Σχόλια 30/12/14

0
fyntanidis

Φέτος οι πρωτοχρονιάτικες πίτες θα συνοδεύονται από προεκλογικούς λόγους


«Έφυγε» ο Σεραφείμ Φυντανίδης
Αξίζουν και του πρέπουν δυο λόγια, ως τιμή και μνημόσυνο για τον μεγάλο εφημεριδάνθρωπο, τον Σεραφείμ Φυντανίδη, τον άνθρωπο που επί 31 χρόνια ήταν στο τιμόνι της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Έφυγαν και οι δύο σχεδόν μαζί διότι η ιστορική εφημερίδα τελικά σταμάτησε την έκδοσή της.
Ο Φυντανίδης έδωσε στην Ελευθεροτυπία το κάτι άλλο, το διαφορετικό, από την αρχή ακόμη της κυκλοφορίας της.
Πέθανε από την καρδιά του, την πάθηση ως γνωστόν των δημοσιογράφων, σε ηλικία μόλις 77 χρόνων.
Υπήρξε σημαντικός, πρωτοπόρος, ανεξάρτητος ως άνθρωπος, δημοκράτης με την ευρεία έννοια και οδήγησε την εφημερίδα που είχε την ευθύνη σε υψηλές κυκλοφορίες αμέσως μετά τη μεταπολίτευση.
«Ε»


Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ τοπικά
Μια πρώτη ένδειξη του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. τοπικά είχαμε την Κυριακή στο ΒΗΜΑ. Στην σχετική αναφορά στο νομό μας αναφέρονταν τα ονόματα του Αλεξ. Κοντού, Κώστα Τριανταφυλλίδη και Μιχ. Αμοιρίδη. Σίγουρα θα υπάρξει και μια γυναίκα υποψήφια κι αυτή μάλλον θα είναι η κυρία Γεωργία Ανδρέου κατά τη δική μας εκτίμηση.
Θα έχουμε δηλαδή δύο νέα ονόματα ανδρών στο ψηφοδέλτιο, εάν βέβαια «κλείσει» έτσι. Και οι δύο είναι εν ενεργεία ο Τριανταφυλλίδης στον δήμο Ξάνθης Δημοτικός Σύμβουλος και ο Αμοιρίδης Περιφερειακός Σύμβουλος και θεματικός αντιπεριφερειάρχης.
«Ε»


Έπεσαν έξω πολλοί
Και τι δεν γράφτηκε για το ποιος βουλευτής θα ψηφίσει Δήμα, πριν την έναρξη των ψηφοφοριών. Και τι δεν διαβάσαμε αλήθεια! Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περισσότερα. Μάλιστα τους έφθασαν κάποια Μέσα τους σίγουρους έως και 177! Και παρέθεταν και ονόματα έτσι στην τύχη βέβαια.
Τελικά, στην τρίτη ψηφοφορία είχαμε ΑΚΡΙΒΩΣ επανάληψη της δεύτερης ψηφοφορίας. Δηλαδή 168 ψήφισαν τον Στ. Δήμα για πρόεδρο και 132 ψήφισαν «Παρών».
Οπότε δεν υπάρχει εκλογή προέδρου και εντός 10 ημερών θα γίνει η προκήρυξη εκλογών αφού βέβαια διαλυθεί η παρούσα βουλή.
«Ε»


Οι ευθύνες των πολιτών
Ουδείς πολίτης είναι άμοιρος ευθύνης για την επιλογή του στις εκλογές. κυρίως δε αυτοί που ψηφίζουν για να τιμωρήσουν και καταδικάσουν.
Δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι πολίτες που με την ψήφο τους έστειλαν στη βουλή αυτούς τους σημερινούς βουλευτές. Όχι όλους βέβαια. Κι ας μην κρυβόμαστε. Έχουμε τη χειρότερη σύνθεση του Κοινοβουλίου από το 1974.
Άρα υπάρχει ευθύνη και των ψηφοφόρων αλλά και των κομμάτων που επιλέγουν τραγουδιστές, ηθοποιούς, ποδοσφαιριστές, τραμπούκους, φύλακες νυχτερινών κέντρων, ανεπάγγελτους και άλλους με παρόμοια πρόσημα, δηλαδή αρνητικά, τυχοδιωκτικά, του υποκόσμου και γελωτοποιοί.
«Ε»


Κάλπη στις 25 Ιανουαρίου
Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει σχετικά με τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής και να του ζητήσει τη διεξαγωγή εκλογών στις 25 Ιανουαρίου.
Ήδη η προεκλογική περίοδος «άνοιξε» και όπως όλα δείχνουν θα είναι πάρα πολύ σύντομη. Από την πλευρά τους τα κόμματα τρέχουν πλέον με χίλια και προσπαθούν να κλείσουν τις υποχρεώσεις τους τόσο στους συνδυασμούς όσο και σε άλλα εκλογικής σημασίας θέματα.
«Ε»


