Σχόλια 10/12/14

0
dimas-web
Σταύρος Δήμας τελικά ο υποψήφιος πρόεδρος. Αν και με έναν εκ των Μελχιόρ, Γκασπάρ και Βαλτάσαρ, θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες συναίνεσης…


Και το όνομα αυτού Σταύρος Δήμας!
Με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός την Τρίτη το μεσημέρι ανακοίνωσε επίσημα το όνομα του υποψήφιου για το αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και το όνομα αυτού Σταύρος Δήμας λοιπόν. Ένα πρόσωπο γνωστό, ένα όνομα που είχε συζητηθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν όταν γινόταν αναφορά στις Προεδρικές εκλογές.
Τελικά, επεκράτησε η επιλογή ενός έμπειρου πολιτικού προσώπου με σχέσεις και γνωριμίες με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και με γνώση της Ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Ο Σταύρος Δήμας υπήρξε βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Επίτροπος στην Ε.Ε. στον τομέα του Περιβάλλοντος, ενώ η πολιτικού του ζωή και παρουσία χαρακτηριζόταν από μετριοπάθεια και ήθος. Στους 300 της βουλής τώρα η απόφαση.
«Ε»


Προεδρική εκλογή
Και ιδού η ξαφνική κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης. Οδηγείται η βουλή στην εκλογή νέου Προέδρου. Με την πρώτη ψηφοφορία στις 17 Δεκεμβρίου και απαιτούνται 200 ψήφοι. Το ίδιο ποσοστό ψήφων απαιτείται και στη δεύτερη ψηφοφορία που θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ η τρίτη και καταλυτική θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου και οι ψήφοι που χρειάζονται είναι 180 για την εκλογή Προέδρου.
Μάλιστα, η βουλή θα μείνει ανοιχτή και δεν θα κλείσει για τις γιορτές, πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση.
Σημειώνουμε ακόμη πως εάν με την τρίτη εκλογή δεν συγκεντρωθεί ο αριθμός 180, τότε πάμε σε εκλογές τον Φεβρουάριο. Τότε ο Πρόεδρος θα εκλεγεί από τη νέα βουλή.
«Ε»


Στα ίδια λόγια θεατές
«Στόχος η τουριστική κίνηση 12 μήνες το χρόνο στην ΑΜ-Θ και έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό» δήλωσε ο Μιχάλης Αμοιρίδης, υπεύθυνος Τουρισμού της Περιφέρειάς μας. Συμφωνούμε. Μόνο που είναι σα να ακούμε ακριβώς τα ίδια λόγια από τον τότε υπεύθυνο τουρισμού τον Παπακοσμά. Και όλα μείναν βέβαια στα λόγια, δυστυχώς.
Πάντως εμείς έχουμε υπομονή. Περιμένουμε να πληροφορηθούμε το αναλυτικό πρόγραμμα για την ανάδειξη του Τουρισμού, συνολικά, της Περιφέρειάς μας.
Εκτιμούμε ότι θα πρόκειται για ρεαλιστικές προτάσεις που θα υλοποιούνται κι όχι κάποια έκθεση ιδεών.
Εν αναμονή λοιπόν. Πάντως ο Αμοιρίδης έδωσε το στίγμα της επανάληψης…
«Ε»


Τέλος στην κατάληψη
Τέλος η κατάληψη στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης από μερίδα φοιτητών. Οι καταληψίες φοιτητές αποφάσισαν ότι οι λόγοι της κατάληψης πως έχουν ολοκληρωθεί γι’αυτό και αποφάσισαν την αποχώρησή τους. Έτσι, χθες Τρίτη ο χώρος του αμφιθεάτρου αποδόθηκε στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου που φρόντισε να καθαριστεί για να είναι έτοιμος για χρήση.
«Ε»


