Σχόλια 18/12/14

0
venizelos agalma
Κάλιο Δέκα και στο χέρι, παρά Πέντε και καρτέρει!
Θωμάς Βουγιουκλής


Ετοιμασίες
Πέρα από το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών για την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας, σίγουρο είναι ότι όλα τα κόμματα, μικρά και μεγάλα πως ετοιμάζονται για εκλογές.
Οι διεργασίες σίγουρα άρχισαν για τους υποψήφιους βουλευτές που θα απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια εκτός των τριών εν ενεργεία βουλευτών οι οποίοι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι βέβαια.
Το ερώτημα είναι ποιοι θα επιλεγούν για να συμπληρωθούν τα ψηφοδέλτια κι αν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εκλέξουν πάλι από έναν βουλευτή ή υπάρξει αλλαγή και από σπόντα τα δυο πρώτα κόμματα (το ένα από αυτά βέβαια) εκλέξει δύο, πράγμα όχι δύσκολο. Αυτό εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από το πόσο ισχυρό θα είναι το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.
«Ε»


Ο Ευαγ. Βενιζέλος στην Καβάλα
Στο πλαίσιο των περιοδειών του Ευάγγελου Βενιζέλου σε διάφορες πόλεις και περιφέρειες, του προτάθηκε από τη Νομαρχιακή Καβάλας να επισκεφθεί την πόλη και να μιλήσει σε συγκέντρωση. Έτσι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται στην Καβάλα την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου όπου και θα γίνει κεντρική ομιλία σε χώρο που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.
«Ε»


Ποικιλία κλοπών
Οι κλέφτες έχουν παράξενες προτιμήσεις καμιά φορά που όταν γίνονται γνωστές μας παραξενεύουν. Εμάς. Γιατί γι’αυτούς η κλοπή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα είδος το οποίο σύντομα θα πωληθεί για την είσπραξη της αξίας του (λέμε τώρα διότι συνήθως οι αγοραστές το παίρνουν κοψοχρονιά). Έτσι λοιπόν μάθαμε πως στον Έβρο άρχισαν οι κλέφτες να κλέβουν τα αλεξικέραυνα από σχολεία και άλλα κτίρια!
-Ελπίζω να μην έβαλα ιδέες στους δικούς μας μακρυχέρηδες…
«Ε»


Βροχή και πάλι βροχή
Δεν θα απαλλαγούμε από τη βροχή εύκολα όπως δείχνουν τα πράγματα. Και μάλιστα μια βροχή ιδιαίτερα έντονη αλλά και ζημιογόνα. Κάποτε περίμεναν τη βροχή το φθινόπωρο ως ευλογία. Την επιζητούσαν να έρθει στην ώρα της για να προετοιμαστούν τα χωράφια, να βγάλουν τον καρπό, να θρέψουν ανθρώπους και ζώα, να ζήσουν οι οικογένειες.
Εδώ και λίγα χρόνια άλλαξαν τα πράγματα και οι σειρές τους. Δεκέμβρης στα μέσα του και κρύο δεν είδαμε. Μόνον βροχές και πάλι βροχές και βέβαια ζημιές σοβαρές. Ο κάμπος μια λίμνη αφού η γης χόρτασε νερό, δεν θέλει άλλο, πνίγηκε. Και μαζί και ο κόπος των βαμβακοπαραγωγών και άλλων. Και από κοντά τα μεγάλα προβλήματα στον Έβρο όπου ξεσπιτώθηκαν ζώα και άνθρωποι, όπου χάθηκαν περιουσίες και οι ζημιές μεγάλες.
-Πολλή βροχή…
«Ε»