Σουηδία-Ελλάδα
Η είδηση προκάλεσε διπλή θλίψη σε όσους δεν επιθυμούσαν να γίνουν εκλογές με αφορμή την εκλογή του προέδρου (το 60% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) και μας έρχεται από τη Σουηδία.
Η σκανδιναβική αυτή χώρα κινδύνευε να πάει σε πρόωρες εκλογές, για πρώτη φορά μετά το 1958, όταν προκλήθηκε πολιτική κρίση από την ακροδεξιά και καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση. Όμως οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της χώρας κατέληξαν σε συμφωνία, στη λεγόμενη «συμφωνία του Δεκεμβρίου», η οποία «επιτρέπει να κυβερνήσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας» και οι πρόωρες εκλογές αποφεύχθηκαν.
Ενώ αντίθετα εδώ, οι επαγγελματίες Έλληνες της πολιτικής έπαιξαν τα πολιτικά παιχνίδια τους, ακολούθησαν το κομματικό τους συμφέρον και αδιαφόρησαν για τις αγωνίες των απλών ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν ισορροπώντας σε δύσκολες συνθήκες.
Αλλά θα μου πείτε, εκεί είναι Σουηδία, οι άνθρωποι είναι σοβαροί, συνεννοούνται και βρίσκουν λύσεις για το καλό της πατρίδας τους και του λαού τους. Γι’ αυτό και είναι μία χώρα πρότυπο δημοκρατίας και ευημερίας στην Ευρώπη. Ενώ εμείς είμαστε στον πάτο και ακόμα πέφτουμε…


Ζηλεύω παθολογικά τα μελομακάρονα
Άλλη μια εορταστική περίοδος στην οποία βρίσκομαι στη σκιά των μελομακάρονων, άλλη μια εορταστική περίοδος στην οποία είμαι η δεύτερη επιλογή, πίσω από τους σταρ των Χριστουγέννων, αυτά τα αηδιαστικά νόστιμα γλυκίσματα από αλεύρι και μέλι.
Δεν καταλαβαίνω γιατί με φτιάχνετε, αφού στο τέλος όλοι τρώτε τα μελομακάρονα και με κατηγορείτε κιόλας ότι πιάνω χώρο και λερώνω. Κάθε χρόνο με το που μπαίνει ο Δεκέμβρης ξεκινάνε τα μελομακάρονα να με προκαλούν να βάλουμε στοίχημα για το ποια θα φαγωθούν περισσότερο και το χειρότερο είναι ότι αρνούμαι να το δεχτώ, διότι γνωρίζω ότι όλοι και πάλι θα προτιμήσουν αυτά. Ακόμα κι αυτοί οι λίγοι που με προτιμάνε ντρέπονται να το παραδεχτούν αφού όλος ο κόσμος τους στραβοκοιτάζει. Πιο φιλικά σε κοιτάζουν αν πεις ότι παίρνεις ναρκωτικά παρά αν πεις ότι προτιμάς του κουραμπιέδες.
Νιώθω ότι είμαι θύμα προκατάληψης και ρατσισμού. Θεωρώ ότι η τοποθέτηση της ζάχαρης άχνης είναι μια προβοκάτσια που έχει σαν στόχο να με κάνει να λερώνω ώστε ο κόσμος να αποφεύγει να με πιάσει στα χέρια του. Και φυσικά όταν έχουν δώσει το όνομά μου για να χαρακτηρίσουν κάποιον ως δειλό, πως είναι δυνατόν να γίνω συμπαθής;
Δεν σας κρύβω ότι όταν τα φώτα σβήνουν, βλέπω τα μελομακάρονα να κοιμούνται γαλήνια και τα μάτια μου δακρύζουν από τη ζήλια. Θα μπορούσε τουλάχιστον ο κόσμος να σταματήσει να με φτιάχνει τα Χριστούγεννα, ώστε να μην έχω να ανταγωνιστώ τα μελομακάρονα και να με σερβίρουν στις κηδείες, ώστε να με συγκρίνουν με τα κόλλυβα. Προς το παρόν σκοπεύω να κάνω υπομονή, μέχρι να περάσουν κι οι φετινές γιορτές και από του χρόνου ίσως ζητήσω μετάθεση.
Άλλωστε κι εγώ τα μελομακάρονα προτιμώ.
Ο κουραμπιές