Ενώπιον ευθυνών…
Απλά τα πράγματα είναι πλέον για τους βουλευτές και τους πολίτες αυτής της χώρας. Όλοι τώρα βρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους. Αρχικά οι βουλευτές, που καλούνται να εκλέξουν τον ανώτατο άρχοντα της χώρας (ένα πρόσωπο καθ’ όλα σεβαστό και μετριοπαθές) για να μπορέσει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της με πολιτική σταθερότητα και να μας οδηγήσει στην έξοδο του μνημονίου. Σε δύσκολη θέση βρίσκονται από χθες το μεσημέρι οι 300 της βουλής, οι οποίοι θα κριθούν από τους πολίτες ανάλογα.
Τώρα εάν δεν επιτευχθεί η εκλογή του προέδρου από την παρούσα βουλή, την ευθύνη θ’ αναλάβουν οι πολίτες, αυτοί θα πρέπει να δώσουν τη λύση. Είτε η χώρα θα προχωρήσει σε συμφωνία με εταίρους στο γνωστό και επώδυνο δρόμο που οδηγεί προς την έξοδο (;) ή θα επιλέξουμε την πορεία προς το άγνωστο με το ΣΥΡΙΖΑ.
Τέρμα λοιπόν οι διαπιστώσεις, οι κριτικές και οι μεγαλοστομίες στις οθόνες των καναλιών ή στα καφενεία. Ήρθε η ώρα της μεγάλης ευθύνης για όλους μας…


Συνέχεια στην υπόθεση Ρωμανού
romanosΑπορριπτική προς το αίτημα του Νίκου Ρωμανού ήταν η απόφαση του Αρείου Πάγου και πλέον η συνέχεια της υπόθεσης θα δοθεί στη βουλή, όπου κατατέθηκε ειδική ρύθμιση. Αν δεν γίνει δεκτή η ρύθμιση αυτή, ο απεργός απειλεί μέσω του δικηγόρου του ότι θα προβεί σε απεργία δίψας ενώ ήδη η κατάσταση της υγείας του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.
Βέβαια, όσο λυπηρό κι αν είναι ένας νέος άνθρωπος να κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για ένοπλη ληστεία. Δεν μπορεί λοιπόν ένας καταδικασμένος για έγκλημα να απειλεί και να εκβιάζει την πολιτεία. Ο ίδιος δεν αποδέχεται τους νόμους και το κράτος, αλλά παρόλα αυτά τους επικαλείται και θέλει να κάνει χρήση των κρατικών πανεπιστημίων που κάποιοι «υποταγμένοι στο σύστημα» πολίτες χρηματοδοτούμε με τους φόρους που πληρώνουμε.
Αν όμως τον ενδιέφερε πραγματικά να μορφωθεί δεν θα αρνούνταν τις σπουδές εξ αποστάσεως που του παρέχει η πολιτεία. Αλλά αυτός επιμένει να βγει έξω και όλοι ξέρουμε πολύ καλά για ποιο λόγο. Για να συνεχίσει τη δράση του παρέα με τους ομοϊδεάτες του, που εξασφάλισαν με διάφορα κόλπα άδειες και στη συνέχεια ξαναπήραν τα όπλα.


Χωρίς ενημέρωση
Αδιανόητο για αλλού, αλλά συμβαίνει στην Ξάνθη. Κι αυτό που συμβαίνει δεν τιμά – όχι όλους φυσικά – τους δημόσιους άνδρες του τόπου μας. Ο άνθρωποι αυτοί λοιπόν, δρουν, όσο δρουν και συμμετέχουν στα κοινά για να προσφέρουν πάντα, χωρίς να έχουν ενημέρωση από τον Τοπικό Τύπο! Παράξενο; Όχι μόνον, αλλά και μοναδικό. Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα για το επίπεδο, για τις δυνατότητες παρέμβασης, υποβολής προτάσεων και άλλων ενεργειών, όταν δεν γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα, τι έχει λεχθεί, τι έχει συζητηθεί και εν γένει ποια είναι τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα σε επίπεδο νομού και φυσικά και περιφέρειας.
Είναι ένα κατάντημα που ελπίζουμε να θεραπευτεί, παρότι δεν είμαστε αισιόδοξοι.
«Ε»


Και η άλλη περίπτωση
Βέβαια υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που ασχολούνται με τά κοινά οι οποίοι έχουν μια άλλη άποψη. Αυτοί θεωρούν τους εαυτούς τους παντογνώστες. Ο λαός τους λέει ξερόλες. Έχουν άποψη για όλα, μιλούν για όλα και βέβαια απορρίπτουν τους άλλους. Θεωρούν τον εαυτό τους αυθεντία επί παντός του επιστητού και είναι καβαλημένοι σε καλάμι. Αυτοί είναι άνθρωποι της τηλεόρασης απ’ όπου και διαμορφώνουν άποψη, π.χ. του Αυτιά….
Και οι δυο περιπτώσεις υπαρκτές, απαράδεκτες και δυστυχώς χαρακτηρίζουν έναν τόπο εάν έχει σοβαρούς εκπροσώπους ή απλώς κύμβαλα αλαλάζοντα, ετερόφωτα και ημιμαθή.
Εάν με ηρεμία κανείς αναλύσει τα τοπικά τεκταινόμενα θα έχει μεγάλες εκπλήξεις. Δυσάρεστες βέβαια.
«Ε»


