Σχόλια 09/12/14

0
Νταβούτογλου – Κικίλιας = 0-1, στο ύψος!!
Θωμάς Βουγιουκλής


Θλίψη για το θέαμα
Τρέφονται με τα επεισόδια, τις φωτιές, τους τραυματισμούς, το αίμα οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Το ίδιο έγινε και προχθές με τις απευθείας συνδέσεις με τα «πεδία των μαχών».
Πετροπόλεμος και φωτιές από τη μία, χημικά από την άλλη και νερό. Και βέβαια η τηλεοπτική κάλυψη παρούσα, να επιμένει να δείχνει επεισόδια όταν αυτά προ ωρών είχαν τελειώσει.
Όταν δεν έχουν τι άλλο να δείξουν, γεμίζουν τις ώρες με εικόνες ταραχών, μεγιστοποιούν το μικρό, δημιουργούν κλίμα. Τους αρέσει το μπάχαλο και οι μπαχαλάκηδες. Τους τρέφουν τέτοια γεγονότα.
Θλίψη μόνο για την κατάντια.
«Ε»


H επένδυση της Sunlight στην Κομοτηνή
Σημαντικότατη η επένδυση της γνωστής βιομηχανίας μπαταριών Sunlight που θα λειτουργήσει στην Κομοτηνή. Πρόκειται για μονάδα ανακλύκλωσης Μπαταριών Μολύβδου μοναδική στην Ευρώπη, η οποία μάλιστα είναι ήδη έτοιμη και σύντομα ξεκινά τη λειτουργία της και θα απασχολήσει εκατοντάδες άτομα. Θα ρωτήσει ενδεχομένως κάποιος Ξανθιώτης «κι εμάς τι μας ενδιαφέρει; Στην περιοχή της Κομοτηνής θα γίνει, Κομοτηναίοι θα δουλέψουν».
Κατ’αρχάς, δεν θα δουλέψουν μόνο προερχόμενοι από την περιοχή της Κομοτηνής. Κυρίως το επιστημονικό δυναμικό θα προέλθει από το Πολυτεχνείο μας, όπως και άλλες ειδικότητες.
Όμως, η ουσία είναι αλλού. Το ότι έγινε μια τεράστια επένδυση στην Περιφέρειά μας, στη Θράκη. Αυτό είναι το θετικό και σημαντικό. Η έννοια της Περιφέρειας κι όχι του άρρωστου τοπικισμού. Ό,τι γίνεται στην Περιφέρεια είναι θετικό για όλους κι όχι μόνον για την περιοχή της εγκατάστασης της μονάδας. Θα πρέπει σιγά-σιγά να καλλιεργηθεί αυτό το πνεύμα της Περιφερειακής συνείδησης και ν’αποβληθεί του στενού τοπικισμού που δρα περιοριστικά και καλλιεργεί αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις.
Γι’ αυτό χειροκροτούμε κατ’αρχάς την δημιουργία της νέας μονάδας. Το ότι έγινε στην Κομοτηνή, είναι ένα θετικό ακόμη διότι δίνει ένα αναπτυξιακό στίγμα για την Περιφέρειά μας.
«Ε»


Στην Αθήνα ο Δημαρχόπουλος
Ακόμη δυστυχώς, τα θέματα των δήμων και εν γένει τα σοβαρά μιας περιοχής, λύνονται από την Αθήνα. Έτσι, την Παρασκευή βρέθηκε στην Αθήνα ο δήμαρχος Ξάνθης για υποθέσεις του δήμου αλλά και του Συνδέσμου Διαχείρισης. Και βέβαια, η κάθοδος στην Αθήνα είναι μια εβδομαδιαία υπόθεση για το δήμαρχο Ξάνθης αλλά και για όλους όσους επιθυμούν να λύσουν ή να προωθήσουν θέματα και εκκρεμότητες της περιοχής μας.
Φτιάξαν οι διάφορες κυβερνήσεις ένα κράτος, μια διοίκηση που απαιτεί, ζητά να πας εσύ σ’αυτήν, αρνούμενοι την πολυσυζητημένη αποκέντρωση.
«Ε»


75% οι κρατήσεις στα Χιονοδρομικά
Ζούμε σε περίοδο οικονομικής κρίσης; Μάλλον για κάποιους συνέλληνες όχι. Και οι αποδείξεις γι’αυτό είναι ότι από τώρα οι κρατήσεις για τα κοσμικά Χιονοδρομικά της χώρας έχουν φθάσει στο 75%! Και μάλιστα με αύξηση του μέσου όρου ημερών παραμονής εκεί. Δηλαδή, για αρκετούς συμπατριώτες μας δεν άλλαξε τίποτε και επανέρχονται στον παλιό, καλό τρόπο ζωής.
«Ε»


Ένας καλλιτέχνης κατά της βίας
Αγαπημένε μου συνάνθρωπε, πόση βία ν’ αντέξεις πια σ’ αυτό τον τόπο; Βία “κρατική”, βία “αντιεξουσιαστική”, βία “χρυσαυγίτικη”, όλες βίες φασίζουσες και εν τέλει βαθιά εξουσιαστικές. Καταπονημένη και καταπατημένη από δαύτους της καρδιάς μας η μη βία. Κι αφού μου ζητάς να πάρω θέση επίμονα κι αφού σου πω το προφανές Πρόσβαση στη Γνώση και στη Μόρφωση για Όλους, θα σου τραγουδήσω το υπόλοιπο (Σε Μι Ματζόρε ). Καμία αλληλεγγύη στον κανιβαλισμό της απόγνωσης και σε όποιον εκφραστή και εμπνευστή της με οποιαδήποτε ψυχογενή “ιδεολογικά” προσχήματα. Καμία συμμετοχή στον πιθηκισμό της ιδιοτελούς συμπαράστασης σε άδικα “δίκαιους αγώνες” που φέρουν όπλα φωτιές και δακρυγόνα. Τέλος, η ομορφιά θα μας σώσει αγαπημένοι. Κι αν η φωτιά σου φαίνεται όμορφη, βούτα στα μέσα σου να πιεις λίγο νερό αγάπης. Κάπου θα ‘χεις κι εσύ συνάνθρωπε. Θα ξεδιψάσεις. ΥΓ. Θερμή παράκληση να καθαριστούν τα παγκάκια της Αθήνας από τα χημικά και τις μολότοφ. Θέλω να βγω με το κορίτσι μου σήμερα που ‘ναι Κυριακή, να τη φιλήσω σε παγκάκι.»
Με αγάπη – Κ. Μαραβέγιας


Πάνε για νέο κόμμα
Βρε καλώς τα παιδιά! Παναγιώτης Μπαλτάκος, (πρώην 😉 στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά): «Το νέο κόμμα, αν γίνει, θα λέγεται «Ρίζες» και θα έχει χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την παράδοση μας, με την Ορθοδοξία και με τον χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων».
Για τη θέση του προέδρου προαλείφεται, σύμφωνα με τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιζικώστας, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες, αλλά και τους υπερασπιστές της μοναρχίας. Όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο παρασκήνιο της πολιτικής, η κίνηση αυτή τυγχάνει και της έγκρισης του Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ! Τα χειρότερα , ακόμη δεν τα έχουμε δει…
Ν.Ε.


Δεξιά, αριστερά με ίδιο προορισμό;
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της μείωσης των ενοικίων-μισθωμάτων που πληρώνουν τα καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς Ξάνθης, μετά από το αίτημα που κατέθεσαν στον δήμο κάποιοι επιχειρηματίες. Θα περίμενε κάποιος το αίτημα να στηριχθεί όχι μόνο από τον κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου, που είναι στο πλευρό των επιχειρηματιών πολλά χρόνια τώρα, αλλά και από την ‘’αριστερή’’ πτέρυγα του δημοτικού συμβουλίου. Αντιθέτως οι κ.κ. Ανταμπούφης και Κολλάρος (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αντίστοιχα) καταψήφισαν το αίτημα για μείωση των ενοικίων. Συγκεκριμένα ο κ. Ανταμπούφης δήλωσε με ειρωνικό χιούμορ «τις ‘’καλές εποχές’’ δεν είδαμε κανέναν από αυτούς να ζητά αύξηση του ενοικίου. Τις εύκολες λύσεις τις ξέρουμε όλοι». Προφανώς ο κ. Ανταμπούφης δεν συμφωνεί με τις εύκολες λύσεις, όπως αυτές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Φυσικά με τόσες μετατοπίσεις θέσεων από αριστερά στα δεξιά και τανάπαλιν που παρατηρούμε τελευταία, ξεχνά κανείς και αυτά που ήξερε περί δεξιάς και αριστεράς σε αυτή την χώρα.
Χ.Δ.


Η βροχή κρύβει ή αναδεικνύει τα προβλήματα;
Η Ξάνθη ως γνωστόν έχει πολλά οχήματα αναλογικά με τους κατοίκους της. Τα πρωτεία βέβαια κρατάμε στις μοτοσικλέτες, με την μεγαλύτερη αναλογία μοτοσικλετών ανά κάτοικο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το κύριο πρόβλημα βέβαια είναι η νοοτροπία των ξανθιωτών, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο ακόμη και για τις πιο μικρές μετακινήσεις. Φυσικό επακόλουθο τα προβλήματα με την αυξημένη κίνηση στους δρόμους, την έλλειψη χώρων στάθμευσης, την ρύπανση και πολλά άλλα. Σε μια πόλη των διαστάσεων της Ξάνθης, η μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο είναι κάτι πολύ εύκολο, πρακτικό και καθόλου χρονοβόρο. Η αναζήτηση χώρου στάθμευσης πολλές φορές διαρκεί πολύ περισσότερο από ότι η κάλυψη της απόστασης με τα πόδια. Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο με τις πρώτες βροχές και τα κρύα. Σε μια πόλη με στενά, κακοφτιαγμένα και παρατημένα πεζοδρόμια, με πολλά προβλήματα στο οδόστρωμα με ‘’μπαλώματα’’ από τα συνεχή σκαψίματα, η βροχή κρύβει πολλές παγίδες για πεζούς και οδηγούς, με τις λακκούβες να γεμίζουν νερό και να γίνονται δύσκολα αντιληπτές. Προσοχή λοιπόν μέχρι να επιληφθεί του θέματος ο Δήμος ή να δεήσει ο Θεός να σταματήσουν οι βροχές. Το δεύτερο μάλλον πιο εύκολο.
Χ.Δ.


Περιπτερόδρομος
Δεν υπάρχει προφανώς η λέξη, αλλά θα πρέπει να εφεύρουμε διάφορες παρόμοιες, αφού πλέον τα παλιά γνωστά πεζοδρόμια, είναι οτιδήποτε άλλο παρά δρόμοι των πεζών. Τραπεζοκαθίσματα, πάγκοι καταστημάτων, μηχανάκια, σταθμευμένα αυτοκίνητα, και… περίπτερα. Σιγά να μην υπήρχε και πρόνοια για τον χώρο ενός περιπτέρου. Το φτιάχνεις πάνω στο πεζοδρόμιο και μπορείς σταδιακά να επεκτείνεις την επιχείρηση, όπως σε βολεύει. Θέλεις να βάλεις ψυγεία για παγωτά, ψυγεία για αναψυκτικά; Φτιάξε ένα παράπηγμα ως προέκταση του περιπτέρου και στέγασέ τα εκεί. Θέλεις να έχεις περιοδικά και εφημερίδες; Φτιάξε ακόμη ένα παράπηγμα (όσο το δυνατόν πιο κακόγουστο κατά προτίμηση) και βάλε εκεί την πραμάτεια σου για να μην βρέχεται κιόλας. Έχεις πρόβλημα με την βροχή, τον αέρα και τους ασυνείδητους οδηγούς που περνούν γρήγορα μπροστά από το περίπτερο διαχέοντας τα νερά της βροχής; Άπλωσε και μία διάφανη τέντα και είσαι άρχοντας. Όλος ο χώρος μπροστά από το περίπτερο φυσικά είναι πάρκινγκ για όποιον θέλει να ψωνίσει. Όσο για τους πεζούς που βλέπουν όλη αυτή την κατασκευή να προβάλλει πάνω στο πεζοδρόμιο, θα κατέβουν αναγκαστικά και θα διασχίσουν τον δρόμο με κίνδυνο. Πώς να κυκλοφορήσεις λοιπόν με ασφάλεια σε πολλά σημεία της Ξάνθης, ιδίως όταν έχεις κινητικά προβλήματα, μικρά παιδιά ή μωρά σε καροτσάκια;
Χ.Δ.


Το δίκιο …δίκιο
Αυτή η υπόθεση με τον ΣΔΑΝ και τον δήμο Τοπείρου και η διαρκή τους κόντρα σάμπως να μυρίζει πολύ άσχημα! Κάτι άλλο υποκρύπτεται που έχει τις ρίζες του από παλιά και στη συμφωνία με την κοινότητας της Εξοχής. Το ανέφερε άλλωστε και ο διευθυντής του ΣΔΑΝ κ. Αειβαλιώτης ότι τότε δεν υπήρχε τέτοια συμφωνία. Όμως οι καιροί άλλαξαν και τότε μπορεί να ίσχυαν άλλα δεδομένα. Μήπως δεν έχει και τόσο άδικο τελικά ο δήμαρχος Τοπείρου που ζητά ανταποδοτικά αφού έχει το οικόπεδο και πληρώνει και από πάνω για την αποκομιδή των σκουπιδιών του στον ΣΔΑΝ; Μαζί με το οικόπεδο έχει και όλη την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Μήπως δηλαδή και οι υπόλοιποι δήμοι θα πρέπει να το σκεφτούν ξανά; Αν μη τι άλλο να μην πληρώνει για την αποκομιδή των σκουπιδιών του. Όφελος είναι κι αυτό! Ποιος δίνει τζάμπα σήμερα; Γιατί δηλαδή ο δήμος Τοπείρου να μην έχει ένα όφελος μιας και έχει τον σκουπιδότοπο όλου του νομού;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…