Σχόλια 11/12/14

0
micheloyannakis apergia peinas
Διχασμένοι για την εκλογή ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ. Αν και για τη ΔΗΜΑΡ μιλάμε πια για τη διάσπαση του ατόμου…


Ιστορικές στιγμές
Θα αρθεί η πολιτική αβεβαιότητα με την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας (όπως ελπίζουν Σαμαράς και Βενιζέλος) ή θα υπάρξει αβεβαιότητα λόγω της πιθανής μη εκλογής και προσφυγής σε βουλευτικές εκλογές;
Η οικονομία πάντως είναι πολύ ευαίσθητος τομέας σε παρόμοια θέματα, την Τρίτη αντέδρασε με πολύ μεγάλη πτώση που παρόμοια είχε να συμβεί εδώ και 27 χρόνια. Άρα υπάρχει ένα κλίμα πολύ δυσάρεστο για τη χώρα μας. Το ΔΝΤ θα είναι εδώ είτε κερδίσει η Ν.Δ. ή ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν κορυφαία στελέχη της Ευρώπης και της Τρόικας. Από την άλλη τόσο ο Πιέρ Μοσχοβισί (επίτροπος) όσο και ο Σόιμπλε με δηλώσεις τους στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση για την απόφασή της να εξυγιανθεί η οικονομία και να αρθεί το αδιέξοδο που υπάρχει τώρα. Όπως και να΄ ναι, ότι κι αν πιστεύει κανείς, ζούμε σημαντικές, ιστορικές στιγμές ως χώρα, ως πολίτες αυτής.
«Ε»


Ερωτήματα
Κεντροαριστερός συμπολίτης, σοβαρός και υπεύθυνος, ιδιαίτερα ενημερωμένος στις πολιτικές εξελίξεις, μας τηλεφώνησε πρωί-πρωί χθες για μια συζήτηση που διανθίστηκε με κάποιες απορίες εκ μέρους του και ερωτήματα. Με την άδειά του σας τα παραθέτω. Όλα με αφορμή την προεδρική εκλογή.
Αναγνωρίζω, είπε, ότι η εκλογή αυτή είναι κρίσιμη, αρκετά κρίσιμη θα έλεγα. Πιστεύω αυτό να το αντιλαμβάνονται και οι 300 της βουλής. Το αντιλαμβάνονται όμως; Ιδού ένα ερώτημα διότι κάποιοι αγνοούν την πραγματικότητα με αστείες δικαιολογίες.
Δεύτερο ερώτημα: Τι ακριβώς προσέφερε στο ελληνικό κοινοβούλιο ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης; Ποιο το έργο και η προσφορά του; τι κέρδισε το ΠΑΣΟΚ που τον είχε στις τάξεις του; Απολύτως τίποτε δεν κέρδισε κανείς εκτός του ιδίου βέβαια που αμειβόταν μια χαρά χωρίς να παράγει κοινοβουλευτικό έργο. Και τελευταίο: Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να έχει κανείς στους διάφορους γυρολόγους της πολιτικής.»
Ποιος διαφωνεί;
«Ε»


Ιδού ο άνδρας!
Και για του λόγου το αληθές, έψαξα και βρήκα κάποια «προτερήματα» του Μίμη Ανδρουλάκη: Έχει επιδείξει μια απαράμιλλη ευλυγισία χρόνια τώρα, ξεροσταλιάζοντας στον προθάλαμο του Σημίτη, αφιερώνοντας ολόκληρο πόνημα στον Παπανδρέου.
Εξυμνώντας τον Ευάγ. Βενιζέλο και τέλος να «την κάνει» εκτός ΠΑΣΟΚ!
Πήγαινε δηλαδή παρέα με το σύστημα και την εξουσία, μια ζωή. Γι’αυτό δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς εάν τον δει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ προσεχώς.
Έχει εκπαιδευτεί αρκούντως στις κωλοτούμπες τόσο αυτός όσο κι άλλοι δυστυχώς. Με βιβλία ή χωρίς.
«Ε»


Η παρούσα φάση
Η ΔΗΜΑΡ λοιπόν διαψεύδει τα σενάρια περί σχεδίου διάλυσής της στην παρούσα φάση. Κατανοητό. Η διάλυση θα επέλθει μετά τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Έτσι, μέχρι τότε, λογίζεται ως κόμμα η ΔΗΜΑΡ. Για μετά, όπως ήδη ελέχθη, θα αποτελέσει μια νέα συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τελικά, από τη διάλυση, καλύτερο η συνιστώσα. Τουλάχιστον υπάρχεις…
«Ε»


