Σχόλια 23/01/15

0
malakis palia poli
Να βάλουμε τον Βλαστό να μας δείξει όλους τους μεγαλοφοροφυγάδες!!!!
Θωμάς Βουγιουκλής


Έρχεται η ώρα
Έφθασε η ώρα της μεγάλης εκλογικής αναμέτρησης πλέον. Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο τελευταίες ημέρες των όποιων επαφών, συζητήσεων, συμφωνιών (της τελευταίας στιγμής) .
Τώρα πλέον τα εκλογικά κέντρα των κομμάτων και των υποψηφίων βρίσκονται σε υπερένταση. Μοιράζουν ψηφοδέλτια, κανονίζουν εκλογικούς αντιπροσώπους, τακτοποιούν τους ετεροδημότες και τις λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής. Οργασμός από κίνηση, ανθρώπους και υπερένταση. Ο χρόνος είναι ελάχιστος πλέον, οι δουλειές πολλές, εμφανίζονται πάντα κάποια κενά που πρέπει να καλυφθούν.
Κάποτε λέγαν: θέρος, τρύγος, πόλεμος. Μάλλον θα πρέπει να προστεθεί και το Εκλογές.
«Ε»


Όλα πήγαν καλά
Ήπια, ομαλά, πολιτισμένα και χωρίς ακρότητες διεξήχθη μέχρι στιγμής και έτσι θα ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος.
Πάνε πλέον οι αφίσες (κάτι ελάχιστες από τα Αριστερά), τα πανό, τα φέιγ βολάν, τα αυτοκόλλητα και οι ντουντούκες.
Πάνε και τα ακριβά προεκλογικά κέντρα. Παντού λιτότητα και αποφυγή πρόκλησης. Οι ίδιοι οι υποψήφιοι με σεμνότητα εμφανίστηκαν μπροστά στους συμπολίτες τους και τους ζήτησαν την ψήφο τους. Χωρίς έπαρση και αλαζονεία.
Λίγα φυλλάδια τυπώθηκαν και η περισσότερη προβολή έγινε μέσω των εφημερίδων και της τηλεόρασης δευτερευόντως. Η οικονομική κρίση άλλαξε τα δεδομένα και σ’ αυτόν τον τομέα. Γι’ αυτό είχαμε ευρωπαϊκές εκλογές. Χωρίς μεταφερόμενους, πλαστικές σημαίες και ηχορύπανση.
-Υποχρεωτική αλλαγή κι εδώ.
«Ε»


Μάθημα από την Πορτογαλία
Η Πορτογαλία σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των δανείων στήριξης, δηλώνει η υπουργός Οικονομικών της χώρας. Δηλαδή σε απλά ελληνικά θέλει η Πορτογαλία να διώξει το ΔΝΤ μέσω της διαδικασίας και να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια που έχει πάρει από το ΔΝΤ.
Αυτά στην Πορτογαλία. Που μας έβαλε τα γυαλιά και μας δίδαξε συνεργασία και συνεννόηση των κομμάτων για το καλό και τη σωτηρία της οικονομίας.
-Ενώ εμείς εκεί, εκλογές, και άγνωστο τι θα μας επιφυλάξει το αύριο.
«Ε»


Ρίσκο
Η 26η Ιανουαρίου θα είναι η μέρα που η Ελλάδα θα επανέλθει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Ήδη υπάρχει μια όσμωση για ένα καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα και δικαίως όλοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα. Προφανέστατα, παρότι ο εκλογικός αγώνας ήταν τραχύς, παρέμεινε εντός θεσμικών ορίων. Την επόμενη μέρα η Ελλάδα δεν μπορεί γενικώς και αορίστως να διαπραγματεύεται μέσα σε ένα αφηρημένο χρονικό πλαίσιο.
Το μνημόνιο πρακτικά τέλειωσε τον Δεκέμβριο. Για την παράταση και το προληπτικό δίχτυ ασφαλείας πρέπει να υποβάλουμε αίτημα Η τελευταία αξιολόγηση της τρόικας εκκρεμεί Άρα η χώρα πρέπει τάχιστα να κυβερνηθεί, να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις, να παύσει ο μετεωρισμός της πολιτικής αβεβαιότητας. Αυτό είναι και το βαθύτερο πολιτικό νόημα των εκλογών. Την ερχόμενη Δευτέρα, κατά ένα πλήρες “παιχνίδι” του πεπρωμένου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις…
Και μέσα στην κρίση, εύκολες συνταγές δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί πρέπει να απηχεί και το πάνδημο αίτημα του ελληνικού λαού για ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με τους όρους που θα θέσει η νέα κυβέρνηση και οι θεσμικοί εταίροι.
Μια δεύτερη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν οδυνηρό ρίσκο.
«Ε»


