Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ 2 καταδίκες για λαθρεμπόριο τσιγάρων της ΣΕΚΑΠ

2 καταδίκες για λαθρεμπόριο τσιγάρων της ΣΕΚΑΠ

0
dikasthria 1-empros

Φυλάκιση 4 ετών και 5.000 ευρώ επέβαλλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης στον π. Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΣΕΚΑΠ και τον αγοραστή των λαθραίων

Αθώοι λόγω αμφιβολιών ο π. πρόεδρος της εταιρείας και ο ταξιδιωτικός πράκτορας. Σε 19,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται η απώλεια δασμών του Δημοσίου

Σε ποινή φυλάκισης 4 ετών με αναστολή και με υποχρέωση καταβολής 5.000 ευρώ καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΣΕΚΑΠ κ. Ιωάννη Ζήνα και τον Κωνσταντίνο Παχή που ήταν αγοραστής των λαθραίων τσιγάρων κρίνοντάς τους ενόχους για το αδίκημα της «λαθρεμπορίας κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση, τελεσμένη με ιδιαίτερα τεχνάσματα, από την οποία το Δημόσιο απώλεσε δασμούς που ανέρχονται σε 19,5 εκατ. Ευρώ».

Αθωώθηκε ο τότε πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ Ν. Παπάς και ο ταξιδιωτικός πράκτορας

Για το ίδιο αδίκημα, λόγω αμφιβολιών αθωώθηκαν ο πρώην Πρόεδρος της εταιρίας Νίκος Παπάς και ο Πάρις Ευαγγελινός, ναυτιλιακός πράκτορας. Και οι 4 κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες ενώ η πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας Σοφίας Χατζηκώστα ήταν απαλλακτική μόνο για τον κατηγορούμενο Π. Ευαγγελινό. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτά ελαφρυντικά και επέβαλε σχεδόν τη μέγιστη ποινή με αναστολή από κάθε καταδικασθέντα. Η ακροαματική διαδικασία διήρκησε τρεις μέρες στην διάρκεια της οποίας κατέθεσαν αρκετοί εμπλεκόμενοι καθώς και υπάλληλοι της ΣΕΚΑΠ, υπάλληλοι τελωνείων, του ΣΔΟΕ και άλλων υπηρεσιών. Στην υπόθεση εκπροσωπήθηκε ως πολιτικός ενάγων το Δημόσιο. Να σημειώσουμε ότι επειδή το αδίκημα τελέστηκε το 2009 οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν για πλημμέλημα και όχι για κακούργημα όπως ισχύει για τέτοιου είδους αδικήματα.

Η υπόθεση

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για την υπόθεση που αποκαλύφθηκε όταν εξαιτίας μιας θαλασσοταραχής στις 19-5-2009 όταν πλοίο φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της Ξάνθης την ΣΕΚΑΠ, προσάραξε στην Εύβοια με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ότι η ποσότητα των τσιγάρων κατευθυνόταν σε μια εταιρία-φάντασμα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…