Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ανάπηρη» μελέτη για το Κουτσό

«Ανάπηρη» μελέτη για το Κουτσό

0
plimmires koytso

Αντίδραση Τσολακίδη για την ευθύνη κωλυσιεργίας στην ολοκλήρωση της μελέτης που του αποδόθηκε

«Κάναμε εμείς τις μελέτες και η Περιφέρεια έπαιρνε τη δόξα…», είπε στο «Ε» – Ήθελε να κάνει περισσότερα έργα με τα 250.000 ευρώ που εξασφαλίστηκαν για το Κουτσό

Την έντονη αντίδραση του πρώην δημάρχου Αβδήρων κ. Βασίλη Τσολακίδη προκάλεσε η αναφορά της Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Ξάνθης κας Χρυσάνας Λάμπρου – κατά την τελευταία έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας – στη μελέτη για το αντιπλημμυρικό του Κουτσού που είχαν αναλάβει οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου από το 2012 κατ’ εντολή της Π.Ε. Ξάνθης, η οποία και είχε εξασφαλίσει το σχετικό κονδύλι των 250.000 ευρώ συνολικά για το έργο που θα υλοποιούσαν οι δικές της τεχνικές υπηρεσίες. Η κα Λάμπρου είχε μιλήσει ευθέως για κωλυσιεργία του δήμου επισημαίνοντας ότι το έργο θα είχε κατασκευαστεί αν ο δήμος Αβδήρων εδώ και δύο χρόνια είχε ολοκληρώσει την μελέτη, επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες στο πρώην δήμαρχο Αβδήρων κ. Τσολακίδη που είχε την πολιτική ευθύνη.

Τσολακίδης: «Κάναμε εμείς τις μελέτες και η Περιφέρεια έπαιρνε τη δόξα…»

Ο κ. Τσολακίδης υπεραμύνθηκε την τεχνική επάρκεια των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Αβδήρων επισημαίνοντας ότι πολλές φορές έκαναν τις μελέτες για έργα αρμοδιότητας της περιφέρειας «κι αυτοί έπαιρναν την δόξα» όπως είπε χαρακτηριστικά. Όσο για την συγκεκριμένη μελέτη είπε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί: «Θέλω να τονίσω ότι είναι τουλάχιστον άκομψο να μιλάνε για ανθρώπους χωρίς να είναι παρόντες. Θέλω να θυμίσω επίσης ότι τα πιο σημαντικά έργα, όπως η γέφυρα των Πηγαδίων και ο δρόμος Μυρωδάτου-παραλίας έγιναν με μελέτη του δήμου Αβδήρων και υλοποιούνται από την περιφερειακή διοίκηση, ενώ και για το έργο του δρόμου και της γέφυρας του Πολυσίτου, η μελέτη ήταν βαλτωμένη και βοήθησε ο δήμος Αβδήρων να προχωρήσει, να ολοκληρωθεί τελικά η μελέτη και να δημοπρατηθεί στη συνέχεια. Και η μελέτη για την ανάπλαση του Πόρτο Λάγος έγινε από το δήμο Αβδήρων και δημοπρατήθηκε το έργο, ενώ οι δικές μας τεχνικές υπηρεσίες ανέλαβαν και τη μελέτη για την περίφραξη του λιμανιού του Λάγος που ολοκληρώθηκε και βρίσκεται εν αναμονή της δημοπράτησης. Όσον αφορά στη μελέτη για το έργο στο Κουτσό ήταν σχεδόν ολοκληρωμένη όταν έληξε η δική μου θητεία. Αυτό που ωστόσο θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι ότι ενώ πρόκειται για έργα της περιφερειακής διοίκησης και θα έπρεπε αυτή να αναλάβει και τις μελέτες, τις κάναμε εμείς και αυτοί παίρναν τη δόξα. Γι’ αυτό πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να εντείνουν τις προσπάθειες για να κάνουν πιο πολλές μελέτες, αφού ο νόμος ορίζει ότι ο εκ του νόμου αρμόδιος φορέας αναλαμβάνει και την ευθύνη της εκπόνησης των μελετών. Ο δήμος μας ανέλαβε τις μελέτες λόγω της ανεπάρκειας που διαπιστώθηκε, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα».

Ο Τσολακίδης δεν ήθελε μελέτη για ένα αλλά πιο πολλά έργα

Στον αντίλογο των ισχυρισμών του κ. Τσολακίδη υπάρχει το εξής δεδομένο. Η περιφέρεια ΑΜΘ μετά τις πλημμύρες του 2012 εξασφάλισε ένα κονδύλι περίπου 1.5 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στον νομό μας. Όμως μας πληροφορούν αρμόδιες πηγές απ’ αυτά τα 250.000 ευρώ ήταν για το συγκεκριμένο έργο του Κουτσού. Τότε έγινε συμφωνία μεταξύ δήμου και Περιφέρειας ν’ αναλάβει ο δήμος την μελέτη που θα στοίχιζε περίπου 20.000 ευρώ και να υλοποιήσει το έργο η περιφέρεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Περιφέρεια δεν ανέλαβε και την μελέτη καθώς θα έπρεπε να κάνει δημοπράτηση που θα καθυστερούσε 8- 9 μήνες και επειδή ο δήμος μέχρι 30.000 ευρώ έχει το δικαίωμα να κάνει ανάθεση. Και παρότι η μελέτη αφορούσε το συγκεκριμένο έργο οι τεχνικές υπηρεσίες εκπόνησαν μελέτη και για άλλα μικροέργα όπως στα Φίλια. Αυτό το παραδέχτηκε και ο κ. Τσολακίδης όταν ρωτήθηκε από το «Ε» επισημαίνοντας ότι θεώρησε ότι τα λεφτά είναι πολλά μόνο για το έργο του Κουτσού και ότι μ’ αυτά θα μπορούσε να κάνει περισσότερα έργα κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό από την περιφέρεια και γι αυτό ζητήθηκε νέα μελέτη που αφορά μόνο το αντιπλημμυρικό του Κουτσού. Έτσι εξηγείται και η κωλυσιεργία αλλά δεδομένου ότι όλα αυτά γίνονταν σε προεκλογική περίοδο …εξηγείται και η επιμονή του πρώην δημάρχου για περισσότερα έργα! Αυτό που δεν εξηγείται είναι αν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου γνώριζαν ότι το κονδύλι αφορούσε μόνο για το έργο στο Κουτσό και όχι για άλλα έργα και δεν πληροφόρησαν τον δήμαρχο! Εν κατακλείδι με τούτα και με κείνα ένα έργο που θα ήταν τελειωμένο από το καλοκαίρι δεν έγινε και κόντεψε να πνιγεί και πάλι το Κουτσό!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…