Χρέος του δήμου
Με την ευκαιρία πρέπει να επισημάνουμε πως είμαστε από τις ελάχιστες πόλεις της χώρας που όχι ανδριάντες δεν έχουμε, ούτε απλές προτομές άξιες λόγου.
Αν αφαιρέσουμε τον ανδριάντα του Ε. Βενιζέλου που δεν κατασκεύασε η Ξάνθη, κι αν επίσης αφαιρέσουμε το Μνημείο του Ελληνισμού της Ανατολής και των Ποντίων που αποτελεί πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, άλλο άξιο λόγου μνημείο κατασκευασμένο από το δήμο, δεν έχουμε.
Ο ανδριάντας του Θρακομακεδόνα πολεμιστή στην πλατεία Ελευθερίας είναι κι αυτό αποτέλεσμα δράσης Συλλόγου και Σωματείων. Ο δήμος Ξάνθης δεν έκανε απολύτως τίποτε!
Μια προτομή του Δημόκριτου υπάρχει στην κεντρική πλατεία και έτερον ουδέν.
Οφείλει λοιπόν να δώσει το δικό του στίγμα ο δήμος Ξάνθης με κάποιο έργο.
«Ε»


Δύο εθνάρχες, δύο ανδριάντες
Πριν χρόνια αποκτήσαμε τον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κρητών Ξάνθης. Μεγάλος με όλη τη σημασία της λέξης ο Βενιζέλος, που τιμήθηκε δεόντως από τους πατριώτες του αλλά και τους βορειοελλαδίτες. Η ιστορία ήδη τον έχει κατατάξει ψηλά, αρκετά ψηλά.
Να όμως που όπως φαίνεται ήρθε η ώρα για τον έτερο μεγάλο, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ξανθιώτες σκέφτηκαν ότι η προσφορά του ήταν μεγάλη στη χώρα αυτήν και σκέφτηκαν να τον τιμήσουν. Και σκέφτηκαν να του φτιάξουν έναν ανδριάντα.
Και το προχώρησαν το θέμα και ο ανδριάντας θα γίνει και θα στηθεί κάπου στην πόλη της Ξάνθης.
Λεπτομέρειες εν καιρώ.
«Ε»


Κατ’ επάγγελμα επαίτης…
Η Ξάνθη είναι μια πόλη με πολλούς επαίτες. Η διαπίστωση αυτή δεν είναι αυθαίρετη αλλά βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Και μόνο ο οικισμός του Δροσερού αποτελεί φυτώριο επαιτών που τροφοδοτεί την πόλη με παιδιά των φαναριών, ανθρώπους των σκουπιδιών, ρακοσυλλέκτες κ.λ.π. Υπάρχει επίσης μια ομάδα αναξιοπαθούντων με εμφανή κινητικά προβλήματα, μια άλλη ομάδα που ενώ τους βλέπεις μια χαρά δηλώνουν ασθενείς ανίατων ασθενειών για να σε ευαισθητοποιήσουν να βοηθήσεις αγοράζοντας αυτά που πουλάνε. Κάποιοι όμως έχουν πολύ θράσος… Όπως ο ευτραφής νεαρός που το ύφος και το ντύσιμό του κάθε άλλο παρά σε αναξιοπαθούντα παραπέμπει που τη στήνει έξω από μεγάλο σούπερ μάρκετ και λέει το ποίημα: Καλή μου κυρία βοηθήστε με να πάρω ψωμάκι…»! Αυτός λοιπόν ο νεαρός που δεν έχει να πάρει ψωμάκι έχει ωστόσο να βάλει βενζίνη και να οδηγεί ένα αυτοκίνητο, στο οποίο και εθεάθη και με το οποίο προφανώς μετακινείται στη «δουλειά» του. Γι αυτό ας είμαστε προσεκτικοί γιατί είναι κάποιοι που εκμεταλλεύονται την ευαισθησία, την καλοσύνη και την ανάγκη έκφρασης αλληλεγγύης του κόσμου…
Μ.Ξ.


