Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Eurogroup: Διάλογος αλλά και τήρηση δεσμεύσεων το μήνυμα που έστειλε στη νέα ελληνική κυβέρνηση

Eurogroup: Διάλογος αλλά και τήρηση δεσμεύσεων το μήνυμα που έστειλε στη νέα ελληνική κυβέρνηση

0
eurogroup1

Την Παρασκευή στην Αθήνα ο Ντάισελμπλουμ

Eτοιμότητα να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση επέδειξαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι δήλωσαν ανοικτοί σε διάλογο, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 15 λεπτών με τον νέο υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μ. Σουλτς, και ο επικεφαλής της Ευρωζώνης εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα μας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 15 λεπτών με τον νέο υπουργό Οικονομικών, τον οποίο δεν κατονόμασε, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα, τονίζοντας ότι έχουμε μια «καλή αρχή». Ο επικεφαλής του ευρώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης, η οποία διαβεβαίωσε για την προσήλωση της χώρας στο ευρώ.

Στις επίσημες τοποθετήσεις η ευρωπαϊκή ηγεσία έδειξε ότι έλαβε υπόψη το ηχηρό μήνυμα κατά της λιτότητας που προήλθε από την Ελλάδα, αλλά διεφάνη παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της σχέσης της επόμενης μέρας δεν θα είναι εύκολες.

Η Ευρωζώνη κατέστησε σαφές ότι πριν εξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία. Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί διευκρίνισαν ότι προέχει η χορήγηση παράτασης του ισχύοντος προγράμματος ύστερα από αίτημα της κυβέρνησης, στη συνέχεια ολοκλήρωση της αξιολόγησης και διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και τέλος η διαμόρφωση της σχέσης της επόμενης μέρας.

Ερωτηθείς πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό είναι αδύνατον να εκτιμηθεί, καθώς αναμένονται πρώτα οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των κοινοτικών αξιωματούχων για το ελληνικό ζήτημα είναι το γεγονός ότι ήταν από τα θέματα συζήτησης στην τακτική συνάντηση, στο πλαίσιο του διαθεσμικού διαλόγου, που είχαν χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, αφού ανέφερε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, στη συνέχεια υπενθύμισε ότι υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι συμφωνήθηκαν από κοινού με τις ελληνικές Αρχές. «Θα δούμε ποια θα είναι τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα τα συζητήσουμε», είπε, σημειώνοντας πως δεν διακατέχεται από καμία νευρικότητα επί του θέματος και πως ήταν πάντα λάτρης της Ελλάδας και η θετική του προσέγγιση προς τη χώρα δεν αλλάζει.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι όπως υπήρχαν συζητήσεις με την απερχόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας, έτσι η Επιτροπή θα συνεχίσει τις συζητήσεις της με τη νέα κυβέρνηση. Ερωτηθείς σχετικά, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως δεν υπάρχει διαχωρισμός Βορρά και Νότου στην Ευρωζώνη, ωστόσο, όπως σημείωσε, η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση με εκτεταμένα προβλήματα. Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει πως τα προβλήματα της Ελλάδας είναι σημαντικά και δεν εξαλείφθηκαν εν μια νυκτί, επειδή έγιναν εκλογές.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι σχηματίστηκε σήμερα κιόλας η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιάνει αμέσως δουλειά. Ο ίδιος τόνισε ότι οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες και δύσκολες επιλογές, οι οποίες στηρίχτηκαν από την Ευρωζώνη. Οπως είπε, οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν καρπούς με την επιστροφή της ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας, ενώ ιδιαίτερα θετικά είναι τα αποτελέσματα στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …