Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συνταγογράφηση και από νοσηλευτές

Συνταγογράφηση και από νοσηλευτές

0
noshleutes

Σύμφωνα με νέα απόφαση του υπουργού Υγείας. Αναβαθμίζεται ο ρόλος τους και στα νοσοκομεία

Την αντίθεσή της με το νέο καθηκοντολόγιο εκφράζει στο «Ε» η πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Ξάνθης. Τη θεωρεί διχαστική για τον κλάδο

Αναβαθμίζονται οι νοσηλευτές τόσο του ΕΣΥ όσο και οι ιδιώτες σε κατ’ οίκον νοσηλείες καθώς με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ διευρύνονται τα δικαιώματά τους και σύμφωνα με το νέο τους καθηκοντολόγιο θα έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, όπως ήπια αναλγητικά, να αξιολογούν τους ασθενείς στα εφημερεύοντα και να κάνουν τοπικές αναισθησίες.

Τι νοσηλευτής, τι γιατρός…

Να σημειώσουμε ότι ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων του νοσηλευτικού κλάδου αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) την τελευταία δεκαετία ωστόσο απ’ αυτό το σημείο έως του να δοθούν καθήκοντα συνταγογράφησης ή αξιολόγηση των περιστατικών που εισάγονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία υπάρχει μια απόσταση, ενώ ο χρόνος που αυτή η απόφαση ελήφθη – δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την πολιτική σκοπιμότητά της ακόμη και στους ίδιους τους νοσηλευτές. Η πρόεδρος των Εργαζομένων στο νοσοκομείο Ξάνθης κα Εριφύλλη Παπαδοπούλου και νοσηλεύτρια ΤΕ η ίδια, δηλώνει αντίθετη μ’ αυτή την απόφαση την οποία χαρακτηρίζει ως «προεκλογική παροχή» που όμως θα διχάσει τον κλάδο καθώς δίνει αυτό το δικαίωμα στους ΠΕ και ΤΕ και όχι στους ΔΕ: « Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι για ψηφοθηρικούς λόγους και πολύ πρόχειρη. Επιφέρει διχασμό και διαχωρισμό στον κλάδο μας και δεν λύνει κανένα απ’ τα προβλήματά μας. Απλά μας επιβαρύνει με περισσότερη δουλειά και ευθύνη στην ήδη επιβαρυμένη υπάρχουσα. Αντί να στελεχώσουν σωστά τα νοσοκομεία που υπάρχουν τόσες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό προσφεύγουν σε τερτίπια του ποδαριού», τονίζει η κα Παπαδοπούλου. Επισήμανση που επιβεβαιώνεται στατιστικά καθώς με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα αναλογούν 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν στη Γερμανία η αναλογία διαμορφώνεται σε 11,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

O ρόλος τους στο δημόσιο νοσοκομείο

Σύμφωνα με την απόφαση αναβαθμισμένο ρόλο αποκτούν εντός του ΕΣΥ σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των Επειγόντων και στη διαλογή περιστατικών, όπου θα συμμετέχουν στη διαδικασία με την οποία αξιολογούνται και αντιμετωπίζονται οι ασθενείς που επισκέπτονται τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, καθώς και στην πρόληψη και τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (μέσω των ειδικών επιτροπών των νοσοκομείων).

Στο καθηκοντολόγιό τους περιλαμβάνεται, κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, η χορήγηση φαρμάκων από όλες τις οδούς, η χορήγηση θρομβολυτικών σκευασμάτων σύμφωνα με τα ισχύοντα θεραπευτικά νοσηλευτικά πρωτόκολλα, η χορήγηση οξυγόνου, η ρινογαστρική διασωλήνωση και η χορήγηση εντερικής και παρεντερικής διατροφής.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …