Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 2014: «Άρωμα εκλογών» απ’ την αρχή ως το τέλος

2014: «Άρωμα εκλογών» απ’ την αρχή ως το τέλος

0
2015 gegonota

Ανασκόπηση της χρονιάς που αποχαιρετίσαμε, με όλα τα σημαντικά γεγονότα, όπως τα κατέγραψε το «Ε»

2014. Αποχαιρετούμε μια χρονιά που ξεκίνησε με «άρωμα» εκλογών εν αναμονή των διπλών αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών και τελείωσε με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών με την εξαιρετικά μικρή προεκλογική περίοδο και το τεταμένο κλίμα που συνόδευσε τις τρεις άκαρπες ψηφοφορίες για εκλογή ΠτΔ.

Στο διάστημα της χρονιάς αυτής, η Ξάνθη βρέθηκε στο κατώτερο σημείο της ύφεσης με οφειλές χιλιάδων ευρώ από επαγγελματίες και νοικοκυριά, πλειστηριασμούς, κατασχέσεις, μεταναστεύσεις στο εξωτερικό και μια αίσθηση ανασφάλειας και απαισιοδοξίας.

Μεγάλη η δοκιμασία και για τους κτηνοτρόφους που δέχθηκαν δύο απανωτά «χτυπήματα» με την ευλογιά και τον καταρροϊκό πυρετό.

Ήταν η χρονιά που οι ξανθιώτες ψήφισαν για τις νέες δημοτικές αρχές, αλλά φαινόταν πιο αποκομμένοι από την πολιτική, την πόλη και τον τόπο τους, από ποτέ. Αν εξαιρέσει κανείς τις άξιες προσπάθειες εκείνων των λίγων που είναι ταγμένοι στην προσφορά και τον εθελοντισμό, η «έκρηξη» αλληλεγγύης που συνόδευσε τα πρώτα χρόνια της κρίσης δείχνει και αυτή ότι άρχισε να υποχωρεί.

Ήταν η χρονιά που ανέλαβαν οι νέες δημοτικές αρχές, εισήλθαν νέα πρόσωπα στην πολιτική, αλλά δεν έχουν καταφέρει να δώσουν ακόμη το στίγμα τους ή να φέρουν την πολυπόθητη ανανέωση, έστω με ένα τόνο ελπίδας, μία νότα αλλαγής στην καθημερινότητα.

Ήταν η χρονιά που «βομβαρδιστήκαμε» από συλλήψεις οφειλετών για χρέη και που η εγκληματικότητα σε επίπεδο διαρρήξεων και κλοπών σε σπίτια, καταστήματα, αποθήκες, δημόσια κτίρια αυξήθηκε δραματικά.

Ήταν η χρονιά που εργαζόμενοι και επαγγελματίες βίωσαν νέες επιθέσεις από τα μέτρα λιτότητας, αλλά απάντησαν με αποστασιοποίηση στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών.

Ήταν η χρονιά που είπαμε «αντίο» στο Θωμά Εξάρχου και το Νίκο Βουρβουκέλη.

Παρ’όλα αυτά ήταν και η χρονιά με το μεγαλύτερο τουριστικό κύμα στις κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις και τους θερινούς μήνες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες του εξωτερικού, γεγονός που απέδειξε τη δυναμική που μπορεί να έχει η επένδυση στον τουρισμό για τον τόπο μας.

Ήταν και η χρονιά που νέοι ξανθιώτες επιχειρηματίες αναδείχθηκαν δίνοντας ενθαρρυντική πνοή στην επιχειρηματικότητα του τόπου μας.

Ήταν μια ακόμη χρονιά που είχαμε δίπλα μας εκείνους τους εθελοντές, εκείνους τους πολίτες που με τη διάθεση και το μεράκι τους προσφέρουν, νοιάζονται, προτείνουν και διεκδικούν.

Ας υποδεχθούμε τη νέα χρονιά με περισσότερη αισιοδοξία, μεγαλύτερη δραστηριοποίηση, επιμονή, υπομονή και αγάπη γι’ αυτό που μοιραζόμαστε κάθε μας μέρα. Τον τόπο μας!

Καλή Χρονιά σε όλους!

Ελένη Διαφωνίδου

Ιανουάριος

provata evlogiaΗ Ξάνθη υποδέχεται τη νέα χρονιά σφιγμένη από την αιματοβαμμένη επίθεση ενός 16χρονου από τη Γοργόνα σε βάρος δύο εφήβων τους οποίους κατηγόρησε για bullying. Ενώ ένας 7χρονος από το Όλβιο χάνει το δάχτυλό του σε «παιδική χαρά τρόμου» και μία 56χρονη πυρπολείται μέσα στο σπίτι της επιχειρώντας να αυτοκτονήσει. Αίσθηση προκαλεί η δίκη επτά θασιτών στο Μικτό Ορκωτό Κακουργοδικείο Ξάνθης για τέλεση ασελγών πράξεων σε βάρος 13χρονης.

Ο δήμος Τοπείρου αποκτά το δεύτερο υπηρεσιακό του δήμαρχο Δήμο Τσιλιγγίρη, μετά το κώλυμα που αντιμετώπισε ο Φώτης Πυροστιάνης που διαδέχθηκε τον Στέλιο Χατζηευαγγέλλου όταν τέθηκε σε αργία.

Μείζον ζήτημα για την περιοχή συνεχίζει να αποτελεί η «λαίλαπα» της ευλογιάς, που αποδεκατίζει κοπάδια ολόκληρα στο νομό, ενώ δεν έχει καν ξεκινήσει η συζήτηση για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.

Στο τέλος του μήνα, την επικαιρότητα απασχολεί ένα σπάνιο περιστατικό διαρροής υδραργύρου από μεταφορά μηχανήματος του πανεπιστημίου μπροστά στο κτίριο του ΙΓΜΕ στην οδό Μπρωκούμη. Ειδικοί με κατάλληλη εξάρτυση απομάκρυναν το επικίνδυνο χημικό στοιχείο και όπως προέκυψε δεν τέθηκε σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Φεβρουάριος

vourvoykelis nΤις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου γίνεται η πρώτη ανακοίνωση της άφιξης της πολυπόθητης ανακύκλωσης στην ΑΜΘ από τον πρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΥ Κ. Χαρακίδη σε σύσκεψη με τους δήμους, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο δήμος Ξάνθης αναλαμβάνει για πρώτη φορά τα ηνία του ΣΔΑΝΞ με πρόεδρο τον Κώστα Γιαγτζόγλου.

Την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση κάνουν οι υποστηρικτές των «58» στην Ξάνθη με συνέντευξη Τύπου, όπου καταδικάζουν τις πολιτικές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δια μέσω του Κώστα Δέλκου δηλώνουν ότι η ανακοίνωση στήριξης της ΔΗΜΑΡ στους Χρίστο Πούλιο για τις δημοτικές εκλογές δεν τους εκφράζει. «Άρωμα εκλογών» αλλά καθόλου ευχάριστο στην παράταξη «Νέα Εποχή» του δήμου Τοπείρου, όπου αναζητείται ο διάδοχος του Στέλιου Χατζηευαγγέλου, χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Εν τω μεταξύ, οι ξανθιώτες βιώνουν την ακάθεκτη πορεία της ύφεσης, με αυξητικά νούμερα στην ανεργία και με οικογένειες στα όρια της φτώχειας. Σε ρεπορτάζ του «Ε» στις 26/2/2014 ένα μόνο δικηγορικό γραφείο της Ξάνθης μετέφρασε πιστοποιητικά για πάνω από 100 οικογένειες τα τελευταία τρία χρόνια. Οριστικό «λουκέτο» μπαίνει στο Casino Xanthi, που μετακομίζει στην Αλεξανδρούπολη.

Από το αστυνομικό δελτίο γίνονται ακόμη πιο φανερά τα οικονομικά προβλήματα με συνεχείς συλλήψεις για χρέη στο Δημόσιο.

Με συνέντευξη του δημάρχου Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή στο «Ε» αναδεικνύονται οι προσπάθειες του νησιού του Βορείου Αιγαίου να συνδεθεί σταδιακά με το νομό της Ξάνθης, αρχικά σε επίπεδο συνεργασίας και στη συνέχεια διοικητικά, όμως εν αναμονή των καλλικρατικών μεταρρυθμίσεων κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει.

Το Φεβρουάριο του 2014 φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών ένας από τους πιο αγαπητούς γιατρούς της Ξάνθης, ο Νίκος Βουρβουκέλης, πλημμυρίζοντας θλίψη και συγκίνηση τους ξανθιώτες και όλες εκείνες της μητέρες στις οποίες έδωσε τη… Ζωή.

Μάρτιος

tsipras exinos1Με «ματωμένη Καθαρά Δευτέρα» ξεκινά ο μήνα Μάρτιος εξαιτίας της αυτοκτονίας ενός 69χρονου επιχειρηματία στο εξοχικό του στα Μάγγανα και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για οικονομικά προβλήματα. Την ίδια ημέρα στον ίδιο οικισμό 80χρονος ιερέας τραυματίζεται σε τροχαίο.

Από τις συνεχείς συλλήψεις και τις επεμβάσεις προκύπτει η αύξηση της εγκληματικότητας στο Δροσερό, που αναμένεται να πάρει πιο ανησυχητικές διαστάσεις παρά ποτέ μέχρι το τέλος του χρόνου. Στις 18 του μήνα κατάσχονται 151,5 γραμμάρια κάνναβης συλλαμβάνεται 22χρονη και διαφεύγει ο 25χρονος σύντροφός της στο συνοικισμό. Δύο ημέρες αργότερα συλλαμβάνονται τέσσερα άτομα στη Διομήδεια για 54 γραμμάρια ηρωίνης και δισκία νέας γενιάς ηρεμιστικών χωρίς ιατρική συνταγή.

Ο εφιάλτης της ευλογιάς δεν υποχωρεί με τους κτηνοτρόφους και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε απόγνωση. Στην Ξάνθη, ο απολογισμός μιλά για 25 μολυσμένες κτηνοτροφικές μονάδες και 6.091 θανατωθέντα ζώα. Νέο κρούσμα μετά από δύο μήνες ηρεμίας στο Μυρωδάτο.

Ο χορός των δημοτικών εκλογών ξεκινά, με τον Χρίστο Πούλιο και την «Κοινωνία των Δημοτών» να παρουσιάζουν σε εκδήλωση τους πρώτους υποψηφίους και τον Γιώργο Παυλίδη να ανακοινώνει τα πρώτα ονόματα των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων.

Ο γ.γ. Θρησκευτικών Γιώργος Καλαντζής έρχεται στην Ξάνθη για να εγκαινιάσει το τζαμί της Σμίνθης ανακοινώνοντας ότι θα ολοκληρωθεί έχοντας ξεπεράσει τα οικοδομικά προβλήματα που είχε.

Στιγμή με ιδιαίτερη βαρύτητα αποτελεί η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Εχίνο, στις 15 Μαρτίου, ανταποδίδοντας όπως είπε την τιμή για τη στήριξη των κατοίκων του στο κόμμα και τον τοπικό βουλευτή. Από εκεί ανακοινώνει ότι στο ευρωψηφοδέλτιο θα συμπεριλαμβάνεται και μειονοτικός, χωρίς να μπορεί να προβλέψει την ιστορία με την υποψηφιότητα της Σαμπιχά που ακολούθησε.

Απρίλιος

ekloges balaki-empros«Καυτός» προεκλογικός μήνας ο Απρίλιος του 2014,ε συνδυασμούς και κόμματα να βρίσκονται επί ποδός για τις διπλές εκλογές. Επισκέπτονται την Ξάνθη ο Φώτης Κουβέλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος και ο Γρηγόρης Ψαριανός ως ΔΗΜΑΡ ακόμη και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ως επικεφαλής του νέου κόμματος Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης. Ο Μανόλης Τσέπελης συμφωνεί να συνεργαστεί με τον Μπάμπη Δημαχόπουλο, ο Δημήτρης Μπένης δημιουργεί νέο συνδυασμό, οι «Πολίτες για την Ξάνθη» κατεβαίνουν για πρώτη φορά χωρίς τη ΔΗΜΑΡ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» συνεχίζει με επικεφαλής το Γιώργο Κολλάρο, ενώ νέους συνδυασμούς για το δήμο Ξάνθης ανακοινώνουν ο Σωτήρης Τσιακίρογλου και ο Ιπποκράτης Καμαρίδης. Ο Μανόλης Φανουράκης ανακοινώνει με «δακρύβρεχτη» επιστολή την προσχώρησή του στο συνδυασμό του Πούλιου. Στο δήμο Αβδήρων. Ανακοινώνεται η συνεργασία του Βασίλη Τσολακίδη με τον πρόεδρο των δημοτικών υπαλλήλων Δημήτρη Γαλανόπουλο. Για πρώτη φορά συμμετέχει στην εκλογική αναμέτρηση του δήμου Αβδήρων ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής το Νίκο Καλιαμπάκα. Και νέος συνδυασμός με τον Κώστα Αντωνιάδη. Δύο συνδυασμοί στον Τόπειρο από το Θωμά Μίχογλου και τη Μαρία Καραλευθέρη. Τέσσερις συνδυασμοί στο δήμο Μύκης.

Τους συνδυασμούς τους παρουσιάζουν στην Ξάνθη και οι συνδυασμοί για το δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Ταύροι σε υαλοπωλείο» τα μέλη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης του κόμματος να στελεχώσει και η Σαμπιχά το ευρωψηφοδέλτιο. Εκδηλώνουν την κάθετη αντίρρησή τους σε όλους τους τόνους, ακολουθεί πλούσιο παρασκήνιο και η υποψηφιότητα αποσύρεται για να δοθεί σε νεαρό της μειονότητας που απολαμβάνει την έγκριση της τοπικής οργάνωσης.

Στις αρχές του μήνα βρίσκεται απαγχονισμένος στο κελί του ο 43χρονος μητροκτόνος των Κιμμερίων, που έδωσε τέλος στο δράμα του. Ακόμη, το μήνα Απρίλιο «φουντώνει» το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνού για το οποίο θα ακολουθήσουν και πολιτικές πρωτοβουλίες, στα δικαστήρια οδηγείται η διαμάχη ΔΕΥΑΞ-ΠΑΚΟΕ για την ποιότητα του νερού της Ξάνθης, επιβάλλονται περιοριστικοί όροι και χρηματική εγγύηση στο Θεολόγο Καλαϊτζή για την ΕΑΠΑΞ, ενώ στα επιχειρηματικά νέα η Cocomat δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στην Ξάνθη προσχωρώντας στην κοινοπραξία Libra.

Με επιτυχία πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά ο Ραδιομαραθώνιος Αγάπης για το Γηροκομείο.

Μάιος

dimarxopoulos nikiΗ στιγμή των εκλογών έχει φτάσει πια και η προεκλογική περίοδος κορυφώνεται ενώ η Ξάνθη πλήττεται από ένα πρωτόγνωρο κύμα βροχοπτώσεων με την πιο βροχερή άνοιξη των τελευταίων πέντε ετών και βροχές για 48 ημέρες!

Στην εκλογική επικαιρότητα, ο Άλκης Κίσσας ανακοινώνει την υποψηφιότητά του με την «Ελιά», ενώ επί ποδός βρίσκεται και το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ που για πρώτη φορά συμμετέχει στις ευρωεκλογές.

Στις 19 Μαΐου, πρώτη Κυριακή των εκλογών προηγείται στο δήμο Ξάνθης ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος, στο δήμο Αβδήρων με μεγάλη διαφορά ο Γιώργος Τσιτιρίδης και στο δήμο Μύκης ο Τζεμήλ Καπζά. «Ξεμπερδεύει» από την πρώτη αναμέτρηση ο Θωμάς Μίχογλου, που αναδεικνύεται νέος δήμαρχος Τοπείρου. Προβάδισμα δίνεται και στον Γιώργο Παυλίδη στην Περιφέρεια.

Ακολουθεί σωρεία ανακοινώσεων και κινητικότητας από την πλευρά των συνδυασμών για τη δεύτερη ευκαιρία των δημοτών, ενώ ιδιαίτερη επιθετικότητα λαμβάνει η κόντρα στο δήμο της Ξάνθης με προσωπικές βολές, κατηγορίες χειραγώγησης ψήφου και άλλες καταγγελίες.

Η δεύτερη Κυριακή της 25ης Μαΐου δε φέρνει ανατροπή στο αποτέλεσμα αλλά σημαντικές αλλαγές σε όλους τους δήμους της Ξάνθης, που αποκτούν νέα δημοτική αρχή. Στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης εισέρχονται επτά συνδυασμοί, ενώ εξελίξεις φέρνει η ήττα στην «Κοινωνία των Δημοτών», όπου ο Χρίστος Πούλιος ξεκινά να προετοιμάζει την έξοδό του.

Στην ευρωεκλογές, παρά την πανελλαδική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, στο νομό Ξάνθης απόλυτος νικητής είναι το ΚΙΕΦ με 25,89%!

Πέρα από τα εκλογικά, τρεις νέοι ξανθιώτες χάνουν τη ζωή τους σε δύο τροχαία δυστυχήματα το Μάιο, μία 23χρονη και ένας 35χρονος χάνουν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητό τους βγαίνει από το δρόμο και ανατρέπεται στην Ε.Ο. Ξάνθης- Κομοτηνής, ενώ μία ακόμη 23χρονη ξανθιώτισσα τραυματίζεται θανάσιμα στη Θεσσαλονίκη, όταν οδηγός αυτοκινήτου παρασέρνει το δίκυκλό της.

Φάρσα αποδείχθηκε το τηλεφώνημα για βόμβα που δέχθηκε η εφημερίδα μας την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης των «Πυρήνων της Φωτιάς» στην Αθήνα. Ο σεισμός στα τέλη του Μαΐου ταρακουνά για τα καλά την Ξάνθη και προκαλεί τρεις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης της Ξάνθης. Με επιτυχία στειρώνονται πάνω από 300 αδέσποτα με τη συνδρομή της γερμανικής οργάνωσης.

Ιούνιος

pnigmos myrodatoΟι εκατοντάδες υποψήφιοι μαζί με τους πολίτες επανέρχονται στην καθημερινότητα και οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές προετοιμάζονται να αναλάβουν τη διοίκηση.

Τα εργασιακά έρχονται στο επίκεντρο με τον ΟΑΕΕ να πιέζει επιτακτικά τους επαγγελματίες για τα χρέη και αυτοί να αναζητούν τρόπο να απαντήσουν δικαστικά. Επτά περιπτώσεις «μαύρης» εργασίας καταγράφονται στο νομό της Ξάνθης από τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ.

Ανακοινώνεται το κλείσιμο του Λιμενικού Σταθμού Αβδήρων, το ΤΑΙΠΕΔ βάζει πωλητήριο στα Λουτρά της Ποταμιάς, παρόλο που ο δήμος Αβδήρων έχει παραχωρητήριο για 40 χρόνια από τον ΕΟΤ, μπαίνει λουκέτο σε 40 παιδικές χαρές του δήμου Ξάνθης που δε μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο νόμο, μαζί με άλλες παιδικές χαρές των περιφερειακών δήμων.

Καταδικάζεται ο άγριος ξυλοδαρμός δύο Μοναχών για το παγκάρι της Παναγίας Καλαμούς από αγνώστους και θλίψη προκαλεί ο πνιγμός ενός 12χρονου αγοριού στη θάλασσα του Μυρωδάτου. Ένας 73χρονος δίνει τέλος στη ζωή του στον Πετεινό με κυνηγετική καραμπίνα και ένας 27χρονος στρατιωτικός συλλαμβάνεται με 2 κιλά χασίς. Ένοχος για πλαστογραφία κρίνει το τριμελές Κακουργοδικείο Θράκης το διευθυντή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ξάνθης για νόθευση 10 γνωματεύσεων το 2005. Οι πυρκαγιές που ξεκινούν να προκαλούνται ακόμη και ταυτόχρονα θέτουν σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση την Πυροσβεστική.

Οι εκλογές αναδεικνύουν ξανά πρύτανη τον Αθανάσιο Καραμπίνη. Στις ευχάριστες ειδήσεις συγκαταλέγεται και ο χαρακτηρισμός του ρολογιού της Ξάνθης σε μνημείο με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, καθώς και το γεγονός ότι ξανθιώτης από την Καλλιθέα κερδίζει 206.000 € στο Τζόκερ.

Ιούλιος

psaria vistonidaΑναποτελεσματικό αποδεικνύεται το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, που αν και το 2014 ξεκίνησε εγκαίρως δεν κατάφερε να ανακουφίσει τους ξανθιώτες. Συναγερμός σημαίνει στην ΑΜΘ για τον καταρροϊκό πυρετό και οι κτηνοτρόφοι δέχονται δεύτερο χτύπημα. Για μια ακόμη φορά σκεπάζεται με νεκρά ψάρια η Βιστονίδα και οι ειδικοί εξηγούν ότι ο θάνατός τους οφείλεται σε ασφυξία, λόγω της υπερβλάστησης στη λίμνη.

Η Ξάνθη μετρά 1.771 «λουκέτα» σε τρία χρόνια με βάση ρεπορτάζ του «Ε» και οι επιχειρηματίες της περιοχής κάνουν ύστατες προσπάθειες για να επαναχορηγηθεί το 12%, μαζί με το ΕΒΕ, την ΟΕΒΕ και βουλευτές της Θράκης. Καταστηματάρχες της εστίασης και των καφέ βρίσκονται υπό το φόβο λουκέτου εξαιτίας της νομοθεσίας για την ΑΕΠΙ. Αντιδράσεις από Δημαρχόπουλο και Μωραΐτη.

Στον τομέα της Υγείας, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ασθενείς εξαιτίας της υποστελέχωσης του ΕΟΠΥΥ και του Νοσοκομείου.

Την οριστική παύση ιατρού του ΚΥ Σταυρούπολης ζητά ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης γιατί δε βρισκόταν στη θέση του εν ώρα υπηρεσία. Συνολικά, επτά ποινικές διώξεις εναντίον δημοσίων υπαλλήλων εκκρεμούν στην Εισαγγελία Ξάνθης, σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Ρακιντζή.

Η μειονότητα διοργανώνει δυναμικό συλλαλητήριο για να υποστηρίξει τον παλαιστινιακό λαό και στην πολιτική σκηνή ξεχωρίζουν οι αντιδράσεις του Χ. Ζεϊμπέκ και του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς του νέου ιδιοκτήτη της ΣΕΚΑΠ Ιβάν Σαββίδη και η προετοιμασία αποχώρησης του Άρη Γιαννακίδη από το «τιμόνι» της «Κοινωνικής Συμμαχίας».

Ξάφνιασε στο αστυνομικό δελτίο η εξαφάνιση τουριστικού πράκτορα της Ξάνθης, ο οποίος έπαιρνε χρήματα για πακέτα διακοπών και ταξίδια, αλλά χωρίς να προβεί σε κρατήσεις!