Το άγαλμα
Μπορεί ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης να λέει ότι η προσπάθεια να στηθεί ανδριάντας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή βρήκε θιασώτες και θετική αποδοχή από πολλούς Ξανθιώτες αλλά υπάρχουν και αρκετοί που έχουν διαφορετική γνώμη και μάλιστα δεν δίστασαν να την εκφράσουν στην εφημερίδα μας. Η ένστασή τους δεν αφορά τον τιμώμενο ή το έργο του αν και υπάρχουν και αυτοί που το αμφισβητούν αλλά κυρίως την αναγκαιότητα που επέβαλλε να στηθεί ένας ανδριάντας τη δεδομένη στιγμή. Κατά το κοινώς λεγόμενο μας είπαν: «Εδώ ο κόσμος καίγεται και κάποιοι …χτενίζονται», εννοώντας ότι ο αντιπεριφερειάρχης έχει πολύ πιο σοβαρά πράγματα για να ασχοληθεί και όχι για να στήνει αγάλματα!
Μ.Ξ.


Για τόσο στουρνάρια μας περνάει ο Στουρνάρας;
Κάποια πρόσωπα της πολιτικής ζωής είτε αφήνουν εποχή με κάποιες πράξεις και αποφάσεις τους, είτε στιγματίζονται από αυτές. Ακόμη και από απλές φράσεις τους, που έχουν όμως μεγάλη βαρύτητα, αν αναλογιστεί κανείς την ευθύνη που έχουν στην διακυβέρνηση αυτού του τόπου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, θα μπορούσε να ταυτιστεί, μεταξύ άλλων, με την επιβολή του περίφημου ΕΝΦΙΑ. Ενός ακόμη φόρου που βαραίνει τους ήδη κυρτωμένους οικονομικά πολίτες της χώρας. Φεύγοντας από το υπουργείο και αναλαμβάνοντας την θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, φαίνεται ότι είναι πιο άνετος στις δηλώσεις του, αφού δεν έχει να φοβηθεί και πολλά από την νέα του θέση. Τι δήλωσε απερίφραστα και ανερυθρίαστα; Ζήτησε από το μέχρι πρότινος υπουργείο του των Οικονομικών, χωρίς ίχνος αιδούς, την εξαίρεση 29 ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος από το χαράτσι ονόματι ΕΝΦΙΑ. Ο υπουργός που ενέκρινε τον ΕΝΦΙΑ ζητά από την νέα του θέση να εξαιρεθεί η Τράπεζα που τώρα διοικεί. Μιλάμε για κτήρια εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων συνολικά, τα οποία είναι διάσπαρτα από την Ξάνθη και την Κέρκυρα μέχρι την Ρόδο και τα Χανιά. Αν κάτι τέτοιο περάσει, πέρα από την αγανάκτηση που προκαλεί, ανοίγει και παραθυράκι για κάθε ανώνυμη εταιρεία να ζητήσει το ίδιο.
Χ.Δ.


Κυνήγι ταράνδου στην Περικλέους
Δεν εξηγείται αλλιώς. Κάποιοι προφανώς νόμισαν ότι τα διακοσμητικά χριστουγεννιάτικα ‘’ελαφάκια’’ στην νησίδα που διατρέχει την οδό Περικλέους μπήκαν από τον Δήμο λόγω κυνηγετικής περιόδου. Προσφιλές χριστουγεννιάτικο θέμα που συναντούμε σε πάμπολλες μορφές συνδεδεμένο με τους ταράνδους που τραβούν το έλκηθρο του αγαπητού στα παιδιά Αϊ-Βασίλη. Ο απερίγραπτος συμπολίτης μας τους βρήκε πάντως ήσυχους και αμέριμνους να βόσκουν το γκαζόν της νησίδας και τους ξήλωσε επιδεικτικά, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία. Ίσως βέβαια ο ‘’δράστης’’ να μην τα πάει γενικά καλά με τα Χριστούγεννα και να μην είχε κάτι προσωπικό με τους συγκεκριμένους ταράνδους. Επειδή δεν πρόκειται όμως να τιμωρηθεί από κανέναν, ευχόμαστε να τον ‘’τιμωρήσει’’ ο Αϊ-Βασίλης και να μην του βάλει το καθιερωμένο δώρο κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ήταν πραγματικά άτακτο παιδί.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…