Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Βόμβα» Παπανδρέου στο πολιτικό σκηνικό

«Βόμβα» Παπανδρέου στο πολιτικό σκηνικό

0
papandreou xinidis3

Προαναγγέλλει τη δημιουργία νέου κόμματος. Στο επιτελείο του Παπανδρέου φέρεται να είναι ο Σ. Ξυνίδης

Μ’ ένα κείμενο – μανιφέστο ζητά κυβέρνηση ειδικού σκοπού και συναινετική εκλογή προέδρου Δημοκρατίας

Ραγδαίες εξελίξεις συμβαίνουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ με ορατό το ενδεχόμενο της διάσπασής του μετά την πολιτική παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος μέσω του προσωπικού ιστολογίου σ’ ένα μακροσκελές κείμενο – μανιφέστο προαναγγέλλει πρωτοβουλίες από τον ίδιο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος αν δεν υπάρξει συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ ζητά να γίνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Ο λόγος του καταπέλτης που κατακεραυνώνει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για τις επιλογές τους στην διαχείριση της κρίσης: « Οι έχοντες την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, απέτυχαν να την οδηγήσουν στην «επόμενη μέρα», παρά την διακομματική στήριξη στη Βουλή, παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες κοινωνικής ηρεμίας σε σχέση με αυτά που αντιμετωπίσαμε εμείς την περίοδο 2009-2011 και παρά το γεγονός ότι, οι δυσκολότερες αποφάσεις μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής έγιναν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Και δυστυχώς, η ηγεσία της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συναγωνίζεται και ξεπερνά σε ανευθυνότητα την ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της περιόδου 2009-2011», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τι προηγήθηκε

Να σημειώσουμε ότι η είδηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για το ΠΑΣΟΚ καθώς οι τελευταίες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ένα μια προαναγγελία για την διαφοροποίησής του από τις αποφάσεις και τις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα δεν συμμετείχε στις διαδικασίες μεταλλαγής του ΠΑΣΟΚ σε «Ελιά», δεν στήριξε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις ευρωεκλογές και δήλωσε την αντίθεσή του στην προσπάθεια δημιουργίας της ΔΗΠΑΡ.

Στο επιτελείο του Παπανδρέου φέρεται να είναι ο Σ. Ξυνίδης

Στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου φαίνεται να συμμετέχει ο Ξανθιώτης πρώην αν. υπουργός Ανάπτυξης και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Παπανδρέου Σωκράτης Ξυνίδης καθώς επίσης και ο Κομοτηναίος π. υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής. Επίσης μετέχουν οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Νίκος Αθανασάκης, Γιώργος Ελενόπουλος και Γιώργος Πετρουλάκης. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοστελίδας iefimerida.gr η τελική απόφαση ελήφθη την Τρίτη, σε μυστική σύσκεψη στο Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, στην οποία συμμετείχαν οι Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Γιώργος Πεταλωτής, Γιώργος Πετρουλάκης, Γιώργος Ελενόπουλος. Εκεί, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων, φάνηκε ότι είναι έτοιμος για το μεγάλο βήμα.

«Είναι ειλημμένη η απόφαση. Το θέμα είναι ο χρόνος που θα εκδηλωθεί: Πριν από τις 29 Δεκεμβρίου ή μετά», έλεγαν στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη

«Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί και θα λειτουργεί ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας και θα αντιταχθεί στην πρόκληση πολιτικής σύγχυσης και αβεβαιότητας τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όλοι θα ανταποκριθούμε συνεπώς στο χρέος μας. Αρκεί να το θυμόμαστε και να το υπολογίζουμε σωστά», ήταν το μάλλον λακωνικό σχόλιο του ΠΑΣΟΚ στη δήλωση Παπανδρέου.

Alco: 6% στο κόμμα Παπανδρέου

Αν ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει κόμμα, το 6% των πολιτών φέρεται διατεθειμένο να το ψηφίσει, σύμφωνα με γκάλοπ της Alco που δημοσίευσε χθες το «Ποντίκι». Μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ότι θα το ψήφιζαν είναι και 1 στους 4 σημερινούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, 2 στους 10 σημερινούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με την άποψη του πρώην πρωθυπουργού να γίνει Συνέδριο του κόμματος και εκλογή νέου αρχηγού. Αντίθετα, το 70% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο κόμμα υπό τον Παπανδρέου και το 42% ότι προτιμά την πρόταση Βενιζέλου για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…