Άλλη μια διάκριση για τη μαθήτρια Ζωή Τσαγγαλίδου που κέρδισε τη συμμετοχή της στην Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής στο Καζακστάν.

Αύγουστος

Godosis-emprosΤη ραστώνη των διακοπών καταρρακώνει η ανακοίνωση του ΕΝΦΙΑ, των προϋποθέσεων και της προθεσμίας πληρωμής, ενώ στην ΑΜΘ επικρατεί σοβαρός προβληματισμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις που μετακομίζουν στη Βουλγαρία, χωρίς κανένα κίνητρο να παραμείνουν και να επενδύσουν στην ακριτική Θράκη.

«Στάχτη» γίνεται από πυρκαγιά η αποθήκη του καταστήματος Terranova στα μέσα του μήνα.

Την Ξάνθη επισκέπτεται ως υπουργός Παιδείας ο Ανδρέας Λοβέρδος δίνοντας βαρύτητα στα θέματα εκπαίδευσης της μειονότητας. Υπόσχεται σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην Μάνταινα και δεσμεύεται για έγκαιρη εκταμίευση των πιστώσεων για τους μουσουλμάνους εκπαιδευτικούς.

Μετά την αποχώρησή του Άρη Γιαννακίδη, επικεφαλής του συνδυασμού αναλαμβάνει ο Φώτης Καραλίδης. Μετά από ασυμφωνίες ανεξαρτητοποιείται ο Παύλος Δαμιανίδης. Ο πρώην περιφερειάρχης αναλαμβάνει χρέη ειδικού γραμματέα ΕΣΠΑ.

Στα 10,9 εκ. ευρώ διαμορφώνεται η τιμή πρώτης προσφοράς για το ακίνητο της ΣΕΒΑΘ, το οποίο αν και στο παρελθόν είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον επενδυτών μένει μέχρι και σήμερα να ρημάζει έρμαιο κλεφτών και διαρρηκτών.

Σε διευθυντή αστυνομίας Ξάνθης αναβαθμίζεται ο Γιώργος Γκοδοσίδης που παραμένει, αλλά με ενισχυμένο ρόλο, πιστοποιώντας ότι χαίρει και της εκτίμησης του Σώματος πέραν αυτής των πολιτών. Ο Μητροπολίτης Ξάνθης εγκαινιάζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη Μονάδα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, που θα αποτελέσει άλλη μία κοινωνική δομή της πόλης.

Ιστορική στιγμή η αναγνώριση του «ξεχασμένου δημάρχου» Θεόφιλου Παπαδόπουλου, τον οποίο ο δήμαρχος Ξάνθης λίγο πριν παραδώσει τη διοίκηση του δήμου συμπεριέλαβε στην πινακίδα με τους διατελέσαντες δημάρχους της πόλης.

Σεπτέμβριος

patriarxis4Αναλαμβάνουν από την 1η του μήνα οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, ορίζουν αντιδημάρχους οι νέοι δήμαρχοι και ανανεώνονται τα δημοτικά συμβούλια. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται την Ξάνθη και γίνεται δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους. Συναντιέται στην περιοχή και με τον Πατριάρχη της Αρμενίας Αράμ Α, που επίσης επισκέπτεται την πόλη.

Μεγάλο ντόρο προκαλούν οι καταγγελίες του προέδρου του ΕΒΕ στο «Ε» ότι το ψωμί που έρχεται από Βουλγαρία περιέχει σταχτίνη. Τις ανησυχίες σπεύδει να διασκεδάσει ο πρόεδρος των αρτοποιών Παναγιώτης Αμπεριάδης δηλώνοντας ότι τα ψωμιά στους φούρνους της Ξάνθης είναι «καθαρά».

Νέος πρόεδρος της ΟΕΒΕ εκλέγεται ο Γιώργος Μπατζακίδης, πρόεδρος των κρεοπωλών, που δίνει το στίγμα του λέγοντας ότι θα δώσει βαρύτητα στον τουρισμό.

Με περιορισμένα προβλήματα, κενά εκπαιδευτικών και μεμονωμένες περιπτώσεις δυσκολιών στη μεταφορά των μαθητών ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, ενώ στο σκηνικό της οικονομίας, η κρίση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο νοικοκυριά και επαγγελματίες με πλειστηριασμούς, αναγκαστική μετανάστευση και αιτήσεις για υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα που φτάνουν ως το 2020. Απόφαση σταθμός από το Ειρηνοδικείο της Ξάνθης για υπερχρεωμένο ζευγάρι του οποίου οι δανειακές δόσεις ύψους 117.000 € παγώνουν μέχρι να βρεθεί δουλειά.