Χάλασαν… και οι εκλογές
Κι όμως έχουν περάσει μόλις λίγα χρόνια από το 2009. Ήταν η εποχή που ακόμα τότε οι υποψήφιοι των κομμάτων εξουσίας πραγματοποιούσαν τις προσωπικές τους εκδηλώσεις σε νυκτερινά κέντρα συνοδεία μεζέ. Γιατί, πολιτικός λόγος σκέτος…δεν πήγαινε. Ένας αγώνας δρόμου τότε, όχι με τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων, αλλά του δικού τους, για το ποιος θα συγκεντρώσει περισσότερο κόσμο, πώς θα φανεί η «λαοθάλασσα» στις εφημερίδες και τα κανάλια, πώς θα κερδίσει τις εντυπώσεις.
Θυμάται ο γράφων εκδηλώσεις υποψηφίων. Για τις γυναίκες, για τη νεολαία (με ποτά δωρεάν παρακαλώ!) για τους ετεροδημότες, για απόστρατους, αλλά και…στρατευμένους.
Ήταν και η εποχή που ακόμα δημιουργούνταν ουρές σε γραφεία υποψηφίων για τα αεροπορικά εισιτήρια ή τα εισιτήρια με το ναυλωμένο πλοίο του κόμματος, Όλα δωρεάν τότε για τους ψηφοφόρους, αλλά και για τον υποψήφιο. Άλλοι θα πλήρωναν γι’ αυτούς.
Και ας μην πάμε παλιότερα. Στους μεταφερόμενους ψηφοφόρους, στον “αγώνα” για το πώς θα γεμίσουν οι πλατείες στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, στο πόσα λεωφορεία θα μπουν για την Ξάνθη, πόσες χιλιάδες πλαστικές σημαίες θα μοιραστούν, ώστε να δίνουν καλύτερη εικόνα για τον σκηνοθέτη.
Έχει ευθύνη ο ψηφοφόρος για το τότε. Είτε γιατί συμμετείχε σε αυτό από αφέλεια είτε από προσωπικό όφελος (ήταν πολλοί οι δεύτεροι). Αν όμως ο ψηφοφόρος έχει ένα μερίδιο της ευθύνης γι’ αυτό το χάλι -που λεγόταν προεκλογική δραστηριότητα- πόσες εκατομμύρια ευθύνες έχουν αυτοί που οργάνωναν, σχεδίαζαν, υλοποιούσαν τα πιο πάνω και που επωφελούνταν κιόλας κερδίζοντας βουλευτικές έδρες, υπουργικές θέσεις κ.λπ.;
Ας το αναλογιστούμε όλοι μας και ας μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί αυτό ποτέ!
«Ε»


Παλιοί και νέοι κράτησαν χαμηλά τους τόνους
Αν μη τι άλλο σε αυτή την προεκλογική περίοδο στην Ξάνθη μέχρι και την προπαραμονή των εκλογών επικράτησε ήπιο κλίμα. Αυτό φυσικά οφείλεται στις προσωπικές επιλογές των υποψηφίων που θέλησαν να κάνουν έναν έντιμο αγώνα, χωρίς εντάσεις και κατηγορίες.
Ένας από αυτούς είναι και ο Κώστας Μαλάκης, υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ που, παρότι πολιτεύεται για πρώτη φορά, ανέδειξε και στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους τη σημασία που δίνει στο να διατηρηθεί ένα ήπιο προεκλογικό κλίμα.
Μπορεί νέος στο πολιτεύεσθαι, όμως πρόκειται για έναν έμπειρο επιστήμονα, νομικό, που στη μακρά επαγγελματική του ζωή έκανε περισσότερους φίλους παρά εχθρούς και η στάση του έχει αναγνωριστεί από την τοπική κοινωνία.
«Ε»


