Σχόλια 22/01/15

0
tsepelis-ergatia
Από το Ελευθερία ή Θάνατος στο Συμφωνία ή Θάνατος! Το γένος προοδεύει…


Οι αναποφάσιστοι είναι 11%
Βουβές εκλογές αυτές που διανύουμε. Ο κόσμος σπανίως μιλά για να πει τη δική του άποψη και ακόμη σπανιότερα για να εκφράσει την απόφασή του, πιο κόμμα θα ψηφίσει.
Πέρα από τη γενική μουγκαμάρα, υπάρχει κι ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών οι οποίοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη το τι θα ψηφίσουν. Είναι οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι μάλιστα φθάνουν στο 11% και παραπάνω. Ποσοστό μεγάλο εάν σκεφθεί κανείς ότι φθάσαμε στην τελική ευθεία και απομένουν 3-4 ημέρες για την ψηφοφορία.
Το γεγονός αυτό δείχνει λοιπόν ότι αφενός υπάρχουν πολλοί αναποφάσιστοι και αφετέρου ένας σημαντικός αριθμός θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή μέσα στο παραβάν!
Κι αυτοί μπορεί να κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα.
«Ε»


Αποχαιρετισμός
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 χρόνων η συμπολίτισσά μας Ευτυχία Κουρπαλίδου. Έζησε ειρηνικά και με καρτερία και εργατικότητα μαζί με το σύζυγό της Παύλο, μεγάλωσαν τρία παιδιά που σήμερα τιμούν την κοινωνία της πόλης μας.
Η κηδεία έγινε στο Κάτω Καρυόφυτο χθες και στην τελευταία της κατοικία εκτός από τους δικούς της ανθρώπους (σύζυγο και παιδιά) βρέθηκαν συγγενείς και φίλοι. Στους οικείους της λοιπόν εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.
«Ε»


Απορία
Τελικά τι να ψηφίσω, εγγύηση σταθερότητας, ελπίδα, δυνατή επόμενη μέρα, αναγκαίο καλό, αλλαγή όλων χωρίς να γκρεμιστεί η χώρα; Τι; Δεν έχω αποφασίσει ακόμα!
Μάλλον για να αποφασίσεις θα πρέπει πρώτα να κλείσεις για λίγο την τηλεόραση και να αναρωτηθείς τι είναι αυτό που σου λείπει, αυτό που επιθυμείς, αυτό που ονειρεύεσαι!
«Ε»


Η ώρα της κάλπης…
Δεν έμειναν παρά λίγα 24ωρα πριν βρεθούμε όλοι μας αντιμέτωποι με την κάλπη, στην πιο κρίσιμη, όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί, εκλογική μάχη της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Ελπίζουμε να έχετε ήδη αποφασίσει ποιος είναι ο πολιτικός σχηματισμός η τα πρόσωπα που σας εκφράζουν. Εάν όχι, υπάρχει ακόμα περιθώριο σχεδόν 4 ημέρες.
Η ευχή μας, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν είναι άλλη, από το να πάνε όλα καλά και να ανακουφιστεί λίγο ο ελληνικός λαός από τις αιματηρές θυσίες και τις στερήσεις που έχει τραβήξει όλα αυτά τα χρόνια.
«Ε»


Ψηφίζουμε ατομικά, πληρώνουμε ομαδικά
Όλοι μας οι ψηφοφόροι που την Κυριακή θα βρεθούμε στα εκλογικά μας κέντρα και θα μπούμε στα παραβάν για να σταυρώσουμε τον εκλεκτό μας υποψήφιο και το κόμμα της επιλογής μας, λειτουργούμε ως άτομα. Μονάδες, που στο τέλος της ψηφοφορίας αθροίζονται.
Ψηφίζουμε δηλαδή ατομικά, με περίσκεψη ή όχι, με ευθύνη ή ανευθυνότητα. Κι αυτή η ατομική επιλογή και στάση, έχει αντίκτυπο ομαδικό πλέον. Δηλαδή από ατομική ευθύνη κι επιλογή γίνεται ομαδική.
Γι’ αυτό απαιτείται σοβαρός προβληματισμός και σκέψη για το ποια θα είναι η επιλογή μας τόσο ως προς το κόμμα όσο και ως προς τον υποψήφιο που θα σταυρώσουμε.
Διαφορετικά, η κακή ατομική επιλογή θα έχει ομαδικό αντίκτυπο.
«Ε»


Κουτσοφλέβαρος
Βαδίζουμε στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση, εν μέσω ενός βεβαρημένου κλίματος για τις ελληνικές τράπεζες και τα ομόλογο. Αυτή είναι μια όψη της πραγματικότητας που δεν μπορεί να στρογγυλέψει η συνθηματολογία. Είναι μια πραγματικότητα οποία θα κληθεί να διαχειριστεί η εκλεγμένη κυβέρνηση μέσα στον Φεβρουάριο.
Ποτέ δεν κατανόησα γιατί είναι υφέρπουσα κινδυνολογία να εξετάζεις την πραγματικότητα με ρεαλιστικούς όρους και όπως διαμορφώνεται στον διεθνή περίγυρο. Παρότι η ΝΔ κάνει μια αρνητική επικοινωνιακή “αντεπίθεση” με… παροχές και ο ΣΥΡΙΖΑ βαρύνεται από την πολυγλωσσία, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται όχι ήδη δρομολογούν εξελίξεις για την Ελλάδα. Η πραγματικότητα συνήθως έχει μια πολιτική ψυχρότητα όταν η χώρα είναι σε ένα δυσμενές σκηνικό. Αν προσμετρήσουμε την εμμονική προσήλωση των δανειστών και τη δική μας αβεβαιότητα, το κλίμα σκιάζεται. Όχι πως είναι αναπότρεπτες οι εξελίξεις, αλλά πρέπει να προσμετρηθούν και να αξιολογηθούν πολιτικά από την ελληνική πλευρά. Για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως.
«Ε»


