Πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια, με εκπροσώπους δήμων, κοινωνικών φορέων και εθελοντικών οργανώσεων
Να καταγράψουν το μέγεθος της φτώχειας στην Ξάνθη σε τρόφιμα, ρουχισμό και κοινωνικές υπηρεσίες, κλήθηκαν σε πρώτη φάση οι εμπλεκόμενοι
Με ευρεία συμμετοχή από όλους τους δήμους της Ξάνθης, τα νομικά τους πρόσωπα δημοτικές και περιφερειακές υπηρεσίες πραγματοποιήθηκε χθες στις 10 το πρωί σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης στο πλαίσιο της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής 2014-2020» του «Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους» (ΤΕΒΑ/ FEAD) για την Π.Ε. Ξάνθης, προεδρεύοντος του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων βρέθηκαν οι δήμαρχοι Ξάνθης Μπάμπης Δημαρχόπουλος και Μύκης Τζεμήλ Καπζά, πρόεδροι νομικών προσώπων κοινωνικού χαρακτήρα, εκπρόσωποι της Μητρόπολης, του ΕΒΕ, κοινωνικών και εθελοντικών οργανώσεων, υπηρεσιακοί παράγοντες των δήμων και της ΠΕ Ξάνθης, καθώς και οι πρόεδροι των αναπτυξιακών εταιριών Καβάλας και Ροδόπης, Μιχάλης Σκορδάς και Στάθης Κεφαλίδης αντίστοιχα.
Ο κ. Ζαγναφέρης τόνισε ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης είναι κρίσιμη η συμμετοχή όλων για να έχει το πρόγραμμα τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και έδωσε το λόγο στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο, ο οποίος συντόνισε μία ίδια σύσκεψη για την Καβάλα την προηγούμενη ημέρα. Και αυτός με τη σειρά του εξήρε τη σημασία της συνεργασία όσο το δυνατόν περισσότερων δήμων, φορέων και συλλόγων.
Ο κ. Σκορδάς ενημέρωσε ότι η οριστική υποβολή της πρόταση του α’ σταδίου πήρε παράταση και τελικά θα υποβληθεί έως τις 13 Φεβρουαρίου και ο κ. Κεφαλίδης εξήγησε ότι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η καταγραφή της φτώχειας στο νομό, καθώς και οι ανάγκες σε τρόφιμα, ρουχισμό και υπηρεσίες (κοινωνικά φροντιστήρια κλπ), μέσω της συμπλήρωσης ενός ερωτηματολογίου από όλους τους εμπλεκόμενους. Μάλιστα, τόνισε ότι όσο πληρέστερη είναι η αποτύπωση, ρεαλιστική και σοβαρή, τόσο πιο μεγάλο ποσό μπορεί να αποδοθεί στην περιοχή μέσω της σχετικής προκήρυξης που θα βγει σε δεύτερο χρόνο.
Ο δήμαρχος της Ξάνθης παίρνοντας το λόγο υπογράμμισε τη δραστηριοποίηση πολλών εθελοντικών οργανώσεων στην Ξάνθη που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και τάχθηκε υπέρ της άποψης να ηγηθούν οι δήμοι μιας τέτοιας προσπάθειας.
Μετά άλλων, ο πρωτοσύγκελος αρχ. Σωφρόνιος ενημέρωσε ότι μέσω ενός προγράμματος που υλοποιείται σε 7 ακριτικές μητροπόλεις υπάρχουν πρόσφατα καταγεγραμμένα στοιχεία για τα φτωχά νοικοκυριά που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτύπωση.