Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ευκαιρίες και προτάσεις αναβάθμισης της Δημοτικής Αγοράς

Ευκαιρίες και προτάσεις αναβάθμισης της Δημοτικής Αγοράς

0
dimotiki agora

Με αφορμή την επίσκεψη των μελών του Δικτύου Μεσογειακών Ιστορικών Αγορών (Marakanda) τις ημέρες της Αποκριάς

Εκδήλωση την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου με ομιλίες και προτάσεις για την ανάδειξη της Δημοτικής Αγοράς και των προϊόντων της

Και η Δημοτική Αγορά της Ξάνθης αναμένεται να βάλει τα αποκριάτικά της τις ημέρες της Αποκριάς, με αφορμή την επίσκεψη μελών του Δικτύου Μεσογειακών Ιστορικών Αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος Marakanda, που ως αντικείμενο έχει την ανάδειξη και αξιοποίηση των δημοτικών αγορών της Μεσογείου και τη δημιουργία ενός διακρατικού δικτύου συνεργασίας μεταξύ των φορέων και επαγγελματιών από ιστορικές αγορές στην περιοχή της Μεσογείου. Στόχος είναι οι δημοτικές αγορές να αναβαθμιστούν, ώστε να αποτελέσουν σημεία πολιτιστικού, τουριστικού και οικονομικού βέβαια αντικειμένου.

Μέσω αυτού του δικτύου, όπου συμμετέχει από την Ελλάδα μόνο η Ξάνθη, συμμετέχουν και άλλες ιστορικές πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, η Φλωρεντία, η Γένοβα, η Φαβάρα, η Λεμεσός και πόλεις της Αιγύπτου και του Λιβάνου. Μετά από μια σειρά άλλων επισκέψεων σε αυτές τις πόλεις σειρά έχει η Ξάνθη να υποδεχθεί αντιπροσωπείες και η καλύτερη περίοδος κρίθηκε η γιορτή του Καρναβαλιού.

Οι επισκέπτες-μέλη του Δικτύου θα βρεθούν στην πόλη μας στις 19-21 Φεβρουαρίου, με σκοπό να περιηγηθούν στην δημοτική αγορά και να ζήσουν την εμπειρία της αποκριάτικης Ξάνθης. Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο ΙΘΤΠ ημερίδα, όπου αναγνωρισμένες αυθεντίες σε θέματα ιστορικών αγορών θα παρουσιάσουν τη σημερινή εικόνα στη Μεσόγειο, θα ενημερώσουν για καλές πρακτικές και θα κάνουν προτάσεις στην κατεύθυνση της ανάδειξης των δημοτικών αγορών.

Στο διάστημα που μεσολαβεί θα δρομολογηθεί μια σειρά από δράσεις που αφορούν τη δημοτική αγορά, προκειμένου να αποτυπωθεί η σημερινή εικόνα, να καταγραφούν οι απόψεις και τα προβλήματα των επαγγελματιών και οι γνώμες των καταναλωτών, ώστε να εκπονηθεί μία στρατηγική μελέτη για τη βελτίωση της ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητάς της. Στο πλαίσιο αυτό, θα διεξαχθούν έρευνες με συνεντεύξεις σε καταστηματάρχες και πελάτες, ερωτηματολόγια, μελέτες για την ανάδειξη του κτιρίου και των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και εκθέσεις, μαζί με την ημερίδα όπου θα συμμετέχουν οι ξένες αποστολές.

Συντονιστική σύσκεψη στο δημαρχείο

Για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Πέμπτη το απόγευμα στο δημαρχείο. Ο Μανόλης Τσέπελης, αντιδήμαρχος των ΤΥ μετέφερε την πεποίθηση του δημάρχου ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η δημοτική αγορά, να γίνουν ενέργειες για την ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητά της, να προβληθεί η ιστορικότητα του κτιρίου και να προωθηθούν τα τοπικά προϊόντα. Ο κ. Μίχος, από την πλευρά της ΠΕΔ μίλησε για τον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτει η δημοτική αγορά στο κέντρο της πόλης και ενημέρωσε για τις δράσεις που ακολουθούν. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ και του συλλόγου κρεοπωλών Γιώργος Μπατζακίδης, επαγγελματίας ο ίδιος της δημοτικής αγοράς, αναφέρθηκε σε όσα έγιναν και όσα ακόμη πρέπει να γίνουν για τη συντήρηση και ανάδειξη του κτιρίου από τον κατάλληλο φωτισμό, μέχρι τις εργασίες και ενέργειες που απαιτούνται για την αποχέτευση, τη μόνωση, τη διέλευση αδέσποτων, την εξασφάλιση πάρκινγκ για τους πελάτες, αλλά και την ύπαρξη και τήρηση ενός κανονισμού λειτουργίας.

Στους επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς δόθηκε ερωτηματολόγιο, όπου καλούνται να περιγράψουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία της εμπορικής αυτής περιοχής, την ταυτότητα των πελατών τους, το είδος και την ποιότητα των προϊόντων τους και να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …