Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Καταρράκτης Λειβαδίτη: ένα θαύμα της φύσης δίπλα μας

Καταρράκτης Λειβαδίτη: ένα θαύμα της φύσης δίπλα μας

0
katarraktis pagos

Μαγεύει όταν ρέει, μαγεύει και παγωμένος

Ένα μαγευτικό τοπίο αντίκρισαν όσοι επισκέφθηκαν την περιοχή του Λειβαδίτη στα βόρεια του νομού μας τις προηγούμενες μέρες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην ορεινή κυρίως Ξάνθη δημιούργησαν φυσικά έργα τέχνης που δίνουν στο τοπίο μια άλλη μαγεία που θυμίζει βόρειες χώρες και σκηνές από παραμύθια. Την παράσταση βέβαια έκλεψε για άλλη μια φορά ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων. Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη που μαγεύει όλο τον χρόνο όταν ρέει, μάγεψε αυτή την φορά παγωμένος. Ένα γλυπτό από πάγο, το οποίο μοιάζει με υδάτινο γίγαντα που πάγωσε στην στιγμή από τα μάγια της θεάς του χιονιού.

Καταρράκτης του Λειβαδίτη (ή Τραχωνίου)

Ο γνωστός μας καταρράκτης του Λειβαδίτη προσεγγίζεται αρκετά εύκολα από την πόλη της Ξάνθης. Ο ενδιαφερόμενος δεν έχει παρά να ακολουθήσει το δρόμο για τη Σταυρούπολη και από εκεί με έντονη ανάβαση να κατευθυνθεί στο χωριό Λειβαδίτης, που βρίσκεται στα 1200 περίπου μέτρα υψόμετρο. Από την έξοδο του χωριού ξεκινά μονοπάτι με ανατολική κατεύθυνση το οποίο οδηγεί σε ένα από τα πολλά γεφύρια της περιοχής.Â Ο δασικός δρόμος μετά από 7 χλμ και με κατεύθυνση νοτιοανατολική φέρνει σε απόσταση 300 μ. από τον μνημειώδη καταρράκτη του Τραχωνίου (γνωστό ως καταρράκτη του Λειβαδίτη). Για να φτάσει ο επισκέπτης στον καταρράκτη, θα χρειαστεί να πεζοπορήσει σε ένα ήπιο μονοπάτι, πνιγμένο στις οξιές, τα σφεντάμια, τους φράξους και τις φλαμουριές. Το θέαμα αποζημιώνει κάθε επισκέπτη, καθώς τον περισσότερο καιρό τα νερά πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων. Γύρω από τον καταρράκτη υπάρχουν χώροι κατάλληλοι που βοηθούν τους επισκέπτες να απολαύσουν το θέαμα χωρίς κινδύνους.

Οι εντυπωσιακές εικόνες που δημοσιεύουμε προέρχονται από τον ξανθιώτη αναγνώστη του «Ε» Αργύρη Μυτακίδη, ο οποίος, ωθούμενος από την αγάπη του για την φύση αλλά και την φωτογραφία, βρέθηκε στην περιοχή και αποθανάτισε το εντυπωσιακό τοπίο. Τον ευχαριστούμε για την ευκαιρία που δίνει σε όσους δεν μπόρεσαν να θαυμάσουν τον ξακουστό μας καταρράκτη από κοντά.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…