Εν τω μεταξύ στην περιοχή μας, που το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει χαρακτηρίσει ζώνη υψηλού κινδύνου για τον ιό του Δυτικού Νείλου, σημειώνονται τρία νέα κρούσματα, με το τελευταίο, που αφορά άνδρα 85 ετών να καταλήγει, ενώ αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας.

Σε μετωπική σύγκρουση μοτοποδηλάτου με ΙΧΕ αυτοκίνητο στο Πετροχώρι ένας 20χρονος χάνει τη ζωή του. Άλλη μια επιτυχία σημειώνει η αστυνομία στη μάχη κατά των ναρκωτικών, συλλαμβάνοντας τρία άτομα από το Δροσερό με 40 γρ. ηρωίνης και 157 γρ. κάνναβης.

Το πρόσωπο της Παλιάς Πόλης αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει. Αν και δεν δόθηκε κάποια λύση στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, ξεκινούν δύο επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για δημιουργία hotel art boutique και hostel με καλαίσθητη προσέγγιση σε νεοκλασικά κτίρια με του παραδοσιακού οικισμού.

Οκτώβριος

ekthesi eve13Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία από την Εφορία Ξάνθης τον Οκτώβριο. Πάνω από 10.000 ξανθιώτες χρωστάνε, ενώ κάποιοι λίγοι έχουν έως και 16 σελίδες Ε9. Εν τω μεταξύ το κλίμα της επιχειρηματικής ύφεσης επιχειρεί να ανατρέψει το ΕΒΕ με τη διοργάνωση της 1ης Γενικής Έκθεσης Ξάνθης και της 3ης Έκθεσης Ενέργειας, που προσελκύουν το ενδιαφέρον επαγγελματιών και πολιτών. Το ίδιο διάστημα προχωρούν οι διαδικασίες για τον υποβιβασμό του τελωνείου Ξάνθης, χωρίς να έχουν εγερθεί σημαντικές αντιρρήσεις από την πλευρά αρχών και φορέων, ενώ τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου της υγείας θέτουν οι αρμόδιοι του νοσοκομείου στον αν. υπουργό Υγείας λ. Γρηγοράκο που επισκέπτεται την Ξάνθη, δεσμευόμενος να στελεχωθεί πλήρως η Καρδιολογική. Λίγο αργότερα ξεκινά ο προβληματισμός και η ενημέρωση για τον ιό Έμπολα, αφού ειδικά η περιοχή μας λόγω των συνόρων αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο.

Στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, που απασχολεί την περιοχή μας, παρεμβαίνουν υπέρ της Μονής στη δίκη της 24ης Νοεμβρίου Οικουμενικό Πατριαρχείο, Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Κοινότητας Αγίου Όρους, ενώ διαχωρίζει τη θέση της η Μητρόπολη Ξάνθης. Στα δικαστικά και πάλι στα δικαστήρια ο δήμος Ξάνθης για επίθεση αδέσποτου σκύλου σε 4χρονο κοριτσάκι.

Πλούσιο με σοβαρά αδικήματα το αστυνομικό δελτίο του μήνα με κλοπές, διαρρήξεις στην πόλη και σε χωριά, με τρομοκράτηση εγκύου από παρέα ανηλίκων στη Χρύσα, με άλλη μία οργανωμένη επέμβαση της αστυνομίας στο Δροσερό και με δύο πανελλαδικές υποθέσεις πορνογραφίας, έρευνες για τις οποίες έγιναν και στην Ξάνθη, χωρίς να προκύψουν δράστες.

Εντατικά ξεκινά να προωθεί ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης τη βίζα 72 ωρών για τους Τούρκους επισκέπτες, ενώ ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος «βγαίνει απ’ τα ρούχα» του εξαιτίας των προτάσεων για τη νέα κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάζονται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και περιέχουν πολλούς πεζοδρόμους για τα γούστα του!

Νοέμβριος

xyta xanthiΑναμφίβολα ο Νοέμβριος του 2014 είναι ο μήνας… των σκουπιδιών εξαιτίας του έργου της επέκτασης του ΧΥΤΑ που βρίσκεται στο δήμο Τοπείρου και της ΚΥΑ που φέρνει τα απορρίμματα του δήμου Νέστου στο νομό μας, μαζί με όλα όσα ακολούθησαν.

Σε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ με «τρίπλα» και ενώ οι σχέσεις είναι τεταμένες με το δήμαρχο Ξάνθης δέχεται τα σκουπίδια του γειτονικού δήμου, αλλά ανοίγει τη συζήτηση για τα αντισταθμιστικά οφέλη που δύναται να λάβει από όλους. Στο δημοτικό συμβούλιο που καλείται να δώσει την έγκριση για το έργο επικρατεί παγωμάρα και έλλειψη ενημέρωσης. Με παλινωδίες η παραχώρηση εγκρίνεται, αλλά το θέμα μένει ανοιχτό για τη συνέχεια.