Μαζί με το Δήμαρχο στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο τους τα παιδιά του Ψυχολογικού
Σε ένα άκρως ζεστό και πλούσιο σε συναισθήματα κλίμα, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Αντιδήμαρχο, μαζί με τους εργαζόμενους και τα παιδιά του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης, τα πρόσωπα των οποίων έλαμπαν από χαρά, στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο του Ψυχολογικού Κέντρου. Στην προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ίδρυμα, έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι ο Δήμαρχος προσέφερε στα παιδιά που φιλοξενούνται στο Ίδρυμα, το δέντρο των Χριστουγέννων και τα στολίδια αλλά και το γεγονός ότι μαζί στόλισαν το δέντρο.Ο Δήμαρχος Ξάνθης κατά την επίσκεψή του είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει αλλά και να συγχαρεί το προσωπικό για την προσφορά και την αγάπη που δίνουν αμέριστα στα παιδιά και τόνισε ότι βρίσκεται στο πλευρό τους. Ο Δήμαρχος όπως είπε, «έδωσε ευχές αλλά πάνω από όλα πήρε δύναμη».


Ζωντάνεψε το Δημοτικό Κολυμβητήριο
Πολύ καλή ομολογουμένως η ενέργεια του Δήμου Ξάνθης να διαθέσει το Δημοτικό Κολυμβητήριο στους 280 μαθητές που συμμετείχαν από 12 Δημοτικά σχολεία της περιοχής μας στο πλαίσιο της δράσης κολύμβησης του ‘’Κοινωνικού Σχολείου’’. Για τις ανάγκες της διδασκαλίας του μαθήματος, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης διέθεσε δύο εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στη κολύμβηση, πτυχίο ναυαγοσώστη και προπονητική εμπειρία. Μάλιστα ο Δήμος Ξάνθης είναι μόλις ο δεύτερος Δήμος από ολόκληρη την χώρα που παραχωρεί τις εγκαταστάσεις του δημοτικού του κολυμβητηρίου στηρίζοντας έμπρακτα την καινοτόμα δράση του ‘’Κοινωνικού Σχολείου’’. Ελπιδοφόρες επίσης οι δηλώσεις της Αντιδημάρχου κας Δ. Παρτσαλίδου που επεσήμανε ότι για τον νέο Δήμαρχο είναι αυτονόητο ότι οι εγκαταστάσεις του Δήμου θα είναι στην διάθεση του κοινωνικού συνόλου και πολύ περισσότερο στους μαθητές και την νέα γενιά. Μακάρι να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια σε παρόμοιες ενέργειες και σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής, κάτι που βέβαια προϋποθέτει πρόνοια για την συντήρηση και καλή διατήρηση όλων των χώρων του Δήμου που μπορούν να φιλοξενήσουν κοινωνικές δραστηριότητες των δημοτών της Ξάνθης.
Χ.Δ.


Το φαΐ κόβεται, ο καφές όμως;
Στο κλίμα των ημερών με τις διάφορες απεργίες πείνας, και κυρίως αυτής του Νίκου Ρωμανού, ήρθε να προστεθεί και η απεργία πείνας του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Ο κρητικός βουλευτής με την μεγάλη διαδρομή (ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητος, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε ότι κάνει απεργία πείνας ως ένδειξη συμπαράστασης στους Σύριους μετανάστες της πλατείας Συντάγματος και στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό. Ξάπλωσε λοιπόν κι αυτός στο Σύνταγμα και με αγωνιστικό οίστρο κάλεσε τους Έλληνες να… “σπάσουν τους καναπέδες” και να βγουν στους δρόμους. Μόνο που λογάριασε χωρίς τον καιρό. Η βροχή που άρχισε να πέφτει τον έστειλε νωρίς – νωρίς στη ζεστή καφετέρια παραδίπλα να πιεί το καφεδάκι του κάνοντας ταυτόχρονα δηλώσεις τηλεφωνικά. Αίσθημα πείνας μάλλον δεν πρόλαβε να νιώσει, αφού κάμερα τον συνέλαβε να βγάζει από σακουλίτσα δίπλα στο sleeping bag προμήθειες για τη… λιγούρα. Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και της απεργίας πείνας αλλά και της σοβαρότητας που οφείλουν να επιδεικνύουν τουλάχιστον (αφού πολλοί αποδεικνύεται ότι είναι αυτοί που δεν έχουν) οι κοινοβουλευτικοί άνδρες, τότε τι είναι;
Χ.Δ.


