Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντίο» σε δύο έργα αναβάθμισης του εμπορικού κέντρου της Ξάνθης

«Αντίο» σε δύο έργα αναβάθμισης του εμπορικού κέντρου της Ξάνθης

0
fanaria eleftherias

Απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς και η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας γιατί δεν είχαν προλάβει να συμβασιοποιηθούν

Η ανάκληση της διακήρυξης των δύο διαγωνισμών θα συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή της Δευτέρας. Θα επιχειρηθεί η χρηματοδότησή τους από το νέο ΣΕΣ

Σημαντικό πλήγμα για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης αποτελεί η απένταξη δύο έργων των εμπορικού ιστού της πόλης, λόγω των προθεσμιών που έθεσε εκ των υστέρων η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείο Ανάπτυξης.

Πρόκειται για το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης της Δημοτικής Αγοράς και της ανάπλασης της περιοχής Δημοτικής Αγοράς και πλατείας Ελευθερίας, για τα οποία είχαν ήδη γίνει οι δημοπρασίες, αλλά δεν πρόλαβαν να συμβασιοποιηθούν ως τις 14 Απριλίου 2014, προθεσμία που έθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης προς τις Περιφέρειες.

Με αυτή την καθοδήγηση ή Περιφέρεια ΑΜΘ ανακάλεσε τις πράξεις ένταξης, ενώ οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Ξάνθης είχαν ήδη σύμφωνη γνώμη για δημοπράτηση, αλλά δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν στο τελικό στάδιο για την έναρξη υλοποίησης των έργων.

Στην περίπτωση του έργου της Ενεργειακής Αναβάθμισης της πλατείας Ελευθερίας είχε κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος και ήταν θέμα ημερών η συμβασιοποίηση, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε», στην περίπτωση του έργου της ανάπλασης της περιοχής στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ υπήρχε η πράξη ένταξης η Περιφέρεια δε το είχε εντάξει στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επομένως, τα δύο έργα έχασαν την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και πλέον θα επιχειρηθεί η ένταξή τους στο νέο ΣΕΣ, αφού υπάρχουν ήδη έτοιμες μελέτες για να προχωρήσουν. Το ζήτημα είναι ωστόσο ότι δρομολογήθηκε ολόκληρη η διαδικασία με τα ανάλογα κόστη (δημοσιότητα, αλληλογραφίες, εργατοώρες μηχανικών των Τεχνικών Υπηρεσιών) και όλα αυτά «τινάζονται στον αέρα», αφού πλέον η διαδικασία θα ξεκινήσει (αν και όταν ) από την αρχή, με αναπόφευκτη απώλεια χρόνου και νέες εργασίες από τις Τεχνικές Υπηρεσίες.

Κρίσιμο λοιπόν είναι ο δήμος «να κυνηγήσει» την άμεση εκ νέου ένταξή τους, αλλά και να αναζητήσει πιθανές ευθύνες αν και εφόσον υπάρχουν.

Η ανάκληση της διακήρυξης των δύο διαγωνισμών θα συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ξάνθης που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου και ώρα 14:00.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Θέμα 1ο: Επαναληπτική Περιληπτική Διακήρυξη Εκμίσθωσης του καταστήματος 12 στη Δημοτική Αγορά

Θέμα 2ο: Επαναληπτική Περιληπτική Διακήρυξη Εκμίσθωσης του καταστήματος 8 στο κέντρο Χονδρεμπορίου

Θέμα 3ο: Επαναληπτική Περιληπτική Διακήρυξη Εκμίσθωσης ενός γραφείου στο ισόγειο κτίριο στη συμβολή των ορών 28ης Οκτωβρίου και Δαγκλή 1

Θέμα 4ο: Προτάσεις ανάληψης υποχρέωσης οικονομικού έτους 2015

Θέμα 5ο: Ανάκληση διακήρυξης διαγωνισμού του έργου: «Ανάπλαση και διαμορφώσεις οδών και κόμβων ευρύτερης περιοχής Δημοτική Αγοράς»

Θέμα 6ο : Ανάκληση διακήρυξης διαγωνισμού του έργου: «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικής Αγοράς»

Θέμα 7ο: Εξέτασης ένστασης του έργου «Προμήθεια καυσίμων θέρμανσης-κίνησης και λιπαντικών έτους 2015

Θέμα 8ο : Έγκριση μετακίνησης υπαλλήλων

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κωδικός «Κόσυνθος» στο τεχνικό πρόγραμμα

Εντάχθηκε πρόβλεψη για μελέτες έργων μετά από αίτημα του Σ. Μελισσόπουλου που αποδέχτηκε η…