Μην αγχώνεστε! Όπως σας βολεύει…
Ο όρος νεοέλληνας έφτασε να είναι ταυτόσημος -μαζί με πολλές άλλες έννοιες αρνητικής σημασίας- και του ‘’παρτάκια’’, κατά την σύγχρονη αργκό. Αυτού δηλαδή που κοιτάζει μόνο την ‘’πάρτη’’ του, τον εαυτό του και δεν του ‘’καίγεται’’ καρφί για τον διπλανό του. Το αν αύριο βρεθεί αυτός στην θέση του διπλανού του, δεν φαίνεται να τον απασχολεί καθόλου. Μάλιστα συνήθως εκνευρίζεται και ξεσπά περισσότερο από αυτούς δεν προβαίνουν καθόλου σε τέτοιου είδους ενέργειες. Μπορεί να είναι και μια μορφή σχιζοφρένειας, δεν εξηγείται αλλιώς. Αυτές τις μέρες μάλιστα που στην Ξάνθη ο καιρός είναι σχεδόν μονίμως βροχερός, οι τύποι αυτοί βγάζουν όλο τον καλό τους εαυτό, αποθρασύνονται τελείως. Ο αξεπέραστος οδηγός που πάρκαρε το αυτοκίνητό του πάνω στο πεζοδρόμιο της οδού Βενιζέλου (φωτογραφία του Τάσου Τεφρωνίδη) ούτε καιγόταν, ούτε κυνηγούσε κάποιον κακοποιό κατά τις αμερικάνικες ταινίες. Απλά επειδή τον βόλεψε εκείνη την στιγμή, προτίμησε να καβαλήσει το ήδη στενό πεζοδρόμιο, αναγκάζοντας κάθε διερχόμενο πεζό να καταβαίνει μέσα στο δρόμο διπλής κυκλοφορίας με κίνδυνο ακόμη και της σωματικής του ακεραιότητας. Η λογική παύει μπροστά σε παρόμοιες ανεξήγητες επιστημονικά συμπεριφορές. Ίσως η ανάπτυξη που έρχεται μας κάνει πιο ευρωπαίους σε κάποια θέματα. Τι; Δεν το νομίζετε;
Χ.Δ.


Σώνει και καλά να πάρουν αγγλική υπηκοότητα
Τον γύρο του κόσμου κάνουν πάλι οι ειδήσεις και οι συζητήσεις γύρω από το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο λόγω και πρόσφατου δανεισμού ενός εξ αυτών στο Ερμιτάζ της Πετρούπολης. Το ενδιαφέρον που συνεχώς αναθερμαίνεται, προκάλεσε μια δημοσκόπηση μεταξύ των Βρετανών, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν την αλλαγή στην νοοτροπία του μέσου Άγγλου, παρά τις πεισματικές εμμονές των ιθυνόντων που Μουσείου. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, μόλις το 26% των Βρετανών θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένο τα γλυπτά που κοσμούσαν στην αρχαιότητα τον Παρθενώνα να παραμένουν αυτή τη στιγμή στη Βρετανία! Σχεδόν ένας στους δύο Βρετανούς πιστεύει ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, ενώ το 24% δεν εκφράζει γνώμη. Πολλοί δε είναι αυτοί που αντιτίθενται στο θέμα του δανεισμού θεωρώντας τον κακή ιδέα. Ο λόγος είναι ότι πολλά μουσεία έχουν “αντικείμενα προορισμού”, αντικείμενα δηλαδή στη συλλογή τους που καθορίζουν το ίδιο το μουσείο και δεν επιτρέπεται η απομάκρυνσή τους. Αν μη τι άλλο σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σε σημείο που, για πολλούς επισκέπτες, αυτά αποτελούν το Βρετανικό Μουσείο! Κλέβουν λοιπόν δόξα και αίγλη από προϊόντα πολιτισμού (αυτό συμβαίνει και με αιγυπτιακά, κινεζικά κ.ά. εκθέματα) τελείως ξένα προς τον δικό τους, τόσο γεωγραφικά και χρονικά, όσο και από άποψη φιλοσοφίας και κοσμοθεωρίας.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…