Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Κύμα» βροχής χθες σ’ όλο τον νομό

«Κύμα» βροχής χθες σ’ όλο τον νομό

0
vroxi xanthi

Σε μικρή κλίμακα οι κατολισθήσεις στη Σταυρούπολη και στον δήμο Μύκης– Χιόνια στο Δασικό Χωριό

Πλημμύρισε ο Παιδικός σταθμός στα Μάγγανα – Ποτάμια οι δρόμοι στα χωριά του κάμπου. Ρυάκια οι δρόμοι και στην πόλη της Ξάνθης

 

Κύμα ισχυρών βροχοπτώσεων έπληξε απ΄ άκρου εις άκρον χθες το νομό μας με αποτέλεσμα στο ορεινό τμήμα του να έχουμε κατολισθήσεις, στον κάμπο του πλημμύρες και στην πόλη ρυάκια στους δρόμους. Τα …απόνερα όμως της ισχυρής νεροποντής ήταν σε περιορισμένο βαθμό και πλήρως ελεγχόμενα από την πολιτική προστασία των δήμων και της Π.Ε. που βρίσκονταν επί ποδός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σε μικρή κλίμακα οι κατολισθήσεις στη Σταυρούπολη – Χιόνια στο Δασικό Χωριό

Έβρεχε συνεχώς και με ένταση από νωρίς το πρωί στη Σταυρούπολη και στα γύρω χωριά του δήμου Ξάνθης ωστόσο όπως μας πληροφορεί ο αντιδήμαρχος κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος σ’ ένα μόνο περιστατικό κατολίσθησης χρειάστηκε να επέμβει το κλιμάκιο της πολιτικής προστασίας και συγκεκριμένα στο οδικό δίκτυο Ξάνθης – Σταυρούπολης στην κορυφή του Προφήτη Ηλία όπου αποκολλήθηκαν 2 βράχοι οι οποίοι όμως και περισυλλέχθηκαν από υπαλλήλους της υπηρεσίας. Καθόσον στην Σταυρούπολη έβρεχε στον Ερύμανθο και στο Δασικό χωριό χιόνιζε. Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι προς το παρόν είναι ανοιχτό το οδικό δίκτυο και ότι σκοπεύουν να αφήσουν το φαινόμενο να εξελιχθεί και αν χρειαστεί να στείλουν εκχιονιστικό καθώς υπάρχει η πιθανότητα να βρέξει κι εκεί και να μην χρειαστεί να επέμβουν.

Κατολισθήσεις και σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου του δήμου Μύκης

Περιορισμένα είναι τα φαινόμενα κατολισθήσεων και στο οδικό δίκτυο που συνδέει τους οικισμούς του δήμου Μύκης που είναι αρμοδιότητα του δήμου. Όπως όμως μας πληροφορεί ο δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με την ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε χθες δημιούργησαν αποκολλήσεις βράχων και χωμάτων σε κάποια σημεία όμως σε περιορισμένη έκταση. Ωστόσο ο κ. Καπζά επέστησε την προσοχή στους οδηγούς προς αποφυγή ατυχημάτων ενώ τόνισε ότι τα μηχανήματα του δήμου είναι σε ετοιμότητα.

Πλημμύρισε ο Παιδικός σταθμός στα Μάγγανα – Ποτάμια οι δρόμοι στα χωριά του κάμπου  

Πολύ έντονα φαινόμενα πλημμύρας αντιμετώπισαν τα χωριά της πεδινής ζώνη του νομού. Με ποτάμι έμοιαζε ο δρόμος κάνοντας δύσκολη και επικίνδυνη της οδήγηση καθώς τα αυτοκίνητα γλιστρούσαν στο οδόστρωμα λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού , η καταρρακτώδης βροχή περιόριζε την ορατότητα ενώ οι λακκούβες στο δρόμο μετατράπηκαν σε πραγματικές παγίδες για τους οδηγούς. Τα χωράφια έμοιαζαν με …λίμνες αφού δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν το μεγάλο όγκο των νερών της βροχής. Στα Μάγγανα πλημμύρισε ο Παιδικός Σταθμός και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για την άντληση των νερών καθώς παρότι ο παιδικό σταθμός διαθέτει αντλιτικό μηχάνημα δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα λόγω διακοπής για να λειτουργήσει. Όπως μας ενημέρωσαν από την Πυροσβεστική Ξάνθης η άντληση πραγματοποιήθηκε καθώς και η αποκατάσταση της βλάβης στο ηλεκτρικό από την ΔΕΗ. Αυτή ήταν και η μοναδική περίπτωση σ’ όλο τον νομό όπου ζητήθηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής.

Ρυάκια οι δρόμοι και στην πόλη της Ξάνθης

Από νωρίς το πρωί έβρεχε με ένταση και στην πόλη της Ξάνθης μετατρέποντας τους δρόμους της πόλης σε ρυάκια. Όπως όμως μας πληροφόρησε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας κ. Μανώλης Τσέπελης δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα καθώς τα φρεάτια ήταν καθαρά και έγινε ομαλά απορρόφηση των ομβρίων. Ο κ. Τσέπελης ανέφερε επίσης ότι η υπηρεσία με τα 5 μηχανήματα που διαθέτει είναι σε ετοιμότητα, ότι γίνεται έλεγχος της στάθμης του νερού στα ρέματα και στον Κόσυνθο και διαβεβαίωσε ότι αυτή είναι χαμηλή και δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα. Επί ποδός όμως είναι και η αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Ξάνθης που έχει την ευθύνη παρέμβασηw στο εθνικό οδικό δίκτυο. Έτσι ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Ζαγναφέρης μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο που συνδέει την Ξάνθη με τον Άγ. Κωνσταντίνο και την Βουλγαρία και ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός ενώ έχει σταλεί μηχάνημα στην περιοχή του Ερασμίου – Δασοχωρίου όπου εντοπίστηκαν προβλήματα πλημμυρών σε στάνες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…