Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ήρθε …με ορμή ανέμων το 2015!

Ήρθε …με ορμή ανέμων το 2015!

0
dentro katastrofes

16 πτώσεις δέντρων και 12 πυρκαγιές σε τζάκια και κάδους! Επί ποδός πυροσβέστες αστυνομικοί και τεχνική υπηρεσία του δήμου

«Ποδαρικό» με θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με θύμα έναν 24χρονο. Μεγάλες καταστροφές από τον αέρα στα νεκροταφεία της Ξάνθης

 

Με πολλά μποφόρ έκανε το ντεμπούτο το 2015 στην Ξάνθη. Κυριολεκτικά μας …πήρε και μας σήκωσε την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς μέχρι το απόγευμα οπότε και εξασθένησε καθώς έπνεαν άνεμοι ισχύος 8 μποφόρ ενώ κατά περιόδους έφταναν και 9 – 10 μποφόρ! Έτσι είχαμε πολλά συμβάντα με «ιπτάμενα» αντικείμενα από δέντρα έως πινακίδες, λαμαρίνες και …γλάστρες ενώ μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε τάφους στα νεκροταφεία!

Πυροσβέστες και …υλοτόμοι – 16 πτώσεις δέντρων και 12 πυρκαγιές σε τζάκια και κάδους!

Στους δρόμους έκαναν πρωτοχρονιά οι πυροσβέστες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ξάνθης που είχαν βάρδια (3 συνεργεία) καθώς δεν προσλάβαιναν να δέχονται κλήσεις για παροχή βοήθειας σε διάφορα συμβάντα από πτώση δέντρων, πυρκαγιές σε τζάκια και κάδους αλλά και …Ιπτάμενα αντικείμενα από ταράτσες. Όπως μας πληροφορεί ο υποδιοικητής κ. Γκίκης μόνο την παραμονή η υπηρεσία δέχτηκε 25 κλήσεις και παρενέβη με επιχείρηση …υλοτομίας αφού χρειάστηκε να κάνει 13 κοπές δέντρων και κατέσβεσε 5 πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τζάκια ή σόμπες και κάδους που πήραν φωτιά από αναμμένα κάρβουνα που πετάχτηκαν από τζάκια ή σόμπες. Επίσης παρείχε βοήθεια σε 5 περιπτώσεις. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς χρειάστηκε να παρέμβει σε 3 συμβάντα με πτώσεις δέντρων και να κάνει κοπή, σε 7 πυρκαγιές και 1 παροχή βοήθειας. Να σημειώσουμε ότι μπορεί να υπήρξαν πολλά περιστατικά όμως δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός πολίτη.

«Ποδαρικό» με θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα

Ένας 24χρονος από τον Πολύσιτο έχασε τη ζωή του 2 μόλις ώρες μετά την αλλαγή του χρόνου στο 2 χλμ. της Επαρχιακής Οδού Ξάνθης – Ιάσμου στην περιοχή των Κιμμερίων. Το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε τσιμεντένιο διάζωμά και τσιμεντένια κολώνα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού. Να σημειώσουμε ότι ο 24χρονος δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας. Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης.

Επί ποδός αστυνομία και τεχνική υπηρεσία του δήμου

Εκτός από τους πυροσβέστες επί ποδός ήταν και οι αστυνομικοί αλλά και οι υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά. Η αστυνομία είχε το συντονισμό αφού δέχονταν κλήσεις και ενημέρωνε την υπηρεσία του δήμου ώστε η παρέμβαση να είναι άμεση. Ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Τσέπελης ανέφερε σχετικά με το θέμα: «Είχαμε προβλήματα από πτώσεις δένδρων και κλαδιών σε διάφορες περιοχές της πόλης μας. Επίσης έπεσαν πινακίδες, παρασύρθηκαν κάδοι έσπασαν παρμπρίζ αυτοκινήτων από διάφορα παρασυρόμενα αντικείμενα. Ήμασταν επί ποδός και με τη αμέριστη βοήθεια από την αστυνομία και την πυροσβεστική τα αντιμετωπίσαμε». Ο κ. Τσέπελης ευχαρίστησε την τοπική ηγεσία της αστυνομία και της πυροσβεστικής και απηύθυνε παράκληση του δημότες αυτές τις μέρες που έχε παγετό να μην ρίχνουν νερά πλένοντας μπαλκόνια ή άλλους λόγους ώστε να μην δημιουργηθούν ολισθηρά σημεία στο δρόμο που είναι άκρως επικίνδυνα για πεζούς και μοτοσικλέτες. Παρότι ο αέρας κόπασε η θερμοκρασία παραμένει χαμηλή ( – 6 το πρωί της Παρασκευής) και ο κ. Τσέπελης διαβεβαιώνει ότι από τον δήμο δεν έχει λήξει ο συναγερμός: «Ρίχνουμε αλάτι συνεχώς και έχουμε εφοδιαστεί με συμβάσεις μίσθωσης με τα απαραίτητα JCB ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Έχουμε ένα αποκλειστικά και μόνο για το νοσοκομείο, ένα για την Π. Πόλη, 2 στα Κιμμέρια ώστε να διευκολυνθούν οι κτηνοτρόφοι, 1 στην Σταυρούπολη και μια Αλατιέρα. Έχουμε καλύψει όλο το δήμο και έχουμε εφοδιαστεί και με 300 τόνους αλάτι. Είμαστε έτοιμοι και παντός καιρού…»!

Μεγάλες καταστροφές στα νεκροταφεία της Ξάνθης

Ο δυνατός αέρας δεν σεβάστηκε την κατοικία των νεκρών αφού προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε τάφους ξεριζώνοντας, παρασύροντας και σπάζοντας σταυρούς μάρμαρα και άλλα αντικείμενα. Ο δήμος δεν μπορεί να παρέμβει καθώς είναι ιδιωτική υπόθεση η αποκατάσταση των καταστροφών στους τάφους.

Διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία

Εξαιτία των θυελλωδών ανέμων με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ίσχυσε μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Έκτοτε η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Διακοπή ρεύματος και νερού

Η κακοκαιρία προκάλεσε και διακοπές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα πάνω από 4 ώρες δεν είχαν νερό δε διάφορες περιοχές του αστικού συνοικισμού ενώ υπήρξαν διακοπές ρεύματος πάνω από 2 ώρες σε διάφορα χωριά γύρω από την Μορσίνη και στην Μορσίνη καθώς επίσης και στα Άβδηρα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …