Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Μάνα εξ ΕΚΤ» το πακέτο Ντράγκι

«Μάνα εξ ΕΚΤ» το πακέτο Ντράγκι

0
dragi

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ «ξιφουλκούν» για την διαχείριση του

Νέα δεδομένα και νέο πεδίο αντιπαράθεσης για τους δύο μονομάχους. Τι λένε Κοντός – Ζεϊμπέκ

Νέα δεδομένα και νέο πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης άνοιξε με το πακέτο Ντράγκι που σηματοδοτεί το τέλος της λιτότητας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το άνοιγμα της στρόφιγγας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση καθώς στηρίζει τις οικονομίες των κρατών, ενισχύοντας την ρευστότητα των τραπεζών που με τη σειρά τους θα διαθέσουν χρήμα στην αγορά χρηματοδοτώντας την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Γι αυτό και χαιρετίστηκε από όλα τα κόμματα ως «μάνα εξ ΕΚΤ» με τη μόνη διαφορά ότι ερμήνευσαν με διαφορετικό τρόπο τις προϋποθέσεις που θέτει το πακέτο Ντράγκι και σε σχέση πάντα με τα δικά τους οικονομικά προγράμματα.

Το πακέτο Ντράγκι στην προεκλογική αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα αγορών ομολόγων (κρατικών και ιδιωτικών), ύψους 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Το συνολικό ύψος του προγράμματος φθάνει τα 1,1 τρισ. ευρώ και έχει ως στόχο να αυξήσει τον πληθωρισμό προς το επίπεδο του 2% και ταυτόχρονα να βοηθήσει την ανάπτυξης της καχεκτικής οικονομίας της Ευρωζώνης. Σ’ ότι αφορά την Ελλάδα ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια. Σημειωτέον ότι οι εξαγγελίες Ντράγκι σημαίνουν πως η χώρα πρέπει πρώτον να βρίσκεται σε πρόγραμμα τον Ιούλιο και δεύτερον η αξιολόγηση για την προσήλωσή της σε αυτό να είναι θετική. Αυτό αποτελεί και το κομβικό σημείο και σημείο αιχμής για την προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα η μεν ΝΔ υποστηρίζει διά στόματος Σαμαρά ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν τη χώρα εκτός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με κίνδυνο να χαθεί η ευκαιρία της ανάπτυξης, ενώ αντίθετα το πρόγραμμα και η πολιτική της ΝΔ εγγυάται την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα. Απ’ την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μια πολύ σημαντική απόφαση που δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήταν αυτός που υποστήριξε εξ’ αρχής την «ποσοτική χαλάρωση» έναντι της ακραίας πολιτικής της λιτότητας που υποστήριζε η Μέρκελ και συμπαραταχτεί μαζί της και ο κ. Σαμαρά.

Να η ευκαιρία…

Σε τοπικό επίπεδο ανάλογες είναι οι δηλώσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το νέο δεδομένο καθώς δίνει άλλη διάσταση στα οικονομικά δεδομένα της χώρας. Η αντιπαράθεση δεν έγκειται ως προς την σημασία του καθώς και οι δυο αναγνωρίζουν αλλά ως προς ποιος είναι ικανός να το διαχειριστεί. Έτσι ο βουλευτής της ΝΔ κ. Α. Κοντός υποστηρίζει: « Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με την αξιολόγηση. Έτσι αναφέρει στο πρόγραμμα του. Αν λοιπόν κάνει αυτά που λέει τίθεται εκτός προγράμματος Ντράγκι αφού χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης θα είμαστε αποκλεισμένοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση και η χώρα χάνει την ιστορική ευκαιρία που περίμενε τόσο καιρό. Να βγει από την κρίση, να πετύχει ανάπτυξη. Αντίθετα η ΝΔ εγγυάται την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και διασφαλίζει την ομαλή πορεία της χώρας».

Για δικαίωση κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι θέσεις για άρση της λιτότητας είναι ακρογωνιαίος λίθος στο πρόγραμμά του. Έτσι ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χουσεϊν Ζεϊμπέκ χαιρετίζει την απόφαση της ΕΚΤ και σημειώνει: «Επιτέλους αναγνωρίζεται ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι της χώρα μας. Πλέον οι εταίροι μας δείχνουν να κατανοούν ότι πρέπει ν’ αλλάξουν στάση και ότι η πολιτική της σκληρής λιτότητας φέρνει ατ αντίθετα αποτελέσματα. Είναι αυτό που εμείς υποστηρίζουμε. Ενώ αντίθετα η ΝΔ σύρθηκε πίσω απ’ το πρόγραμμα της τρόικας και της Μέρκελ. Εμείς θα έχουμε την ευκαιρία και θα την αξιοποιήσουμε μέσα από μια διαπραγμάτευση».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ελληνική απάντηση στα τουρκικά σενάρια για ΑΟΖ με τη Συρία

Διπλωματική εγρήγορση και πρωτοβουλίες στην Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο…