Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση ‘’Εορταστικό’’ δημοτικό συμβούλιο για τον δήμαρχο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο

‘’Εορταστικό’’ δημοτικό συμβούλιο για τον δήμαρχο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο

0
dimotiko feb15

Στα… 3 μέτρα ‘’έστησαν’’ Λύρατζη και Σδρέβανο για Καρναβάλι και ΔΕΥΑΞ αντίστοιχα

Τρίωρη συνεδρίαση με κύριο θέμα την επαναφορά των μισθών στην ΔΕΥΑΞ

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, λέει ο λαός μας, και κάπως έτσι φάνηκε και το πώς θα εξελισσόταν για την νέα δημοτική αρχή και τον εορτάζοντα δήμαρχο Ξάνθης, κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, η συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο το απόγευμα της Τρίτης, 10 Φεβρουαρίου.

Μόνος και αβοήθητος ο Λύρατζης

Σχετικά με το Καρναβάλι και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι λανθασμένες επιλογές του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού, Πασχάλη Λύρατζη, ξεκίνησε η συνεδρίαση στις 17:00 το απόγευμα. Αρχικά, ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη», κ. Νίκος Ανταμπούφης, αποκάλυψε ότι είχε καταθέσει ερώτηση προς τον πρόεδρο του δημ. συμβουλίου, η οποία, προφανώς διέρρευσε στον τύπο όπου και απαντήθηκε, με την απάντηση εκείνη να επαναλαμβάνεται από τον κ. Λύρατζη σε κάθε ερώτηση που του γινόταν. Ο πρόεδρος του δημ. Συμβουλίου κ. Δρεμσίζης έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν ευθύνεται για καμία διαρροή στον Τύπο και προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αφού η συνεδρίαση ξέφυγε από πολύ νωρίς. Όσο και αν προσπάθησε να προφυλάξει τον κ. Λύρατζη, αυτό δεν κατέστη δυνατό, με τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ να επιτίθενται προσωπικά στον πρόεδρο του Κέντρου και να αναιρούν όσα ισχυριζόταν προς υπεράσπισή του, χωρίς τελικά να δίνει απάντηση στην ευθύνη της τελικής λήψης απόφασης.

Χωρίς κανάλι αλλά με παρουσιαστές

Ζητήθηκε στην συνέχεια από τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού να δώσει εξηγήσεις και για την απόρριψη της πρότασης του κ. Μίλκογλου για συμμετοχή στον διαγωνισμό για την ηχητική κάλυψη του Καρναβαλιού, για την οποία ανέγνωσε την έκθεση της επιτροπής του πρόχειρου διαγωνισμού. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Χρήστος Πούλιος, έθεσε ερώτημα σχετικά με τις φήμες που κυκλοφορούν, ότι φέτος δεν θα υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη της καρναβαλικής παρέλασης από την ΝΕΡΙΤ. Ο κ. Λύρατζης ενημέρωσε ότι ακόμη αναμένουν τελική απάντηση και είναι ήδη σε επαφές με ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Παρόλα αυτά, οι παρουσιαστές που έχουν κληθεί θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά, ακόμη και αν δεν βρεθεί κανάλι να καλύψει την επετειακή παρέλαση. Η οργή και η αγανάκτηση που προκάλεσαν οι διάφορες αστοχίες του κ. Λύρατζη έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση και τον δήμαρχο, οι εκφράσεις και οι μορφασμοί του οποίου καταδείκνυαν την παραδοχή των σφαλμάτων του αντιδημάρχου του. Στην προσπάθειά του να κατευνάσει τα πνεύματα και, στην ουσία, ‘’αδειάζοντας’’ με το γάντι τον κ. Λύρατζη, έσπευσε να ευχαριστήσει όλα τα ΜΜΕ για την στήριξή τους και την προβολή του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού.

Μεγαλύτερη ένταση με την ΔΕΥΑΞ

Οι φωνές και οι αντιδράσεις γύρω από την διοργάνωση του Καρναβαλιού ήταν απλή προθέρμανση για όσα έμελλαν να ακολουθήσουν. Το θέμα της επαναφοράς των μισθών των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΞ προκάλεσε εντάσεις, φωνές και δριμεία κριτική από όλες τις πλευρές της αντιπολίτευσης. Στην συνεδρίαση είχε κληθεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, κ. Μαρίνος Σδρέβανος, και ήταν προγραμματισμένη η από μέρους του ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην λήψη μιας τέτοιας απόφασης. Ο κ. Σδρέβανος ανέγνωσε όλο το ιστορικό και νομικό πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί γύρω από την υπόθεση και οδήγησε, κατά την γνώμη του, στην λήψη μιας τέτοιας απόφασης, για ένα ζήτημα που ακόμη εκκρεμοδικεί και αναμένεται να δικαστεί στο Εφετείο τους επόμενους μήνες. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σδρέβανος ανέφερε πως το ΔΣ της ΔΕΥΑΞ έλαβε τα πρακτικά του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Δεκέμβριο του 2014 σχετικά με την παράνομη περικοπή της μισθοδοσίας των εργαζομένων άνω του 25% και κατ’ εφαρμογή αυτών των πρακτικών προχώρησαν στην αναίρεση της απόφασης της προηγούμενης διοίκησης. Τα μέλη της αντιπολίτευσης, και κυρίως ο κ. Θανάσης Ξυνίδης, επέμεινε πως η νέα απόφαση της ΔΕΥΑΞ ακυρώνει στην πράξη τη διαδικασία της έφεσης, καθώς κάνει αποδεκτά τα αιτήματα των εργαζομένων και προδικάζει το αποτέλεσμα. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, τα πρακτικά του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αποτελούν τελεσίδικη δικαστική απόφαση και εκτίμησε ότι η ΔΕΥΑΞ έπρεπε να περιμένει την απόφαση του Εφετείου.

