Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Σάτιρα και αναμνήσεις στα φετινά άρματα του καρναβαλιού

Σάτιρα και αναμνήσεις στα φετινά άρματα του καρναβαλιού

0
vasilias 15

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες. Βέβαιοι ότι τα άρματα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους οι καλλιτέχνες

Τα πέντε άρματα του καρναβαλιού θα ρυμουλκούν και φέτος ιδιώτες με μασκαρεμένα τρακτέρ

Τη δική τους νότα διασκέδασης, κεφιού και σαρκασμού ετοιμάζονται να δώσουν στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και τα άρματα που ετοιμάζονται πυρετωδώς στη γνωστή αποθήκη των τεχνικών υπηρεσιών κοντά στη Λεύκη. Φελιζόλ έχουν κατακλύσει το μεγάλο χώρο και όλοι είναι προσηλωμένοι στη δουλειά τους. Κόβουν, βάφουν, στηρίζουν, επιθεωρούν και τρέχουν από το ένα μέρος στο άλλο!

Οι δύο καλλιτέχνες μαζί με το επιτελείο τους, με καλλιτέχνες και τεχνικούς, εκφράζουν τη βεβαιότητά τους, ότι παρόλο που έχουν να γίνουν κάποια πράγματα ακόμη, τα άρματα θα είναι πανέτοιμα μέχρι την Κυριακή.

Όπως και πέρυσι τα συνολικά πέντε άρματα θα τα ρυμουλκούν ιδιώτες, ιδιοκτήτες τρακτέρ που τα τελευταία χρόνια έχουν επιφορτιστεί με αυτό το έργο, μιας και αποσύρθηκε ο στρατός. Τα οχήματα θα καλυφθούν κατάλληλα, ώστε να εναρμονιστούν με το κλίμα του μασκαρέματος.

Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος είναι έτοιμος και αδημονεί να βρεθεί περικυκλωμένος από καρναβαλιστές. Είναι χαμογελαστός, είναι κεφάτος και θυμίζει τους προγόνους του από τη δεκαετία του ’60.

Ένα παραμυθένιο άρμα για τη βασίλισσα του καρναβαλιού μέσα από τη φαντασία του κ. Κουτσούμπα

Το άρμα της βασίλισσας ανέλαβε να φτιάξει ο γνωστός καλλιτέχνης των αρμάτων από την Ξάνθη, Αντώνης Κουτσούμπας, ο οποίος κατασκευάζοντας μια άμαξα που οδηγείται από ένα μονόκερο δίνει μια ατμόσφαιρα παραμυθένια στο πιο ρομαντικό άρμα του καρναβαλιού.

Ο κ. Κουτσούμπας εξήγησε ότι για μια ακόμη φορά ο χρόνος ήταν αρκετά περιορισμένος, αφού έπιασαν δουλειά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ο ίδιος εδώ και ένα τρίμηνο κατέθεσε μία πρόταση στο δήμο για την χρονική αναδρομή του επετειακού φετινού καρναβαλιού, μέσω και των αρμάτων έτσι ώστε να αποτυπώνουν το στυλ των διάφορων καλλιτεχνών που άφησαν το στίγμα τους με τα εφευρετικά και αστεία άρματά τους. Η ιδέα ήταν το πρώτο σε σειρά άρμα να μας μεταφέρει στο παλαιότερο του 1966 και κάθε ένα που έπεται να αναφέρεται και σε μία δεκαετία.

Ο κ. Κουτσούμπας, που για είκοσι περίπου χρόνια συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία του καρναβαλιού, ευχήθηκε στον κόσμο της Ξάνθης να διασκεδάσει, να χαρεί, να ξεχαστεί και να μαζέψει δυνάμεις για όσα έρχονται!

Ποδόσφαιρο, πολιτική και τα μυστικά της Αμφίπολης σατιρίζει ο πατρινός καλλιτέχνης κ. Στεργίου

Από την πλευρά του ο καλλιτέχνης από την Πάτρα Φώτης Στεργίου που για μια ακόμη φορά ανέλαβε να συνδράμει στη διαδικασία της κατασκευής των αρμάτων, στο ένα του άρμα απεικονίζει την Αμφίπολη με το Σαμαρά και το Βενιζέλο ως σφίγγες του Μνημονίου στην είσοδο και τον Αλέξη Τσίπρα, τον «Αλέξανδρο τον 5ο», όπως σημείωσε χαριτολογώντας ο ίδιος στο κέντρο ως μωρό να μοιράζει χρήματα. Πάνω στα βράχια θα βρίσκεται σκαλισμένο ένα ερωτηματικό, που όπως ο ίδιος σημείωσε: «σημαίνει πολλά και για την κυβέρνηση, αλλά και για το τι βρέθηκε στην Αμφίπολη, αφού μπορεί να μη μάθουμε ποτέ!».

Το άλλο άρμα διακωμωδεί όσα συμβαίννουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και γι’ αυτό θα έχει τον τίτλο, είτε: «η ζούγκλα του ποδοσφαίρου» ή «Βλ-ΕΠΟ ό,τι θέλω»! Σε αυτό το άρμα θα φιγουράρουν οι πρόεδροι διαφόρων ομάδων, όπως ο Μαρινάκης ως αρκούδα, ο Μελισσανίδης ως τίγρης, ο Σαββίδης ως… ματωμένος δικέφαλος αετός, καθώς και ο Πανόπουλος ως προτομή, αφού για τον καλλιτέχνη η πόλη θα πρέπει να του αναγνωρίσει την προσφορά του.

Ο κ. Στεργίου ευχήθηκε ο καιρός να είναι σύμμαχος των καρναβαλιστών και των επισκεπτών και σχολίασε: «εύχομαι όσοι έρθουν να περάσουν καλά, οι ξανθιώτες σίγουρα θα περάσουν τέλεια!».

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…