180-160=20! Μεγάλο το νούμερο αλλά πολλά και τα “νούμερα”!
Το πανό
Οι Συριζαίοι το ανεβάζουν, ο δήμος το κατεβάζει. Και γίνεται εδώ και λίγο καιρό το ανέβασε-κατέβασε στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για διάφορα πανό που κρεμούν στο σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας οι του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις το αντιληφθούν οι του δήμου Ξάνθης το κατεβάζουν!
Και η ιδιότυπη αυτή «μάχη» συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μάλλον ακόμη.
«Ε»
Γράμμα στον Αϊ Βασίλη
Αγαπημένε μου Αϊ – Βασίλη. Φέτος λέω για δώρο να μου φέρεις έναν πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να είναι ψηλός με κύρος στο εξωτερικό, να αγαπά τα μικρά παιδιά και να τους χαρίζει γλυκά. Ξέρω πως εσύ είσαι “καπάτσος” και καταφέρνεις πάντα να μπεις στα σπίτια μέσα από την καμινάδα. Έτσι και τώρα, θέλουμε έναν πρόεδρο να “χωρά” σε όλες τις συνθήκες. Εγώ, είναι η πρώτη φορά που σου ζητάω δώρο. Βλέπεις, καταλαβαίνω την αγωνία των μεγάλων για τα προεδρικά και είπα κι εγώ να… μεγαλώσω λίγο πριν την ώρα μου και να δώσω μια λύση σε ένα δύσκολο πρόβλημα.
Δεν ξέρω πόσο διαφορετικά θα ‘ναι φέτος τα Χριστούγεννα για την Ελλάδα, ξέρω όμως, πως ακόμα και τα παιδιά μάλλον τα πολιτικά θα κουβεντιάζουν. Θ’ αφήσουν το παιχνίδι και το χριστουγεννιάτικο δέντρο και θ’ αρχίσουν την ονοματολογία. Βλέπεις, άγιε, τώρα τρέχουν τα γεγονότα γρήγορα σαν το έλκηθρό σου.
Σ’ αφήνω τώρα γιατί πάω να κοιμηθώ. Είναι η ώρα που οι γονείς μου βλέπουν ειδήσεις…»
Χ.Ν.
Επίκαιρο
Κοινωνικός… Δήμος
Στις προτεραιότητες των Δήμων πρέπει να είναι όχι τόσο κάποια επουσιώδη έργα όσο η στήριξη των πολιτών που υποφέρουν από την οικονομική κρίση και τα μέτρα του μνημονίου. Γιατί τι να τον κάνουμε έναν λαμπερό δρόμο όταν σε αυτόν ψάχνουν π.χ. φαγητό άνθρωποι που έχασαν τα πάντα και δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τροφή. Τι να το κάνουμε ένα φρεσκοβαμμένο σχολείο όταν κάποιοι μαθητές δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα κουλούρι, ούτε ακόμη για κολατσιό από το σπίτι τους. Ο Δήμος σε διάλογο με κινήματα της πόλης και με όλες τις παρατάξεις, μπορεί να επιτελέσει εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό έργο.
Χ.Ν.
Αριστεροί, αριστερούληδες, εαυτούληδες
Σε μια κρίσιμη ψηφοφορία, όπως είναι αυτές για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ο βουλευτής έχει δύο πράγματα να κάνει. Πρώτον, να πει τι θα ψηφίσει. Και, δεύτερον, να εξηγήσει γιατί το κάνει. Όσοι θεωρούν ότι οι εκλογές θα προκαλέσουν ζημιά στην οικονομία ψηφίζουν «ναι» στον Πρόεδρο. Όσοι, αντίθετα, πιστεύουν ότι οι εκλογές θα λύσουν το πρόβλημα της χώρας ψηφίζουν «όχι». Λογική η στάση και των δύο κατηγοριών. Συνέπεια λόγων και πράξεων. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο κανόνας. Αμ δε.
Ας δούμε τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα από την πρώτη ψηφοφορία:
1. Παναγιώτης Μελάς, δεξιός, προερχόμενος από τη ΝΔ, τώρα στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να γίνουν εκλογές, αλλά ψήφισε «όχι» στον Πρόεδρο, δηλαδή «ναι» στις εκλογές. Μετά την ψηφοφορία δήλωσε ότι ψήφισε «το 20%» αυτού που έχει αποφασίσει και στις άλλες δύο θα ψηφίσει «το άλλο 80%». Δεν ξέρω αν αυτή η στάση είναι παράλογη, αλλά εδώ έχουμε τον πρώτο βουλευτή που δηλώνει ότι ψηφίζει με δόσεις!