Νοrman Atlantic: Τραγωδία μίας μέρας
Συγκλονιστική ήταν η Κυριακή που πέρασε με το φλεγόμενο πλοίο Norman Atlantic, στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά από τις 4 τα ξημερώματα, 45 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Στο πλοίο, που κατευθυνόταν από την Ηγουμενίτσα στην Ανκόνα της Ιταλίας, επέβαιναν 480 περίπου επιβάτες, μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες. Για την διάσωσή τους έγινε μια μεγάλη επιχείρηση με την συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας που συνεχιζόταν μέχρι και χθες. Φοβερό σαν γεγονός, είτε πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, αμέλεια ή ατύχημα. Αυτό όμως που με ενόχλησε ιδιαίτερα, σε σημείο να μην μπορώ να παρακολουθήσω πλέον ούτε λεπτό, ήταν η διαχείριση του γεγονότος από τα τηλεοπτικά ΜΜΕ. Δημοσιογράφοι σε κατάσταση πανικού που γίνονταν, για τις ανάγκες του θέματος που ‘’πουλάει’’, ειδικοί επί των πλοίων, επί των διασώσεων, επί των ελικοπτέρων, επί θαλάσσης και παντός επιστητού, με την παρέλαση των πάντοτε αναγκαίων μαϊντανών, αρμόδιων και αναρμόδιων. Ανταποκρίσεις πανικού και ανικανότητας με την υπερβολή και τις κορώνες να χτυπούν ‘’κόκκινο’’. Θα μου πείτε, πρώτη φορά είναι. Δυστυχώς όχι. Η στοιχειώδης σοβαρότητα έχει πλέον χαθεί, ο επαγγελματισμός είναι έννοια που παρερμηνεύεται και ως αποτέλεσμα οι ζωές γίνονται από την μια στιγμή στην άλλη φαρσοκωμωδίες. Η επαναλαμβανόμενη και στομφώδης ειδησεογραφία μέσα σε μια στιγμή ξέχασε το μείζον θέμα του φλεγόμενου πλοίου, που κάποιοι ‘’κάλυπταν’’ όλη μέρα με κάθε ανόητη λεπτομέρεια για να ασχοληθεί με κάθε ανόητη λεπτομέρεια της εκλογής Προέδρου. Υπερβολή, αποπροσανατολισμός και άκρατος λαϊκισμός σε κάθε έκφανση της ζωής μας.
Χ.Δ.


Των άλλων μυρίζουν, τα δικά μας ευωδιάζουν
Έτσι μοιάζουν να σκέφτονται οι πολιτικοί κύκλοι τις τελευταίες μέρες. Μάχες με υποσχέσεις, απαξιωτικές δηλώσεις, εκφοβισμό και ευθείες επιθέσεις σε ανεξάρτητους βουλευτές έχουν γίνει καθημερινό θέαμα και άκουσμα, ιδίως εξαιτίας της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τέλειωσε κι αυτό, θα πει κανείς, αλλά οι μοιρασιές τώρα αρχίζουν. Αφού ολοκληρώθηκαν πολλά πολιτικά συνοικέσια, αρραβώνες και προξενιά, οι προ ολίγου ανεξάρτητοι βουλευτές γίνονται από μήλον της έριδος στόχος όσων δεν κατάφεραν να τους προσεγγίσουν. Ο Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, απαξίωνε τον Λυκούδη που προσχώρησε στο Ποτάμι. Όταν έχεις εναγκαλιστεί τόσους πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ, συνεργάζεσαι δε και με το ίδιο το κόμμα, πώς μπορείς να ασχολείσαι με ‘’πταίσματα’’ των άλλων; Έγινε δε πρόσφατα τόσος ντόρος για χρηματισμό ή όχι του Χαϊκάλη. Η ανοιχτή υπόσχεση Τσίπρα ότι όσοι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, σαν τι θα πρέπει να εκληφθεί; Δεν είναι μια μορφή συναλλαγής; Εκτός και αν των άλλων λέγεται ‘’συναλλαγή’’, ενώ των δικών μας ‘’κοινοβουλευτική διαδικασία’’.
Χ.Δ


Η νέα αριστερά που περιμέναμε;
Την επιβολή της θανατικής ποινής επί εσχάτη προδοσία πρότεινε η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Χρυσούλα Γιαταγάνα, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στη βουλή για το νομοσχέδιο για την παιδεραστία. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης η κ. Γιαταγάνα τόνισε ότι θα πρέπει να ισχύσει η θανατική ποινή και για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η ανεξάρτητη βουλευτής από την Θεσσαλονίκη έχει οριστικοποιήσει την συμφωνία της με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Θεσσαλονίκης. Αυτό βέβαια δεν εκπλήσσει πλέον κανέναν, αφού οι μεταπηδήσεις από τον ένα πολιτικό χώρο στον άλλο είναι κάτι το δεδομένο και αναμενόμενο. Άξιο απορίας και θαυμασμού όμως είναι το γεγονός ότι η εν λόγω κυρία υπήρξε εισαγγελέας! Εκτός και αν τέτοιες δηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ‘’αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης’’. Να δούμε τι άλλο θα αντικρύσουμε το επόμενο διάστημα!
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…