Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Κ. Μαλάκης: «Όχι στους ισόβιους βουλευτές»

Κ. Μαλάκης: «Όχι στους ισόβιους βουλευτές»

0
malakis palia poli

Ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας περιγράφει σε συνέντευξή του στο «Ε» τους λόγους που υποκίνησαν την κάθοδό του στις εκλογές, τα σχέδιά του για την Ξάνθη και τον τρόπο που θα ασκήσει πολιτική εφόσον εκλεγεί

1. Πολιτεύεστε για πρώτη φορά στις κρισιμότερες, κατά κοινή ομολογία, εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Ποιος ήταν ο κυριότερος λόγος που σας ώθησε σε αυτή την απόφαση;

Ο λόγος ήταν η προσωπική φιλία με τον Πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά και η προτροπή του να πάρω μέρος σε αυτή την προσπάθεια. Είχε γίνει και στο παρελθόν αντίστοιχη πρόταση και δεν έκρινα πως διέθετα το χρόνο για να προσφέρω όπως θα ήθελα. Τώρα πλέον, μάλλον ωρίμασε ο καιρός ώστε να πάρω αυτή την απόφαση με μεγάλη χαρά, γιατί όπως είπατε, είναι μια κρίσιμη στιγμή και όφειλα να στρατευτώ.

2. Θεωρείτε ότι η εποχή ευνοεί τα νέα πρόσωπα που επιλέγουν να τεθούν στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής;

Πάντα, υπάρχει χώρος για νέα πρόσωπα, αρκεί να κομίζουν κάτι ουσιαστικό, κάτι ελπιδοφόρο, κάτι σημαντικό να πουν στους πολίτες. Ο καθένας έχει τη διαδρομή του και αφήνει το στίγμα του στην κοινωνία και στην πολιτική. Ο κόσμος γνωρίζει ποιος είμαι όλα αυτά τα χρόνια και βρίσκομαι στο προσκήνιο γιατί όλοι έχουν αντιληφθεί ότι χρειάζεται ανανέωση σε πρόσωπα και πρακτικές. Σε αυτή την κρίσιμη πολιτική συγκυρία για τη χώρα αποδείχτηκε ότι υπήρχε ανάγκη για νέα πρόσωπα που θα διαχειριστούν δύσκολα ζητήματα και θα τη διασώσουν από την καταστροφή και από τις παλιές νοοτροπίες που μας οδήγησαν εδώ.

3. Ως νομικός πιστεύετε ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί σε σωστή βάση στη χώρα μας; Τα προβλήματα εστιάζονται στη νομοθεσία ή σε άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με την λειτουργία και την εκτέλεση;

Καταρχάς πρέπει να επισημάνω κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που χάθηκε από τη βουλιμία του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές σε μια ακατάλληλη συγκυρία. Είναι η ευκαιρία που είχαμε για μια συνταγματική αναθεώρηση. Αυτή την ευκαιρία θα την έχουμε πλέον το 2021. Αν είχαμε αποφύγει τις εκλογές, με την αναθεώρηση του Συντάγματος θα είχε καταργηθεί ο επονείδιστος νόμος περί ευθύνης υπουργών, θα είχε θεσμοθετηθεί η άμεση εκλογή Προέδρου από το λαό και το όριο των 8 ετών για τις θητείες των βουλευτών.

Επανερχόμενος στο θέμα της Δικαιοσύνης πιστεύω ότι ήταν πάρα πολύ κρίσιμο σε μια συνταγματική αναθεώρηση να προβλεφθεί η εκλογή των ανώτατων οργάνων της δικαστικής εξουσίας από τους κόλπους της Δικαιοσύνης και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση αφού το σύνταγμα οφείλει να κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της τρίτης εξουσίας, όπως προβλέπει το ίδιο το συντακτικό κείμενο.

Ως προς τη λειτουργία της δικαιοσύνης, την οποία ζω από μέσα μετά από δεκαετίες μάχιμης δικηγορίας, φυσικά και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και χρειάζονται μια σειρά από βελτιώσεις ώστε να ενισχυθεί η ταχύτητα και η ουσία της απονομής δικαιοσύνης.

4. Το μήνυμά σας είναι αλλαγή νοοτροπίας και προοπτικής. Ποιες είναι οι νοοτροπίες και οι αντιλήψεις που πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν;

Να αφήσουμε στο παρελθόν το πελατειακό και το παλαιοκομματικό κράτος, να αφήσουμε στο παρελθόν τους παραγοντισμούς που έφεραν τη χώρα μέχρι εδώ και τις λανθασμένες νοοτροπίες.

5. Ποια θεωρείτε ότι είναι η άλλη προοπτική για την Ξάνθη. Ποιες θα θέσετε ως προτεραιότητες αν εκλεγείτε βουλευτής;

Και η περιοχή μας πλήρωσε βαριά αυτές τις πρακτικές και σήμερα έχει χάσει τον παραγωγικό της ιστό, έχει απόβιομηχανοποιηθεί, παρουσιάζει τεράστια ανεργία, αστυφιλία, μετανάστευση. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα συνεταιριστικά εργοστάσια που χάθηκαν επειδή είχαν μεταβληθεί από τους επιγόνους του Αλ. Μπαλτατζή σε κομματικά βιλαέτια, όπως μπορώ να πω καθώς γνωρίζω αυτό τον αγροτοσυνεταιριστικό χώρο και τα οράματά του από πολύ παλιά. Πρέπει να ανασυστήσουμε σταδιακά τέτοιου είδους μονάδες για να ενισχυθεί ο δευτερογενής τομέας, να κατευθύνουμε σωστά τους αγρότες μας ώστε να έχουμε εντατικές και εναλλακτικές καλλιέργειες, βιοκαλλιέργειες, να βελτιωθεί η στόχευση των επιδοτήσεων (σε αναδιάρθρωση και υποδομές και όχι σε καταναλωτικές ανάγκες) ώστε να στηριχθεί το αγροτικό εισόδημα. Πρέπει επίσης να αναπτύξουμε με σχεδιασμό τον τομέα των υπηρεσιών σε συντονισμό με την αυτοδιοίκηση που έχει πρωταρχικό ρόλο και, ειδικά στην περίπτωση της δικής μας Περιφέρειας, πιστεύω ότι θα γίνει αρκετά καλή δουλειά από τη νέα ηγεσία της ΑΜΘ.

Γενικότερα όμως, η Θράκη, όπως τόνισε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός, πρέπει να παίξει το ρόλο της ως κόμβος ενέργειας και μεταφορών, εκμεταλλευόμενη τη γεωστρατηγική της θέση και τα λιμάνια της , όπως αυτό του Λάγος. Υπάρχουν λοιπόν προοπτικές για την περιοχή, ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά, έχει αποτρέψει τα χειρότερα για τη χώρα και την έχει φέρει σε μια θετική τροχιά. Αρκεί να έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας και όρεξη για προσπάθεια, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος και χωρίς μεμψιμοιρίες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Σε καθαρά θεσμικό πλαίσιο και σε μάλλον χαμηλούς τόνους κυμάνθηκε η ομιλία του Νίκου Δένδι…