2. Πέτρος Τατσόπουλος. Έχει εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα είναι ανεξάρτητος. Δηλώνει ότι θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άρα να μη γίνουν εκλογές. Το κόμμα στο οποίο θέλει να πάει (Το Ποτάμι) τάσσεται υπέρ της εκλογής Προέδρου. Τι λέει η πολιτική λογική; Ότι ο βουλευτής αυτός θα ψήφιζε υπέρ. Αμ δε. Ο κ. Τατσόπουλος ψηφίζει κατά! Πώς λέγονται όλα αυτά; Πολιτικός παραλογισμός, κατά την επιεικέστερη εκδοχή.
3. Βασίλης Οικονόμου. Εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενος, εξελέγη με τη ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες εκλογές, σήμερα ανεξάρτητος. Δηλώνει ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές, αλλά ψηφίζει «όχι» στην εκλογή Προέδρου. Άνευ ετέρου χαρακτηρισμού.
4. Σπύρος Λυκούδης. Εκ της ανανεωτικής αριστεράς. Εξελέγη με τη ΔΗΜΑΡ το 2012, σήμερα ανεξάρτητος. Δήλωσε εξαρχής ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές, ψήφισε υπέρ του Προέδρου. Λογικό επακόλουθο. Και συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων. Ακούγεται τόσο απλό, αλλά δεν είναι σε μια χώρα όπου το αυτονόητο είναι είδος εν ανεπαρκεία.
Εν κατακλείδι: καθένας από τους τέσσερις αυτούς βουλευτές -ένα δείγμα σχεδόν όλων των πλευρών του πολιτικού φάσματος- αντιπροσωπεύουν αυτό που λέμε αριστερός, αριστερούλης και εαυτούλης (τους). Η κατάταξή τους σε κάθε μια κατηγορία είναι εύκολη.
Γ.Κ.
Ελληνικό παράδοξο
Δύο κόμματα τα οποία έχουν απαξιωθεί από τον ελληνικό λαό (τουλάχιστον δημοσκοπικά), η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ, είναι αυτά που θα κρίνουν τελικά το μέλλον αυτού του τόπου. Δυστυχώς αυτό είναι το νεότερο ελληνικό δράμα που θα ολοκληρωθεί τις άγιες αυτές μέρες στη βουλή.
Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, που βρίσκεται πλέον σε αποσύνθεση, αφού τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους τους για την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση τώρα συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο της καταστροφής, εξωθώντας τη χώρα σε εκλογές. Στο ίδιο μονοπάτι βαδίζουν και οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι κάθε εβδομάδα πέφτουν και από μία ποσοστιαία μονάδα, έχοντας πλέον μπει στη ζώνη του λυκόφωτος (3,1% η τελευταία δημοσκόπηση) αλλά συνεχίζουν τη στείρα γραμμή της άρνησης της στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης.
Άραγε είναι αυτοκτονική αυτή η συμπεριφορά; Να προκαλείς εκλογές που θα σε σβήσουν από τον πολιτικό χάρτη; Ή μήπως κάτι άλλο;
Είναι ν’ απορεί κανείς…
Κάτσε να βρούμε το πρώτο ρεαλιστικό πλάνο και βλέπουμε…
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει plan b για επιστροφή στη δραχμή», είπε ο οικονομολόγος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Λαπαβίτσας. Πάλι για δραχμή μιλούν αυτοί; Μπορεί να αναρωτηθεί δικαιολογημένα κάποιος. Ο κ. Λαπαβίτσας όμως έθεσε και κάποια άλλα θέματα τα οποία δεν φαίνεται να προβληματίζουν, επίσημα τουλάχιστον, τον ΣΥΡΙΖΑ, που ασχολείται με όργανα και χορούς. «Θα υπάρξουν πολύ σοβαρά ζητήματα και αυτό δεν μπορεί να το αποκρύψει κανείς από τον ελληνικό λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει τρία και τέσσερα διαφορετικά και εναλλακτικά πλάνα. Θα πάει σε διαπραγματεύσεις και θα του προκύψουν σίγουρα προβλήματα. ‘Ένα από τα πλάνα τα οποία πρέπει να εξετάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ,όπως το εξετάζουν και οι υπόλοιποι, είναι τι θα κάνει αν μας μπει το μαχαίρι στο λαιμό» συνέχισε ο κ. Λαπαβίτσας. Ωραία τα λέει, αλλά πότε θα καταστρωθούν αυτά τα πλάνα; Περιμένει να γίνει πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας για να τα συζητήσουν και να τα βρουν; Τότε μάλλον θα είναι αργά για όλους μας. Ο τρόπος του κ. Λαπαβίτσα πάντως είναι λίγο ‘’αντιπολιτευτικός’’ στο κόμμα του, γιατί οι χαριεντισμοί με την κρητική λύρα και τον πεντοζάλη δεν δείχνουν στα μάτια πολλών σοβαρή πρόθεση αντιμετώπισης των προβλημάτων. Ο οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αμφιβάλλει ακόμη και ο ίδιος κατά πόσο «θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την αυτοπεποίθηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά του». Προφανώς το επόμενο διάστημα θα αντικρύσουμε ένα νέο Ορφέα που θα μαγέψει με την λύρα του (ελπίζω να ξέρει να παίζει) τους ευρωπαίους εταίρους και να στρέψει τις διαπραγματεύσεις υπέρ μας, όπως ισχυρίζεται.
