Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ο Λαός – Ξεκάθαρα-Δωρεάν

Ο Λαός – Ξεκάθαρα-Δωρεάν

0
Φοβερές λέξεις, ανεπανάληπτα συνθήματα. Τις λες κι ανατριχιάζει ο ψηφοφόρος, χάνει τον έλεγχο και ψηφίζει τον πλειοψηφίσαντα σε συνθήματα και συναισθήματα. Ξεκινάει ο ρήτωρ και μέσα σε σαράντα δευτερόλεπτα σου έχει πει τη λέξη λαός τουλάχιστον δεκαπέντε φορές. Ενδιαμέσως, σαν κοσμητικό επίθετο βάζει και τη λέξη ξεκάθαρα, έτσι, σαν ντεκοράκι. Ο λαός μπροστά και ακολουθεί κατά πόδας το ξεκάθαρα. Αν μάλιστα εμπλέξεις στο λεξιλόγιό σου και την λέξη πλουτοκρατία, το λαϊκό συναίσθημα ξεχειλίζει όπως ο Έβρος το χειμώνα. Ο μόνος τρόπος για να κρατήσεις τον ψηφοφόρο σε ενάργεια μέχρι να ψηφίσει είναι να ανακράξεις ‘’ρούφα κώλο το ποτάμι’’ μην τυχόν και πνιγεί από τη συγκίνηση και χάσουμε τον ψηφοφόρο.
Συνήθεις φράσεις των λαμπρών προεκλογικών ημερών είναι ‘’η πλουτοκρατία να πληρώσει και όχι ο λαός’’. Ακρογωνιαίος πελεκητός λίθος της φράσης πάντα ο λαός. Η λέξη αυτή μπορεί να συνταχθεί με όλες τις προθέσεις και όλες τις διαθέσεις: Με τον λαό-για τον λαό-προς τον λαό- απ τον λαό- μέσα από τον λαό- να μην πληρώσει ο λαός. Υπάρχουν κι άλλες συγκινησιακές εκφράσεις όπως: λαϊκή κυριαρχία-λαϊκή περιουσία- ο λαός στην εξουσία- ο κυρίαρχος λαός- η λαϊκή ετυμηγορία- η ψήφος του λαού- η απόφαση του λαού- την τελευταία λέξη έχει ο λαός. Την προτελευταία εκείνοι που κατευθύνουν τον λαό.
Μετά τα όσα ωραία και θαυμαστά που είπαμε για τον λαό ας περάσουμε και λίγο στο θέμα της μπουγάδας. Σε όλες τις τηλεοπτικές κοκοροναυμαχίες οι συνομιλητές χρησιμοποιούν κατά κόρον τις φράσεις για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα- να μιλήσουμε ξεκάθαρα στο λαό- πρέπει πάντα να μιλάμε ξεκάθαρα, καθαρά και ξάστερα, και το μόνο που αισθάνεσαι είναι πως κάτω από το τραπέζι αποπνέει μια απλυσιά και μια δυσωδία που σκοτώνει αρσενικό μεσήλικα ελέφαντα. Τόσες φορές που λένε τη φράση ξεκάθαρα σου δίνεται η εντύπωση πως περνάς δίπλα από μπουγάδα και οι πολιτικοί διαφημίζουν το πιο αποτελεσματικό απορρυπαντικό της μεγάλης και θαυμαστής εταιρείας Prokter & Gable. Για την ιστορία, αυτή η εταιρεία έχει κεφάλαια 425 δισεκατομμύρια Δολάρια. Το κάθε ξεκάθαρα που ξεστομίζεται, διαφημίζει μάλλον την εταιρεία που προαναφέραμε παρά τις προθέσεις των ομιλούντων για τα συμφέροντα του λαού. Τον λαό τον έχουν βάλει μάλλον μέσα στο πλυντήριο και περιμένουν τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμαστικής πρόπλυσης. Αν δουν ότι ο πολίτης προσπαθεί ακόμη κάτι να ψελλίσει, τον ξαναβάζουν στο πλυντήριο της γνωστής μάρκας πλυντηρίων ‘’ξεκάθαρα’’ και στρίβουν το κουμπί στις χίλιες στροφές. Το αποτέλεσμα της επιχείρησης ‘’λαός πεντακάθαρος’’ έχει πλήρως επιτύχει και το προϊόν πλύσης εξέρχεται πεντακάθαρο. Το μυαλό είναι ολόλευκό και η φαιά ουσία τέτοια που πιο άσπρη δεν γίνεται. Χρώμα και ποιότητα γάλακτος.
Με τέτοιο μυαλό πλέον ο πολίτης όχι μόνον δεν αντιστέκεται αλλά επικροτεί την άποψη πως τα μέσα παραγωγής πρέπει να ανήκουν στο λαό, έστω και με μυαλό ζαχαρούχο Νουνού. Σου λέει ο Μπάμπης το λεχτρολογάκι να πούμε, πως με το κόμμα μου θα γίνω ο ιδιοκτήτης της βιομηχανικής μονάδας παραγωγής αυτοκινήτων Trabant. Θα βγάλω αυτές τις κουρσάρες και δεν θα μου λείψουν ποτέ οι γκομενάρες. Θα πήξω στο μπούτι.
Κάτι συμβαίνει όμως στο τέλος και πάει ο καθένας και ψηφίζει αυτή την κωλοδεξιά. Άμυαλος λαός, τι να περιμένεις από αμόρφωτους ανθρώπους. Του τάζεις ολόκληρες βιομηχανίες κι αυτός τις απορρίπτει. ΄Ηθελές τα και παθές τα. Εμείς θα σε κάναμε λαϊκό βιομήχανο και συ προτιμάς το μυστρί , το πυλοφόρι. Φάτη τώρα και καλή χώνεψη.
Πάντως ας μην απογοητευόμαστε, έχουμε μέρες μέχρι τις εκλογές, όλο και κάποιος ακόμη θα πιστέψει τις λέξεις ξάστερα και λαός. Το μόνο που φοβάμαι είναι μην τυχόν και τόσες πολλές φορές που λέγεται η λέξη λαός γίνει σαν τις πέτρες το Δευκαλίωνα, συμβεί κανένα ατύχημα και πάρει κανέναν κατακούτελα και τον αφήσει ανάπηρο. Όμως και τότε μην ανησυχείτε, θα μπει μπροστά το επιτελικό σχέδιο ‘’Δωρεάν’’. Δωρεάν περίθαλψη, δωρεάν παιδεία, δωρεάν συγκοινωνία. Εγώ δεν φοβάμαι, κάθε πρόβλημα έχει και τη λέξη του, το δικό του αποτελεσματικό σύνθημα. Ζήτωσαν τα συνθήματα. Αμήν, ο Θεός να δώσει.
Φοίβος Ιωσήφ
  • Φτάσαμε πιά κοντά στον Θεό

    Φοίβος Ιωσήφ Ήταν τόσο κοντά ο Θεός και δεν το ξέραμε, τώρα το μάθαμε. Αυξήσαμε τις γνώσει…
  • Ο πασίγνωστος El Arabi

    Η μαθητιώσα νεολαία και η φίλαθλη τοιαύτη ξέρει καλά να ξεχωρίζει τις αξίες από τις απαξίε…
  • Ατιμούλια Έλληνες

    Εθνικά σύνορα είναι εκείνα που δείχνουν τα γεωγραφικά σημεία στα οποία φθάνουν τα συμφέρον…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Ο πασίγνωστος El Arabi

    Η μαθητιώσα νεολαία και η φίλαθλη τοιαύτη ξέρει καλά να ξεχωρίζει τις αξίες από τις απαξίε…
  • Ατιμούλια Έλληνες

    Εθνικά σύνορα είναι εκείνα που δείχνουν τα γεωγραφικά σημεία στα οποία φθάνουν τα συμφέρον…
  • Ανθρωπωδία

    Είναι η ᾠδὴ τῶν τράγων = χορικό άσμα των λατρευτῶν του Διονύσου που φορούσαν δέρματα τράγω…
Περισσότερα άρθρα από Φοίβος Ιωσήφ
  • Ένας «Ευρωπαϊκός» χώρος άθλησης….στην Ξάνθη μας

    Ανοίγεις την καγκελόπορτα και μπαίνεις στην αυλή. Ψάχνεις να βρεις, να δεις. Σου είπαν για…
  • Περί Μονταζιέρας

    Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …
  • Η φωνή σας

    Γράφει η Χρύσα Μπαΐρα Η φωνή σας… σαν γιασεμιού ευωδιά, μες στα πηχτά σκοτάδια γύρω&…
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας «Ευρωπαϊκός» χώρος άθλησης….στην Ξάνθη μας

Ανοίγεις την καγκελόπορτα και μπαίνεις στην αυλή. Ψάχνεις να βρεις, να δεις. Σου είπαν για…