Ο δήμος Αβδήρων μειώνει την τιμή του νερού, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, αλλά με διαφωνίες εντός του δημοτικού συμβουλίου.

Εν τω μεταξύ και ενώ έχει αρχίσει η συζήτηση για την εκλογή ΠτΔ τα κόμματα μπαίνουν σε εκλογική τροχιά. Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας εγκαινιάζει πολιτικά γραφεία του κόμματος σε Σέλερο και Γενισέα. Ο υπουργός ΥΠΕΣ Αργύρης Ντινόπουλος έρχεται στην Ξάνθη για τα 40 χρόνια της ΝΔ και στην ομιλία του εξαπολύει μύδρους για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με σκληρούς χαρακτηρισμούς, που σχολιάστηκαν αρνητικά ακόμη και από μέλη του κόμματος. Διχασμένο φαίνεται το ΠΑΣΟΚ και στην Ξάνθη μετά την παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου με αίτημα το έκτακτο συνέδριο.

Ο Γιώργος Παυλίδης εκφράζει την άποψη ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για τον Κάθετο Άξονα Ξάνθης- ελληνοβουλγαρικών συνόρων και άρα με διορθώσεις θα εξυπηρετήσει ο ήδη υπάρχον.

Οι επιθέσεις, ληστείες και διαρρήξεις αποτελούν καθημερινότητα αυτό το διάστημα για την Ξάνθη. Διάρρηξη σε ΑΤΜ, κλοπή από αστυνομικό μέσα στην αστυνομία, επίθεση με τσεκούρι και μια συμμορία ανήλικων νεαρών κλεφτών, από τους οποίους ο ένας 8χρονος! Πηγή της εγκληματικότητας το Δροσερό, χωρίς όμως να αναλαμβάνονται πιο δραστικές πρωτοβουλίες.

Στιγμή συγκίνησης και θλίψης για την Ξάνθη ο θάνατος του ιστοριοδίφη της Θωμά Εξάρχου, στις 2 Νοεμβρίου, με φίλους, πολίτες και αρχές να εκφράζουν τα σέβη τους για την προσφορά, το ήθος και τη σφραγίδα που έβαλε ο ίδιος στην ιστορία αυτού του τόπου.

Δεκέμβριος

vouli 1-emprosΤο Δεκέμβριος ολοκληρώνεται άλλη μία καμπάνια στειρώσεων με τη συνδρομή της γερμανικής οργάνωσης και στειρώνονται περίπου 600 σκυλιά. Οι δικηγόροι της Ξάνθης στο πανελλαδικό δημοψήφισμα στηρίζουν στοχευμένες κινητοποιήσεις εναντίον του νέου ΚΠολΔ αλλά συμμορφώνονται με την πλειοψηφία και οδηγούνται σε αποχή διαρκείας μέχρι το τέλος του μήνα.

Εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία η προσπάθεια πιστοποίησης της ξανθιώτικης καριόκας, που τέθηκε στο ΕΒΕ από τον Στέλιο Αρσενίου και έγινε αποδεκτό να ξεκινήσει το εγχείρημα.

Η Καρδιολογική του Νοσοκομείου αντιμετωπίζει εντονότατα προβλήματα για άλλη μία φορά. Ένας 56χρονος οδηγός πέφτει σε δέντρο και τραυματίζεται θανάσιμα στο δρόμο Μέδουσας-Κοττάνης. Πλήθος αστυνομικών ειδήσεων και αυτό το μήνα με επίθεση σε ταξιτζή από νεαρούς που τους μετέφερε στο Δροσερό, διαρρήξεις στον ΟΑΕΔ και σε καταστήματα του κέντρου, κλοπές δικύκλων και ένας μακρύς κατάλογος.

Φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, φορείς και ιδρύματα ενεργοποιούνται περιμένοντας τα Χριστούγεννα και συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης για άπορες οικογένειες.

Στο τέλος το μήνα, τα βλέμματα μονοπωλεί το πολιτικό σκηνικό, οι άκαρπες προσπάθειες για ανάδειξη ΠτΔ και η προετοιμασία για τις πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015. Η ατμόσφαιρα πολώνεται όλο και περισσότερο ακόμη και στην Ξάνθη, τα επιτελεία αναζητούν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους, ενώ όλοι αγωνιούν για την κίνηση και το χρόνο που θα επιλέξει ο Γιώργος Παπανδρέου για να φέρει τα πάνω κάτω.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…