Δεν θα συνταγογραφούν οι νοσηλευτές…
Άρον άρον και πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του την απέσυρε την απόφασή του ο υπουργός Υγεία κ. Μάκης Βορίδης που έδινε το δικαίωμα συνταγογράφησης στους νοσηλευτές. Κι αυτό γιατί για καλό το έκανε …κακό του βγήκε! Ξεσηκώθηκαν λέει γιατροί , φαρμακοποιοί αλλά και οι ίδιοι οι νοσηλευτές τον κατηγόρησαν για προεκλογικά ρουσφέτια και τα μάζεψε ο υπουργός κ. Βορίδης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες το «Ε» το έγραψε σε ρεπορτάζ και μάλιστα με τη θέση της προέδρου των εργαζομένων στο νοσοκομείο Ξάνθης που είναι νοσηλεύτρια κα Παπαδοπούλου και η οποία ήταν αντίθετη με το νέο καθηκοντολόγιο του κ. Βορίδη. Αχ τι κάνουν αυτές οι εκλογές!
Μ.Ξ.


Η μειονοτική ψήφος και τα σενάρια …
Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε… Είναι γνωστό καθώς αποδεικνύεται στην πράξη χρόνια τώρα ότι στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης η μειονοτική ψήφος είναι ο ρυθμιστής του εκλογικού αποτελέσματος. Είναι επίσης γνωστό ότι δρουν κάποιοι …ρυθμιστικοί παράγοντες που την κατευθύνουν κατά που φυσάει ο άνεμος ή μάλλον το ρεύμα των κομμάτων ώστε να μην πάει χαμένη και να έχει εκλογικό αποτέλεσμα. Όσοι δεν το αναγνωρίζουν αυτό ή όσοι κατά καιρούς μας λένε ότι είναι πολιτική η ψήφος της μειονότητας ή στρουθοκαμηλίζουν ή ψεύδονται!. Έτσι λοιπόν και αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες για την χώρα αλλά και για την Ξάνθη. Πληροφορίες μου λένε ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός από τους «ρυθμιστικούς» παράγοντες που λέγαμε… για «κατάληψη» των τριών εδρών από μειονοτικούς υποψήφιους των τριών κομμάτων δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Όποιος μειδιάσει ας το σκεφτεί καλύτερα και ας πάρει το μολύβι. Θα δει ότι οι αριθμοί βγαίνουν αν σκεφτεί κανείς ότι οι μειονοτικοί ψήφοι στην Ξάνθη είναι 24.000 και στην Ροδόπη 29.000 και επίσης αν συνυπολογίσει ότι το DEB στις ευρωεκλογές είχε 21.700 ψήφους στην Ξάνθη. Μαθαίνω ότι η κινητοποίηση είναι πολύ μεγάλη υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τόσο στην Ξάνθη όσο και στην Ροδόπη όπου τα πράγματα είναι πολύ πιο ζόρικα λόγω του Ιλχάν Αχμέτ που κατεβαίνει με το Ποτάμι, κάποιοι απ’ την μειονότητα να ξυπνήσουν την Δευτέρα βουλευτές και να χάσουν την έδρα τους οι νυν και οι δυο νομοί να μην έχουν εκπροσώπους από την πλειονότητα κάτι που είναι και μη αναλογικό και άδικο.
Μ.Ξ.


Κάποιοι το πέρασαν στα ψιλά την επίσκεψη Σταμάτη στην Ξάνθη. Τυχαίο;
Μάλλον κακό παρά καλό έκανε για την ΝΔ η επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη στην Ξάνθη. Κι αυτό γιατί οι σχέσεις του με την μειονότητα δεν είναι και σε άριστο σημείο από τον καιρό που ήταν περιφερειάρχης αν και ο ίδιος έδωσε έμφαση και ξεκίνησε την εισαγωγική του ομιλία απ’ εκεί εκθειάζοντας την αρμονική συμβίωση κ.λ.π. ωστόσο όλοι θυμούνται ότι είχε συγκρούσεις. Αλλά και ο οξύς λόγος του και οι επιθέσεις του στον ΣΥΡΙΖΑ με μια ρητορική παλαιομοδίτικη, παλαιοκομματική που επενδύει στην στρατηγική του φόβου όπως για καράβια που φτάνουν στο λιμάνι και δεν δένουν ή για τις απασφαλισμένες χειροβομβίδες που ασφαλίστηκαν από την ΝΔ … δεν έπεισε και ακούστηκαν γκρίνιες μέσα στο χώρο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η μερίδα του Τύπου πρόσκειται στην ΝΔ πέρασε στα ψιλά την συνέντευξη Σταμάτη και δεν έβγαλε… τσιμουδιά για όλα αυτά ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι δεόντως κραυγαλέες οι αναφορές της!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…