Η θέση του νομικού συμβούλου της ΔΕΥΑΞ 

Ο κ. Σδρέβανος μάλιστα ανέφερε πως ζητήθηκε η άποψη του Νομικού Συμβούλου της ΔΕΥΑΞ σχετικά με το ποιες είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης από πλευράς του Δ.Σ. και έλαβε τη διαβεβαίωση πως η απόφαση είναι σύννομη και δεν υπάρχει κίνδυνος να παραπεμφθούν τα μέλη του για παράβαση καθήκοντος.  Ωστόσο, η τοποθέτηση αυτή του προέδρου της ΔΕΥΑΞ πυροδότησε μια σειρά από ενστάσεις και αντιδράσεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τα μέλη της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για μια απόφαση καθαρά πολιτική, αφήνοντας αιχμές πως μέσω αυτής “χαϊδεύονται” οι υπάλληλοι και ‘’εξοφλούνται’’ προεκλογικές δεσμεύσεις. Μάλιστα όπως διευκρινίστηκε σε σχετικό ερώτημα, η επίμαχη απόφαση πάρθηκε χωρίς να υπάρξει σχετικό αίτημα από πλευράς των εργαζομένων, ενώ διευκρινίστηκε πως εκτός από τις περικοπές που ακυρώθηκαν, είχε γίνει λάθος στη μισθολογική κατάταξη υπαλλήλων οι οποίοι θα κληθούν με τη σειρά τους να επιστρέψουν χρήματα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Ζητήθηκε μάλιστα η ενημέρωση γιατί δεν παρέστη ο νομικός σύμβουλος ώστε να εκθέσει την γνώμη του, με τον κ. Σδρέβανο να δηλώνει ότι κλήθηκε αλλά απουσιάζει εκτός πόλης.

Προσωπική επίθεση και αιχμές

Η συζήτηση ξέφυγε τελείως όταν ο κ. Σδρέβανος έκανε γνωστό πως η επιβάρυνση για τη ΔΕΥΑΞ μετά και την επαναφορά των μισθών στα προ τριετίας επίπεδα ανέρχεται σε 21.000 ευρώ τον μήνα, περί τις 240.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ επέμεινε ότι δεν είχε μελετήσει το ιστορικό της υπόθεσης και δεν είχε ενημερωθεί γι’ αυτό από τα παλαιότερα μέλη. Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν νέο κύμα αντιδράσεων από τα μέλη της αντιπολίτευσης, ενώ ο κ. Δημήτρης Μπένης απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ ανέφερε πως θα έπρεπε να ντρέπεται για το ότι δηλώνει άγνοια για το ιστορικό της υπόθεσης, ενώ χαρακτήρισε την όλη διαχείριση του θέματος ως απαράδεκτη. Μεταξύ άλλων, αυτό που προκάλεσε έκπληξη, ποικίλα σχόλια αλλά και σοβαρές αντιδράσεις ήταν ο ισχυρισμός του κ. Σδρέβανου πως δεν έχει λάβει e-mail από τον νομικό σύμβουλο της ΔΕΥΑΞ με αρνητική εισήγηση επί της εν λόγω απόφασης, καθώς δεν χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο. Ο κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης, στην συνέχεια, έκανε λόγο για σοβαρές παρανομίες στην υπόθεση, λέγοντας πως υπάρχουν νομικές πτυχές που πρέπει να διερευνηθούν. Την συζήτηση έκλεισε ο κ. Κολλάρος προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα και λέγοντας ότι για το θέμα αυτό, καλώς ή κακώς, δεν πρόκειται να λάβει κάποια απόφαση το Σώμα και θεωρεί άδικη την προσωπική επίθεση στο πρόσωπο του κ. Σδρέβανου. Κοινή θέση, πάντως, όλων των μελών της αντιπολίτευσης ήταν ότι η απόφαση είχε καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και δεν αποσκοπούσε στο συμφέρον του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτάσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης

Καλείται σε τακτική συνεδρίαση το πρωί της Δευτέρας   Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, και ώρα…