Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Αλλάζει η διάβαση τυφλών που… εμπόδιζε στην Κεντρική Πλατεία

Αλλάζει η διάβαση τυφλών που… εμπόδιζε στην Κεντρική Πλατεία

0
plateia plakakia

Καμία επιβάρυνση του δήμου Ξάνθης από τις εργασίες

Τσέπελης: «Είμαι θετικότατος σε παρεμβάσεις που εξυπηρετούν όλους τους δημότες»

Άρχισαν οι εργασίες για την ‘’μετακίνηση’’ τμήματος της διάβασης τυφλών στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, που βρίσκεται προς την πλευρά της οδού 28ης Οκτωβρίου. Οι γνωστές κίτρινες ραβδωτές διαβάσεις, που είναι πλέον αναγκαστικές σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές διατάξεις, δεν πληρούσαν τον σκοπό τους στο συγκεκριμένο σημείο της πλατείας, στο οποίο τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο του έργου ενοποίησης των πλατειών. Ο λόγος είναι η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επί της κεντρικής πλατείας από την επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην αρχή της 28ης Οκτωβρίου. Η διάβαση διέρχεται ανάμεσα από τα τραπέζια χωρίς να τηρείται η απαιτούμενη απόσταση, καταργώντας επί της ουσίας τον ρόλο της στην υποβοήθηση της κυκλοφορίας των τυφλών συμπολιτών μας στο κέντρο της Ξάνθης. Το μεμπτό στην υπόθεση είναι το γεγονός της πρότερης παρουσίας της εν λόγω επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος στο σημείο, πριν δηλαδή καταλήξει η νέα πλατεία μπροστά στο κατάστημα και τοποθετηθεί η μεταφερόμενη τώρα διάβαση. Μπορούσε δηλαδή να προβλεφθεί στην μελέτη ώστε να μην παρουσιαστεί αυτή η ταλαιπωρία και ασυνέπεια, που εντάσσεται στις αστοχίες της κεντρικής πλατείας, όπως τις έχει χαρακτηρίσει ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος.

Λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές

Το θέμα είχε απασχολήσει επανειλημμένα το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ενέκρινε την αλλαγή πορείας της διάβασης, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιείται η διάβαση και να μην ζημιωθεί η πλευρά του επαγγελματία που δραστηριοποιείται στον δημοτικό αυτό χώρο. Στις συνεδριάσεις κατά τις οποίες συζητήθηκε το θέμα, είχαν διατυπωθεί αντιρρήσεις από μερίδα της αντιπολίτευσης σχετικά με την ευκολία αλλαγής και συμμόρφωσης στις απαιτήσεις των επαγγελματιών. Φάνηκε όμως ότι ο Δήμος προσανατολίζεται στην εξυπηρέτηση αμφότερων των ενδιαφερόμενων πλευρών, όταν αυτό μπορεί να γίνει χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις. Η διάβαση εκτιμήθηκε τελικά από πλευράς των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και προτάθηκε η μεταφορά της στο σημείο που έχουν αρχίσει τώρα οι εργασίες, λίγα μέτρα δηλαδή προς το κέντρο της πλατείας.

Τσέπελης: «Είμαι θετικός σε λύσεις που εξυπηρετούν όλους»

Σε επικοινωνία του «Ε» με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Τσέπελη, μας ενημέρωσε ότι ο ίδιος, στοιχούμενος στο πνεύμα της νέας δημοτικής αρχής για την κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των δημοτών, είναι θετικότατος στο να παρέχει ο δήμος Ξάνθης διευκολύνσεις, όταν μπορεί, για την βελτίωση της καθημερινότητας των ξανθιωτών. Είναι γεγονός ότι από τις κινήσεις της νέας δημοτικής αρχής έχει διαφανεί μια ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα, με τον δήμαρχο Ξάνθης να μεριμνά για την ελεύθερη χρήση των ειδικών διαβάσεων σε κάθε δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στην κεντρική πλατεία. Η προσοχή που επιδεικνύεται βάζει τέλος στα φαινόμενα που είχαν καταγραφεί στο παρελθόν με διαβάσεις τυφλών να διακόπτονται από κολώνες φωτισμού, χριστουγεννιάτικους στολισμούς κ.ά.

Ο κ. Τσέπελης ανέφερε επίσης ότι το έργο είναι μικρής κλίμακας και θα διαρκέσει λίγες μέρες, αλλά περιφράχθηκε προληπτικά ο χώρος για την αποφυγή ατυχημάτων. Στην ερώτηση σχετικά με το κόστος της παρέμβασης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή οικονομική επιβάρυνση του δήμου, καθόσον τα έξοδα του έργου, που θα πραγματοποιήσει ιδιώτης εργολάβος, ανέλαβε εξολοκλήρου ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας.

Προχωρούν τα δημοτικά έργα

Με αφορμή την επικοινωνία μας, ο κ. Τσέπελης αναφέρθηκε και στην πορεία των υπόλοιπων έργων στον δήμο Ξάνθης, όπως αυτό του δημοτικού χώρου στάθμευσης, του δημοτικού κολυμβητηρίου και της διάνοιξης του δρόμου στην περιοχή της λαϊκής αγοράς. Σήμερα αναμένεται να παραδοθεί το δημοτικό πάρκινγκ, ώστε να λειτουργήσει άμεσα και να αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά το κέντρο της πόλης. Οι εργασίες διάνοιξης στην περιοχή του Παζαριού προχωρούν επίσης, παρά την πρόσφατη κακοκαιρία, για να δοθεί το συντομότερο μια διέξοδος στην επιβαρυμένη αυτή περιοχή της Ξάνθης.

Σε καλό δρόμο το κολυμβητήριο

Αναφορικά με το δημοτικό κολυμβητήριο, ο κ. Τσέπελης αναφέρθηκε στις εκτεταμένες εργασίες επισκευής και συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν στους καυστήρες και τα ηλεκτρομηχανολογικά μηχανήματα, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την ανακαίνιση και επαναλειτουργία του χώρου. Στόχος είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του κολυμβητηρίου ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, με κύριο μέλημα την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται με τα νέα μηχανήματα. Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη ενέργεια για την δημοπράτηση του έργου της μερικής ‘’επιχωμάτωσης’’ (μπαζώματος) του βαθύτερου σημείου της κεντρικής δεξαμενής. Το βάθος της πισίνας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα είναι 2,5 μέτρα από 5 μ. που είναι σήμερα. Αυτό θα διευκολύνει αρκετά την θέρμανση του νερού και αποσκοπεί στην μείωση του λειτουργικού κόστους του κολυμβητηρίου. Όπως σημείωσε ο κ. Τσέπελης: «τα ειδικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι πιο ελαφρά από τον όγκο του νερού που θα αντικαταστήσουν, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στεγανότητας στην πισίνα. Ως δεύτερη ενέργεια για την εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού κολυμβητηρίου έχει δρομολογηθεί η αντικατάσταση των παραθύρων με άλλα σύγχρονων προδιαγραφών και η αντικατάσταση του εξαερισμού». Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών δεσμεύτηκε να ενημερώσει τις επόμενες μέρες τους δημότες μέσω του «Ε» για την πορεία και τον σχεδιασμό και άλλων έργων του Δήμου Ξάνθης.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…