Η Ιστορική ευκαιρία της Αριστεράς
Αδιαμφισβήτητα οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών της μεταπολίτευσης. Η κρισιμότητά τους δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι ουσιαστικά γίνονται με τη «δαμόκλεια σπάθη» της επικείμενης συμφωνίας με τους δανειστές μας για να εξασφαλίσουμε τη δόση που θα κρίνει την παραμονή μας στην ευρωζώνη να δεσπόζει στην προεκλογική ατζέντα και να χρησιμοποιείται κατά το δοκούν από τους δύο μεγάλους μονομάχους αλλά και γιατί σ’ αυτές τις εκλογές συγκρούονται δυο κόσμοι. Δυο διαφορετικές ιδεολογίες, δύο διαφορετικά οικονομικά μοντέλα κι όσο κι αν και η πραγματικότητα και οι καταστάσεις δεν αφήνουν περιθώρια για πολλές διαφοροποιήσεις ωστόσο κάτι διαφορετικό έρχεται και θα γίνει διακριτό. Είναι η ιστορική ευκαιρία της Αριστεράς να αναλάβει την εξουσία, να δοκιμαστεί μέσα στο σύστημα, να βάλει το στίγμα της αλλά και να ανοίξει ένα «παράθυρο» για αλλαγές στους συσχετισμούς στην Ευρώπη.
Μ.Ξ.


Άλλος για την τρίτη έδρα
Τρεις έδρες βγάζει ο νομός και οι δυο καπαρωμένες…στης τρίτης όμως την «ποδιά» σφάζονται παλικάρια (έτσι για να δώσουμε και ένα έμμετρο τόνο σ’ αυτές τις εκλογές!). Και για να σοβαρευτούμε σύμφωνα μ ε τα δεδομένα οι δύο έδρες είναι γνωστό που θα πάνε για την τρίτη έδρα όμως οι εκτιμήσεις διίστανται. Το βέβαιο είναι ότι θα πάει στο τρίτο κόμμα αλλά ποιο θα είναι το τρίτο κόμμα στο νομό μας; Θα’ ναι μήπως το ΠΑΣΟΚ όπως στις προηγούμενες εκλογές; Θα’ ναι μήπως το Ποτάμι; Θα’ ναι μήπως το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου;
Κυριακή κοντή γιορτή!
Μ.Ξ.


Ετεροδημότης; Θα πληρώσεις
Οι εποχές που τα κόμματα έταζαν λαγούς με πετραχήλια στους ψηφοφόρους τους φαίνεται ότι δεν έχει παρέλθει, αλλά η δωρεάν μεταφορά ψηφοφόρων προς και από την εκλογική τους περιφέρεια μάλλον παρήλθε. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Κομοτηνής που διεξάγει καμπάνια με τον τίτλο: «Καραβάνι ανατροπής». Στόχος η μετακίνηση νέων ψηφοφόρων, φοιτητών στην πλειοψηφία τους, στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στη σχετική αφίσα παρατίθενται τα τηλέφωνα επικοινωνίας για Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη και Καβάλα με σύνθημα «καμία ψήφος χαμένη, μετακίνηση στον τόπο που ψηφίζεις». Η καμπάνια αυτή δεν είναι φυσικά δωρεάν, ούτε όμως και τόσο φτηνή, όσο θα περίμενε ο επίδοξος ψηφοφόρος. Για παράδειγμα, στα 50 ευρώ ανέρχεται το κόστος μετακίνησης από Κομοτηνή προς Αθήνα τις ημέρες πριν και μετά τις εκλογές, όταν σε κανονική περίοδο ένας φοιτητής πληρώνει 70 ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε και την έκπτωση 25% στην τιμή των εισιτηρίων, που έχουν αναγγείλει τα ΚΤΕΛ, δεν υπάρχει ουσιαστική έκπτωση. Κάποιοι βέβαια ίσως επιλέξουν την λύση του τραίνου, το οποίο είναι σαφώς φθηνότερο από το εν λόγω ‘’Καραβάνι’’.
Χ.Δ.


Αντιδήμαρχος… ‘’εν ετέρα μορφή’’
Όχι, δεν πρόκειται για τίτλο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, ούτε για αμερικανική κωμωδία, αν και προκάλεσε πολλή ευθυμία. Ήταν η θεαματική είσοδος του αντιδημάρχου των Τεχνικών Υπηρεσιών Μανόλη Τσέπελη στην συνεδρίαση του Κέντρου Πολιτισμού το απόγευμα της Τρίτης. Λίγο καθυστερημένος λόγω υποχρεώσεων, μπήκε μέσα με το γνωστό πληθωρικό του ύφος, αλλά με… στολή εργασίας. Στα φιλικά πειράγματα των μελών του ΔΣ για τις γαλότσες και την λευκή φόρμα εργασίας, αντέτεινε ότι ‘’έτσι βγαίνει το ψωμί’’. Ήταν μια ευχάριστη αλλαγή στο συνηθισμένο dress code παρόμοιων εκδηλώσεων, αν και δεν νομίζω ότι θα υιοθετήσει το λουκ αυτό. Εκτός και αν θέλει να πλησιάσει ως υποψήφιος την εργατιά του τόπου.
Χ.Δ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…