Γιακουμάτος και ανάπτυξη. Ανέκδοτο;
Δεν ξαφνιάζουν πλέον κανέναν οι γραφικές δηλώσεις και οι σκηνοθετημένες εκρήξεις αγανάκτησης του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου. Αυτό όμως που ξάφνιασε (εμένα τουλάχιστον) και δεν το χωρά ο νους μου, είναι η κατάθεση σχεδίου νόμου που έκανε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για σύσταση ελληνικών επιμελητηρίων με έδρα πόλεις του εξωτερικού! Απειλεί δηλαδή να καταργήσει τα διμερή επιμελητήρια (Ελληνοαμερικανικό, Ελληνοβρετανικό, Ελληνογερμανικό, Ελληνοϊταλικό κ.ά.) που δραστηριοποιούνται επιτυχημένα για δεκαετίες στην ελληνική αγορά. Ο κ. Γιακουμάτος βέβαια το ονομάζει ‘’εκσυγχρονισμό’’ όλο αυτό. Να ανοίξουμε δηλαδή νέες δημόσιες θέσεις στο εξωτερικό, οι οποίες θα συντηρούνται με έξοδα του ελληνικού λαού και στις οποίες ασφαλώς θα διορίζουμε και θα βολεύουμε ψηφοφόρους με διευθυντή τετραετούς θητείας διοριζόμενο με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Έτσι μάλιστα. Τώρα μιλάμε για εκσυγχρονισμό και ανταγωνισμό μαζί. Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι τα διμερή επιμελητήρια να αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα. Καμαρώνει ας πούμε η Ελλάδα για τις εξαγωγές ελαιολάδου στην Ιταλία. Ποιος κινεί τα νήματα; Όχι πάντως κάποιος φορέας του Δημοσίου. Το Ελληνοϊταλικό επιμελητήριο πέρσι προώθησε στην ιταλική αγορά περισσότερους από 56 χιλιάδες τόνους μη τυποποιημένο ελαιόλαδο. Παλιές καραβάνες που κάνουν τη δουλειά από το 1952 χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα επιμελητήρια είναι αυτοχρηματοδοτούμενα βλέπετε. Το Ελληνογερμανικό επιμελητήριο από την άλλη βάζει πλάτες σε εκείνους που δεν μπορούν να κινηθούν με παραγγελίες εξαιτίας του ασταθούς περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας την φερεγγυότητα που παρέχει το ιστορικό 92 ετών του επιμελητηρίου. Αντί λοιπόν να παρακαλάμε τους έμπειρους διαπραγματευτές να βοηθήσουν στο αντικείμενο του υπουργείου, την ανάπτυξη, επιχειρεί ο κ. Γιακουμάτος να τους βάλει στο περιθώριο, ενώ ακόμη και στις πρεσβείες μας υπάρχουν εμπορικοί ακόλουθοι που πληρώνονται γι’ αυτό. Άγνοια, προχειρότητα ή βόλεμα των ημετέρων; Ίσως και όλα μαζί.
Χ.Δ.


Οδηγίες προς νέους δημάρχους
Πολλά φάουλ βλέπουμε να κάνουν τελευταία κάποιοι νέοι δήμαρχοι δήμων του νόμου μας και τα περισσότερα από άγνοια ή από ελλιπή ενημέρωση. Εντάξει δεν είναι εύκολο να τα μάθει όλα ένας νέος δήμαρχος απ’ την αρχή αλλά πάνε 4 μήνες από τότε που ανέλαβαν και να μη τι άλλο θα έπρεπε να μάθουν πως λειτουργεί τουλάχιστον ο Καλλικράτης, οι επιτροπές, διαδικαστικά θέματα δηλαδή. Τόσους νομικούς έχουν …ας ρωτήσουν να μάθουν γιατί κάποια εξόφθαλμα λάθη τους δεν δικαιολογούνται. Ας φροντίσουν επίσης να μάθουν και το backround κάποιων θεμάτων και πως τα χειρίστηκαν οι προηγούμενοι γιατί σε κάποια θέματα υπάρχει συνέχεια και τα βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους και επιτέλους κάποιοι ας πάψουν τον λαϊκισμό και τα επικοινωνιακά τρυκ. Ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο …
Μ.Ξ.


Οι πολιτικές εξελίξεις
Από τον Σεπτέμβριο το γράφουμε ότι οι εκλογές για πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γινόταν νωρίτερα από τον Μάρτιο. Και πέσαμε μέσα. Δεν είναι θέμα μαντικών ικανοτήτων αλλά πολιτικών εκτιμήσεων. Επιβεβαιωθήκαμε όταν εκτιμήσαμε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού θα είναι το πρώτο crash test για την κυβέρνηση όπως και πως θα πάει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Όπως φάνηκε οι Σαμαράς – Βενιζέλος δεν μπορούν ν’ αντέξουν το πολιτικό κόστος να πάνε σε προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο έχοντας κλείσει μια συμφωνία με την τρόικα με νέα επώδυνα μέτρα στην πλάτη και παράταση του μνημονίου. Έτσι επέλεξαν να επιμερίσουν την ευθύνη και είτε να συνεχίσουν με νωπή ψήφο εμπιστοσύνη από την Βουλή είτε να δώσουν την «καυτή πατάτα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέει να τον δούμε τι θα κάνει όταν μπει στον χορό!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…