Χ.Δ.
Εσείς με πόσο τις εκατό του …μυαλού σας αποφασίζετε;
Τι είπε ο άνθρωπος! Και συγκεκριμένα ο ανεξάρτητος βουλευτής πρώην ΑΝΕΛ Παναγιώτης Μελάς και μας άφησε όλους κάγκελο! Ότι σκέφτηκε και πήρε την απόφαση να ψηφίσει «ΠΑΡΩΝ» με το 20% του μυαλού του και της λογικής του! Αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο 80% του μυαλού του μπορεί και να ψηφίσει Σταύρο Δήμα για πρόεδρο! Να υποθέσουμε ότι την Τετάρτη στην Βουλή έφερε το 20% του μυαλού και της λογικής του και το υπόλοιπο το άφησε στο σπίτι; Να υποθέσουμε ότι μας δουλεύει και μας εμπαίζει προσπαθώντας να δικαιολογήσει την ψήφο του ή στέλνει ένα μήνυμα ότι είναι διαθέσιμος να ψηφίσει με το 80% στις επόμενες ψηφοφορίες αλλά θέλει λίγο σπρώξιμο και ένα κίνητρο για να βάλει την λογική του να δουλέψει;
Και αυτούς τους ανθρώπους εμείς τους ψηφίζουμε και τους στέλνουμε στο Κοινοβούλιο να μας εκπροσωπούν!
Καλώς τα παθαίνουμε λοιπόν ό,τι παθαίνουμε!
Μ.Ξ.
Ο Φωτι – σμένος…
Παρότι τα’ χει τα χρονάκια του έχει μια έφεση στις πολιτικές κυβιστήσεις (κοινώς κωλοτούμπες) τελικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Ενώ παρείχε χείρα βοηθείας και στήριξε τη κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποχώρησε προβάλλοντας ως αιτιολογία το θέμα της ΕΡΤ και λίγο πριν του φύγουν όλοι οι βουλευτές του ξαφνικά θυμήθηκε τις καταβολές του και τώρα φλερτάρει ανοιχτά με τον ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα από το οποίο αποχώρησε. Μάλιστα τα δύο επιτελεία τα’ χουν βρει και η ΔΗΜΑΡ (όποιοι τελικά απέμειναν να συμφωνούν με τις θέσεις του Κουβέλη) θα βρει πολιτική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ και θα κατεβεί μαζί του στις εκλογές γιατί μόνη της δεν θα μπει στην Βουλή. Και προσοχή όχι συνεργαζόμενη γιατί έτσι θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το μπόνους των 50 εδρών και φυσικά όσο κι αν ήταν αντίθετοι και το κατήγγειλαν όταν τις πήρε η ΝΔ τώρα τις θέλουν σαν τρελοί… Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί μας έβαλε σε σκέψεις ο Ανδρέας Παπαδόπουλος πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ που βγήκε ανοιχτή και δήλωσε ότι θα κάνει αποκαλύψεις για τον Φώτη Κουβέλη και τι έλεγε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το καλοκαίρι! Ας τις κάνει λοιπόν για να δούμε με ποιον έχουμε να κάνουμε… Γιατί για Φωτι – σμένο τον νομίζαμε αλλά πολύ οπορτουνιστής μας βγήκε!
Μ.Ξ.