Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Δυναμικό ξεκίνημα για τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές στην κεντρική πλατεία

Δυναμικό ξεκίνημα για τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές στην κεντρική πλατεία

0
laografia plateia2-web

Πολυπληθής παρέλαση Λαογραφίας για τα 50 χρόνια του ξανθιώτικου θεσμού

Γαϊτανάκια, γκάιντες, παραδοσιακές στολές, τραγούδια και χορός, χωρίς να λείπουν και τα… κωμικοτραγικά

Ως ευχάριστη έκπληξη έγινε δεκτή η φετινή αλλαγή στην επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, 7 Φεβρουαρίου, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, και όχι σε βραδινή εκδήλωση στο Αμφιθέατρο, όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα. Ο συνδυασμός της λαογραφικής παρέλασης με την κήρυξη της έναρξης των ΘΛΕ έδωσε έναν ιδιαίτερα εορταστικό τόνο στην εκδήλωση, με την βοήθεια πάντα του καιρού, που επιφύλαξε μια ηλιόλουστη μέρα.

Γκάιντες η συνοδεία του Δημάρχου

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, κήρυξε την έναρξη της φετινής 50ής επετειακής διοργάνωσης των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Καρναβάλι 2015, δίνοντας βαρύτητα και ενισχύοντας το λαογραφικό στοιχείο των ΘΛΕ, που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με το παρελθόν και την ιστορική συνέχεια του παλαιότερου θεσμού της πόλης. Ο σχεδιασμός της παρέλασης ήταν, πράγματι, εντυπωσιακός, με 25 περίπου θρακιώτικες γκάιντες των μελών του ‘’Σωματείου Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων «Ιωάννης Δούκας Βατάτζης»’’ να εισέρχονται στην πλατεία συνοδεύοντας τον δήμαρχο της πόλης. Πίσω τους ακολουθούσαν τα χορευτικά συγκροτήματα πολλών παραδοσιακών πολιτιστικών συλλόγων, που ξεχύθηκαν στην πλατεία, ξεκινώντας από την πλ. Ελευθερίας. Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο δήμαρχος Ξάνθης στάθηκε στην συμπλήρωση φέτος «πενήντα χρόνων γιορτών, από την ημέρα που το κέφι  και το μεράκι των Ξανθιωτών έδωσαν μια νέα νότα χαράς κι ένα άλλο χρώμα στην πόλη μας κατά την περίοδο της αποκριάς. Η μικρή φλόγα με το πέρασμα του χρόνου γιγαντώθηκε και θέριεψε. Οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές, ακολουθούν τα χνάρια της λαογραφίας, της παράδοσης, της τέχνης και του πολιτισμού και είναι βέβαια και ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι», σημείωσε ο ίδιος, για να ευχηθεί σε όλους Καλή Αποκριά.

Γαϊτανάκια και πολύχρωμες φορεσιές

Στο πλαίσιο της τόνωσης του λαογραφικού χαρακτήρα των ΘΛΕ, στήθηκαν στην κεντρική πλατεία, λίγο πριν την καθιερωμένη λαογραφική παρέλαση, δυο γαϊτανάκια με νεαρούς χορευτές να τα “πλέκουν” χορεύοντας και τραγουδώντας. Ένα παραδοσιακό έθιμο που συνδέεται άμεσα με τον θεσμό των Λαογραφικών Εορτών, το οποίο, ωστόσο, είχε ατονήσει. Εν συνεχεία, τα μέλη του “Σωματείου Παραδοσιακών Μουσικών «Ιωάννης Δούκας Γ. Βατάτζης»”, από το Διδυμότειχο, χόρεψαν, τραγούδησαν και ταξίδεψαν με τις γκάιντές τους το συγκεντρωμένο πλήθος σε παραδοσιακούς ήχους και ακούσματα, στο λαϊκό πανηγύρι που ακολούθησε. Το ενδιαφέρον του κόσμου κράτησε αμείωτο το πλήθος, η πολυχρωμία και η ποικιλία των χορευτικών συγκροτημάτων, που επισκέφθηκαν την πόλη μας από ολόκληρη την Β. Ελλάδα. Ο κόσμος που βρέθηκε στην πλατεία δεν έμεινε μόνο θεατής, όμως, αλλά πολλοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν στον χορό, παρασυρμένοι από τις ρυθμικές τοπικές μελωδίες.

Δεν έλειψαν τα… παρατράγουδα

Η εκδήλωση μπορεί να στέφθηκε με επιτυχία, αλλά ουσιαστικά, σχεδόν όλα, πάνε στον αυτόματο πιλότο. Ευτυχώς για τους διοργανωτές, τα μέλη των έμπειρων πολιτιστικών συλλόγων της πόλης μας κατάφεραν να τοποθετηθούν έγκαιρα και χωρίς προβλήματα στον χώρο της πλατείας, αφού δεν φάνηκε να υπήρξε κανένας ιδιαίτερος σχεδιασμός γι’ αυτό. Το κέφι και η ζωντάνια όλων των χορευτών προσέφεραν ένα ιδιαίτερο θέαμα, το οποίο έθεσε σε δεύτερη μοίρα διάφορες γκάφες της διοργανώτριας αρχής. Είχαμε και μία παγκόσμια πρωτιά κατά την έναρξη, με την φαεινή ιδέα να συνοδεύσουν, μέρα-μεσημέρι με πολύχρωμα φωτορυθμικά συναυλιών, το παραδοσιακό συγκρότημα που έπαιζε θρακιώτικες μελωδίες στην γκάιντα! Ίσως είναι ένας τρόπος για να καλυφθούν τα κενά που παρουσιάστηκαν στον ήχο αρκετές φορές. Το γνωστό σιντριβάνι στο κέντρο της πλατείας καλύφθηκε, ώστε να γίνει εξέδρα για τα ΜΜΕ που θα καλύψουν την παρέλαση, χωρίς να υπάρξει πρόνοια, φυσικά, για την τοποθέτηση μιας σκάλας. Οπότε, όλοι οι επίδοξοι φωτογράφοι έκαναν επίδειξη των ακροβατικών τους ικανοτήτων προκειμένου να ανέβουν. Η εξέδρα χρησίμευσε και σαν ‘’σταντ’’ για τα γαϊτανάκια, τα οποία κανείς δεν φρόντισε να μεταφέρει όταν ολοκλήρωσαν τον σκοπό τους. Ένα από αυτά κόντεψε να χτυπήσει σοβαρά κυρία που καθόταν κάτω από την εξέδρα. Ας ελπίσουμε να κυλήσουν όλα ομαλά μέχρι το τέλος των Εορτών και την καρναβαλική παρέλαση.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…