Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ταξίδι στο δημόσιο χρόνο

Ταξίδι στο δημόσιο χρόνο

0
roologia ekthesi

Εγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη η έκθεση φωτογραφίας με «ρολόγια μιας άλλης εποχής» με συνδιοργανωτές το Κέντρο Πολιτισμού, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση των δημόσιων πύργων ρολογιών, σημεία αναφοράς για ιστορικά γεγονότα και προσωπικές μνήμες

Πόσα γνωρίζουμε για το δημόσιο χρόνο; Ποια είναι η ιστορία που συνοδεύει τους πύργους ρολογιών στις ελληνικές πόλεις, τα οποία αποτελούν σήμα κατατεθέν για ιστορικά γεγονότα, για την αρχιτεκτονική και τη διάρθρωση του χώρου που τα περιβάλλει, για τα βιώματά μας, τις κοινές και προσωπικές αναμνήσεις; Η Ξάνθη, που διαθέτει το δικό της ρολόι, το οποίο χαρακτηρίστηκε πρόσφατα μνημείο νεότερης ιστορίας, διαθέτει τους δικούς της δεσμούς με το κτίσμα του ρολογιού, την ιστορία και το ρόλο του στην εικόνα της πόλης, καθώς αφενός ταυτίζεται με μια από χαρακτηριστικές εντυπώσεις που μένουν στους επισκέπτες και αφετέρου μοιάζει με «παρατηρητή» κάθε στιγμής της καθημερινότητας στην καρδιά του κέντρου.

Μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Δημοτική Πινακοθήκη «Χρήστος Παυλίδης» του δήμου Ξάνθης με τίτλο: «Ρολόγια μιας άλλης εποχής». Την έκθεση συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Ρέθυμνο) και η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ.

Στο χώρο της Πινακοθήκης εκτίθενται φωτογραφίες από δημόσια ρολόγια σε διάφορα σημεία της Ελλάδας από την Κρήτη, την Πρέβεζα και τα Γιάννενα μέχρι τα Γιαννιτσά, την Ξάνθη και το Διδυμότειχο. Ακόμη φιλοξενούνται πληροφορίες και φωτογραφίες για τους πύργους των ρολογιών, τους πρώτους μηχανισμούς, αλλά και τους πρώτους εμπόρους ρολογιών της χώρας μας.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων τους επισκέπτες καλωσόρισε ο επιμελητής της Πινακοθήκης κ. Κρυωνάς Σεργκενλίδης, που αναφέρθηκε στο πολυσήμαντο ενδιαφέρον της έκθεσης και στη συνέχεια τόνισε την προσπάθεια που γίνεται μέσω του Κέντρου Πολιτισμού, η Δημοτική Πινακοθήκη να δώσει «στέγη» στα έργα και τις προσπάθειες των ντόπιων καλλιτεχνών.

Οδηγός στο «ταξίδι στο δημόσιο χρόνο» ήταν ο υπεύθυνος της έκθεσης Δημήτρης Χαριτάτος που περιηγήθηκε μαζί με τους παρευρισκόμενους στους πύργους ρολογιών που κτίστηκαν ανά την Ελλάδα, το χρόνο που δημιουργήθηκαν, τους ιθύνοντες ή χρηματοδότες στους οποίους οφείλεται η κατασκευή τους, την αρχιτεκτονική που επελέγη, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, την ιστορία που τα συνοδεύει, αλλά και το πώς αυτά λειτούργησαν σε συνδυασμό με την ιστορία των πόλεων ή χωριών, όπου τοποθετήθηκαν.

Στην έκθεση φιλοξενείται ακόμη ένα «χρονολόγιο» της ιστορίας του πύργου του ρολογιού της Ξάνθης, μέσα από φωτογραφίες από τα αρχεία του Στέφανου Ιωαννίδη, του Θωμά Εξάρχου και της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ.

Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 18 Ιανουαρίου.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αριστοτέλης, ο μέγας βιολόγος της Αρχαιότητας» στο Π.Ε.Σ. «Η Τέχνη του Ζην»

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20:00 Ανοιχτή διάλεξη προς το κοινό με τον διδάσκοντα του…