο μακιγιάρισμα και είναι έτοιμος να βγει να διασκεδάσει και να ξεχάσει τα όποια προβλήματα».

Στις προτιμήσεις που δείχνουν στις στολές φέτος μικροί και μεγάλοι ο κ. Αξιώτης (από το κατάστημα Βαφείδη) μας απάντησε ότι «εκτός από τις κλασικές στολές, που πάντα ζητούν, όπως είναι του Spiderman, του Superman, του ινδιάνου, του καουμπόι και του Ζορό, φέτος υπάρχει ζήτηση και από πιο ιδιαίτερες στολές, όπως του Ινδού, του αστυνομικού, του στρατιώτη και του διάβολου ή διαβολίνας, τόσο από τ’ αγόρια όσο και από τα κορίτσια, ενώ οι στολές της βασίλισσας (χιονιού, νύχτας), νεράιδας, πριγκίπισσας εξακολουθούν να συγκινούν μικρά και μεγάλα κορίτσια». Όσο για τις τιμές, τόνισε ότι «υπάρχουν στολές για όλα τα βαλάντια, που ξεκινούν από 6 ευρώ για τα παιδιά και φτάνουν μέχρι και τα 40 ευρώ, ενώ για τους ενήλικες αρχίζουν από τα 15 ευρώ και αγγίζουν ακόμη και τα 50».

Γιάννης Δούκογλου

«Η κίνηση έχει ξεκινήσει από τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, καθώς πριν το Καρναβάλι γίνονται αρκετά πάρτι και μπαλνταφάν. Οι νέοι γονείς σπεύδουν να ψωνίσουν για να ντύσουν τα μωρά και τα παιδάκια τους, αφού οι τιμές είναι αρκετά συμφέρουσες και οικονομικές. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες και τιμές στις στολές με μεγάλη ποικιλία στην θεματολογία, που ξεκινούν από τα 6 μέχρι και τα 12 ευρώ για κινέζικα προϊόντα, ενώ οι ελληνικής κατασκευής κινούνται στα 12 με 35 ευρώ, χωρίς να λείπουν και στολές ‘’υπερπαραγωγές’’ για γερά πορτοφόλια, που αγγίζουν τα 60 ευρώ. Τα διάφορα αξεσουάρ είναι πολύ οικονομικά, με μάσκες και καπέλα να αρχίζουν από 2, 6 μέχρι και 10 ευρώ». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα παιδιά ταυτίζονται αυτές τις μέρες με κάποιους τηλεοπτικούς ήρωες, αλλά συνήθως οι γονείς κάνουν πρώτα μια έρευνα αγοράς και προσπαθούν να καθοδηγήσουν τα παιδιά σε κάτι πιο οικονομικό.

Στην πόλη μας, βέβαια, υπάρχουν και πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι, που παρέχουν κάθε χρόνο πρωτότυπες στολές με ποικιλία στην θεματολογία, και οι οποίοι και φέτος ‘’ξεπούλησαν’’ από νωρίς τις στολές που θα θαυμάσουμε στο μεγάλο Ξανθιώτικο Καρναβάλι την επόμενη Κυριακή.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…