Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Παράλληλα ο σχηματισμός κυβέρνησης και η ανάδειξη Προέδρου

Παράλληλα ο σχηματισμός κυβέρνησης και η ανάδειξη Προέδρου

0
vouli 1-empros

Μετά τις εκλογές

Παράλληλες διαδικασίες θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης και οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χρονικά, με βάση τις προσδιορισμένες πλέον εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, από την επομένη ή τη μεθεπομένη, 26 ή 27 Φεβρουαρίου, θα αρχίσουν να δίνονται -ανά τρεις μέρες- διαδοχικά από τον Κάρολο Παπούλια οι διερευνητικές εντολές στο πρώτο και αν χρειαστεί στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα.

Η Βουλή τώρα, αναμένεται να συγκληθεί σε Σώμα την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου για να εκλέξει τον νέο πρόεδρο της Βουλής, ενώ την επομένη, στις 6 Φεβρουαρίου, θα εκλεγούν οι αντιπρόεδροι, οι γραμματείς και οι κοσμήτορες.

Στη συνέχεια τα κόμματα θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά από πέντε ημέρες να ξεκινήσει η πρώτη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χρόνος που προσδιορίζεται μεταξύ της 11ης και της 13ης Φεβρουαρίου. τρεις ψηφοφορίες Οπως ορίζει το Σύνταγμα και σε αυτή τη φάση, προβλέπονται έως τρεις ψηφοφορίες για την ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

Στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας απαιτούνται 180 ψήφοι, αν αυτό δεν ευοδωθεί, τότε μετά από πέντε πλήρεις ημέρες, διεξάγεται η δεύτερη ψηφοφορία κατά την οποία απαιτούνται 151 ψήφοι για την προεδρική εκλογή και αν και αυτό δεν επιτευχθεί, ακολουθεί μετά από πέντε πλήρεις ημέρες επίσης η τρίτη ψηφοφορία, που πλέον απαιτεί σχετική πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές, ακόμα κι αν δεν προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ως εκ τούτου οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές -όπως έγινε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012- η διαδικασία της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…