Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ‘’Μεταρρυθμίσεις – Aπασχόληση – Aνάπτυξη, όλη η αλήθεια σύμφωνα με τα νέα δεδομένα’’

‘’Μεταρρυθμίσεις – Aπασχόληση – Aνάπτυξη, όλη η αλήθεια σύμφωνα με τα νέα δεδομένα’’

0
ebe syzitisi

Με μεγάλη επιτυχία η ανοιχτή συζήτηση του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου και του ΕΒΕ Ξάνθης

Γ. Γραμματίδης: «Βαρεθήκαμε την έλλειψη επικοινωνίας. Θα μιλήσουμε όπως δεν τα έχει πει κανείς»

Το απόγευμα της Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητήριου Ξάνθης, στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου 1, η εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση γύρω από τις μεταρρυθμίσεις, την απασχόληση και την ανάπτυξη. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΕΒΕ Ξάνθης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Το θέμα της εκδήλωσης είχε τίτλο ‘’Μεταρρυθμίσεις – Aπασχόληση – Aνάπτυξη, όλη η αλήθεια σύμφωνα με τα νέα δεδομένα’’. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Στέλιος Μωραΐτης, καλωσόρισε τους δύο καλεσμένους ομιλητές και στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσων αλλαγών στις δομές και στο θεσμικό περιβάλλον, ώστε η κρίση την οποία βιώνουμε, να αποδειχθεί μια δημιουργική καταστροφή. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Χρήστος Αλεξάκης, μέλος του Κολλεγίου Εμπειρογνωμόνων του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, και ο κ. Γιάννος Γραμματίδης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Αποτύπωση των πραγματικών μεταρρυθμίσεων

Ο κ. Αλεξάκης μίλησε με θέμα: «Αδυναμίες και ενδεδειγμένες δράσεις» παρουσιάζοντας την βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε στο Ινστιτούτο σε συνεργασία με φοιτητές, στην οποία έχει περιληφθεί όλο το νομοθετικό έργο από το 2010. Στην απόφασή τους αυτή οδηγήθηκαν πριν δύο χρόνια ύστερα από παρότρυνση του κ. Γραμματίδη, όταν διαπίστωσαν ότι στα αρμόδια υπουργεία δεν υπήρχε καμία ενημέρωση και πληροφόρηση γύρω από τις πολυδιαφημιζόμενες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος, «γι’ αυτό από την Ευρώπη μας ζητούν αρχεία Excel και εμείς τους στέλνουμε αρχεία Word, γιατί δεν υπάρχει καμία οργάνωση στα υπουργεία». Στην επιστημονική προσπάθεια που έγινε, ορίστηκε η μεταρρύθμιση ως αλλαγή για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών. Στα παραστατικά διαγράμματα που παρουσίασε ο κ. Αλεξάκης διαφάνηκε ότι σε προεκλογική περίοδο εμφανίζεται ένα ‘’πάγωμα’’ που καθηλώνει όλο το δημόσιο σύστημα, ενώ οι ρυθμοί εργασιών για αλλαγές ανεβαίνουν εμφανώς πριν από κάθε επίσκεψη της Τρόικας στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι το καλοκαίρι στην Ελλάδα διαρκεί τρεις μήνες, με την παραγωγή στον δημόσιο τομέα να πέφτει κατακόρυφα, εν είδει άδειας διαρκείας. Ο ίδιος ανέφερε ότι αυτό που αποθαρρύνει κυρίως τους ξένους επενδυτές δεν είναι ο φόβος απόδοσης των επενδύσεών τους, αλλά οι χρονοβόρες και επίπονες γραφειοκρατικές διαδικασίες στην χώρα μας.

Λανθασμένο οικονομικό μοντέλο

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Γραμματίδης, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στις αιτίες της οικονομικής κρίσης και τους λανθασμένους χειρισμούς από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, τονίζοντας ότι μέσω του σοβιετικού τύπου κράτους ‘’πατερούλη’’ ο πολίτης φαινομενικά προστατεύεται, ενώ στην πραγματικότητα κρατείται δέσμιος από μια κάστα πολιτικών οικογενειακής διαδοχής. «Αποφασίσαμε να αφήσουμε τα σπίτια μας και να οργώσουμε την Ελλάδα για ένα ειλικρινή διάλογο, με σκοπό την σωστή ενημέρωση των πολιτών γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα» σημείωσε ο ίδιος. «Είμαστε εικονικοί πρωταθλητές με 1.680 μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, από τις οποίες εφαρμόστηκε μόνο το 13-16%» συμπλήρωσε ο κ. Γραμματίδης. Αναφερόμενος ενδεικτικά σε λάθη γύρω από την γεωργία, ένα τομέα που απασχολεί και την περιοχή μας, τόνισε ότι δεν υπήρξε ανάπτυξη, γιατί δεν δόθηκε καμία κρατική κατεύθυνση στους αγρότες σε προϊόντα που θα απορροφούσαν οι αγορές. Αντ’ αυτού στόχος ήταν μόνο η επιδοτήσεις και δίνονταν δάνεια χωρίς σχεδιασμό, κάνοντας τους γεωργούς υποχείριους στις τράπεζες.

Τι είδους οικονομία θέλουμε;

Ο κ. Γραμματίδης εστίασε ιδιαίτερα στον σχεδιασμό που έπρεπε ήδη να υπάρξει, κάτι που είχαν ζητήσει ήδη από το 2008. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε άμεσα, χθες, είναι να αναρωτηθούμε: τι είδους οικονομία θέλουμε; Βιομηχανική, αγροτική, τουριστική; Αυτή την στιγμή είμαστε ένα καράβι χωρίς πυξίδα» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Σημειώνοντας αναλυτικά τι μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη σε βάθος δεκαετίας, ανέφερε έξι βασικούς άξονες: την λειτουργία και δομή του κράτους, την γεωργία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την παιδεία και τον χρηματοοικονομικό τομέα. Κατέληξε όμως στο ότι κανένα μοντέλο δεν μπορεί να ανθίσει χωρίς εμπιστοσύνη στους θεσμούς και χωρίς αλλαγή νοοτροπίας, αφού οι μεταρρυθμίσεις ξεκινούν από τον καθένα από εμάς.

Άριστες εντυπώσεις και συμμετοχή στον διάλογο

Στο τέλος της εκδήλωσης έλαβαν τον λόγο αρκετοί ξανθιώτες, κυρίως μέλη του επιχειρηματικού κόσμου, που αφού ευχαρίστησαν ένθερμα τους ομιλητές για τις καταληπτές και αυτονόητες αλήθειες που άκουσαν, έδωσαν την δική τους μαρτυρία και συνέβαλαν με προβληματισμούς και προσωπικές εμπειρίες από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στις σχέσεις με το κράτος. Κοινός τόπος ήταν ότι η νομοθετική σταθερότητα, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι απαραίτητα βήματα για την εξυγίανση του κρατικού μηχανισμού και την δημιουργία προϋποθέσεων προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …