Σχόλια 08/12/14

0
Μετά το Ρωμανό και ο Αλκέτ Ριζάι ζητάει εκπαιδευτική άδεια για να σπουδάσει κομμωτική. Έχει βλέπετε ταλέντο στο…πιστολάκι


Οι διαπιστώσεις του Κ. Ζαγναφέρη
Ομολουμένως τάραξε τα νερά της δημοσιοϋπαλληλικής μακαριότητας ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης. Κι αυτό έγινε εξαιτίας των δηλώσεών του που δημοσιεύτηκαν στο φύλλο της Παρασκευής της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ.
Τι είπε λοιπόν ο Κώστας Ζαγναφέρης; Όχι πράγματα άγνωστα βέβαια. Κάθε άλλο. Απλά ελέχθησαν από έναν άνθρωπο που ηγείται ενός μεγάλου θεσμικού φορέα όπως είναι η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Δηλαδή ο Ζαγναφέρης με πλήρη επίγνωση των λεγομένων του, έβαλε το δάκτυλο στο σημείο του προβλήματος. Και μεταξύ άλλων είπε: «…Το κράτος και οι υπηρεσίες του έχουν γίνει δυνάστες του πολίτη». Και δεν είπε μόνον (γιατί είπε κι άλλα πολλά), αλλά πρότεινε κιόλας θεσμικές αλλαγές, απλοποίηση των διαδικασιών σε όλους τους τομείς και συγκέντρωση των υπηρεσιών που έχουν ομοιογενές αντικείμενο.
Μάλιστα, κι εδώ είναι το ζουμί της υπόθεσης, προχωράει και στην καταγγελία διαφόρων περιπτώσεων που ταλαιπωρούν τους πολίτες, που τους δημιουργούν εμπόδια στο να πάρουν μια έγκριση για την ίδρυση κάποιας επιχείρησης.
Κατηγορώ δριμύτατο προς τη δημόσια διοίκηση ευθέως και χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές επομένως. Από αξιωματούχο εκλεγμένο, που βίωσε ως ιδιώτης επαγγελματίας τη δυσλειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την οποία πλέον ζει «από μέσα» έχοντας μάλιστα την ευθύνη λειτουργίας της τοπικά.
Θα ρωτήσει ο νομοταγής πολίτης: Και μετά το «κατηγορώ» Ζαγναφέρη τι; Όχι πολλά πράγματα λέμε εμείς. Πάντως είναι μια αρχή, μια δημόσια φωνή, ένα χτύπημα της καμπάνας προς τους κυβερνώντες στα υψηλά κλιμάκια. Για να αντιληφθούν ότι το οικοδόμημα της δημόσιας διοίκησης όπως είναι σήμερα πρέπει ν’ αλλάξει οπωσδήποτε και επειγόντως.
«Ε»


Οι δύο όψεις
Είναι γεγονός: Υπάρχουν ορισμένοι που αρέσκονται να ομιλούν μόνο στους τηλεοπτικούς φακούς και λίγο σα να…σαμποτάρουν τα έντυπα. Δεν πειράζει, γούστα είναι αυτά…
Αυτό όμως που ενοχλεί λίγο είναι, όταν πρώτο βγάζει το Χ θέμα το έντυπο, στο οποίο οι εν λόγω συνήθως μιλούνε με το ζόρι και με ύφος βαρύ και ασήκωτο, ενώ την επόμενη μέρα, όταν ακολουθούν οι τηλεοράσεις, οι ίδιοι άνθρωποι εμφανίζονται απείρως πιο γλυκομίλητοι και αναλυτικοί…
Άτιμη κοινωνία…που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις…στα μυαλά!
«Ε»


Συνεδρίαση για την Υγεία
Στην Αλεξανδρούπολη θα συνεδριάσει την επόμενη Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ με μοναδικό θέμα την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών Υγείας στην Περιφέρεια μας, παρουσία του διοικητή τής 4ης ΥΠΕ, όλων των διοικητών των Νοσοκομείων της ΠΑΜ-Θ και όλων των εμπλεκόμενων με την Υγεία φορέων.
«Ε»


Τα αβδηρίτικα κάλαντα…
Μια αξιόλογη προσπάθεια βρίσκεται στα «σκαριά» από τον Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο Αβδήρων. Τα μέλη του έχουν ερευνήσει, έχουν βρει και έχουν καταγράψει τα αυθεντικά αβδηρίτικα κάλαντα που ψάλλονταν στα Άβδηρα και διαφέρουν πολύ από τα γνωστά αλλά και από τα παραδοσιακά Θρακιώτικα κάλαντα. Έτσι σκοπεύουν να τα αναβιώσουν, να τα μάθουν και να τα ψάλλουν την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γυρνώντας στις γειτονιές του οικισμού. Μια ωραία πρωτοβουλία που σίγουρα θα έχει πολύ θετική αποδοχή από τους κατοίκους των Αβδήρων και επιπρόσθετα θα είναι μια συμβολή του δραστήριου αυτού συλλόγου στην διατήρηση της παράδοσης που αποτελεί και βασικό σκοπό των δραστηριοτήτων του. Στο πλαίσιο αυτό και μια άλλη του δράση που αφορά την παραδοσιακή αβδηρίτικη φορεσιά του Χορευτικού την οποία επίσης θα αναδείξει ο σύλλογος.
Τέτοια να γίνονται…
Μ.Ξ.


Για το Ειδικό Σχολείο της Γενισέας….
Βολεύτηκε μια χαρά στο δημοτικό Σχολείο της Κεσσάνης το Ειδικό Σχολείο και ως εφημερίδα χαιρόμαστε γιατί πρώτη εμείς προτείναμε την μεταφορά του από τα προκάτ της Γενισέας στο άδειο σχολείο της Κεσσάνης μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε με το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Μάλιστα το υποστηρίξαμε σθεναρά σε σχόλιό μας και επικρίναμε το γεγονός ότι ο διευθυντής του Σχολείου εξέφρασε αρχικά αντιρρήσεις προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι θα είναι απομονωμένα τα παιδιά στην Κεσσάνη. Τελικά μετά από την παρέμβαση και του βουλευτή κ. Κοντού και τη σύμφωνη γνώμη του περιφερειακού διευθυντή κ. Σάββα Μελισσόπουλου άρθηκαν οι αντιρρήσεις του κ. Ψωμακέλη και έτσι τα παιδιά θα φύγουν από τα προκάτ και μετά από τις παρεμβάσεις που δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ο δήμος Αβδήρων θα αποκτήσουν ένα αξιοπρεπές σχολείο και όχι σ’ αυτές τις τριτοκοσμικές συνθήκες που βίωναν όλα αυτά τα χρόνια.
Όλα καλά λοιπόν…
Μ.Ξ.


Επίδειξη ισχύος του Βρετανικού Μουσείου
Έτσι ερμηνεύουν πολλοί την κίνηση του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα που αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν και συγκεκριμένα το ακέφαλο άγαλμα του Ιλισσού. Το γλυπτό μεταφέρθηκε στην Ρωσία με άκρα μυστικότητα και παρουσιάστηκε την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των εορτασμών που έχουν προγραμματιστεί για τη συμπλήρωση 250 χρόνων λειτουργίας του Ερμιτάζ. Το γλυπτό θα παραμείνει στην Αγία Πετρούπολη ως τις 18 Ιανουαρίου και είναι η πρώτη φορά που ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα περνά τα σύνορα της Βρετανίας. Η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου απορρίπτει σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών, ένα αίτημα που έθεσε για πρώτη φορά η Μελίνα Μερκούρη το 1982. Τόσα χρόνια το Βρετανικό Μουσείο ‘’πατούσε’’ στο ότι η Αθήνα δεν είχε τον κατάλληλο χώρο για να τα δεχθεί. Ακόμα και μετά τη λειτουργία όμως του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, που συγκαταλέγεται στα καλύτερα του κόσμου, το Βρετανικό Μουσείο συνεχίζει να αρνείται και αποφεύγει τη συζήτηση για συνεργασία των δύο ιδρυμάτων, έστω και στο πλαίσιο συμφωνίας μακροχρόνιου δανεισμού. Οι Άγγλοι αντιδρούν στην ελληνική προσέγγιση για το πού ανήκουν τα γλυπτά σε μόνιμη βάση και δεν πρόκειται να τα επιστρέψουν. Οπότε μόνο δανεικά μας τα δίνουν και αν μας αρέσει.
Χ.Δ.


Τα βρήκαν Ξάνθης και Εφραίμ;
Έκπληξη προκάλεσε σε πολλούς η είδηση ότι το πρωί του Σαββάτου ο Μητροπολίτης Ξάνθης λειτούργησε στο Μετόχι του Αγίου Νικολάου της Μονής Βατοπεδίου στο Πόρτο Λάγος. Ο ναός του Μετοχίου πάνω στην νησίδα της λιμνοθάλασσας της Βιστονίδας γιόρταζε ως γνωστόν, και κάθε χρόνο στην εορτή παρευρισκόταν ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου π. Εφραίμ με πατέρες της Μονής που έψαλαν στις εορταστικές ακολουθίες. Ο Μητροπολίτης είχε χρόνια να μεταβεί στο Μετόχι, συγκεκριμένα από το 2007, λίγο πριν ξεσπάσει η γνωστή ανά το πανελλήνιο υπόθεση των διεκδικήσεων της Μονής Βατοπεδίου στην περιοχή. Στην υπόθεση αυτή ο Μητροπολίτης Ξάνθης στάθηκε απέναντι στην Μονή και από τότε διακόπηκε κάθε επαφή της Μητρόπολης με το Μετόχι της Μονής στην πόλη μας. Πληροφορίες από πρόσωπο πολύ κοντά στον Μητροπολίτη αναφέρουν μάλιστα ότι υπήρξε πριν λίγους μήνες και ‘’μυστική’’ συνάντηση Εφραίμ – Ξάνθης, στην οποία μάλλον εξομαλύνθηκαν οι οξυμένες σχέσεις, αν κρίνουμε και από την κίνηση του Μητροπολίτη να παραστεί στην γιορτή του Αγίου Νικολάου. Το μέλλον θα δείξει.
Χ.Δ.


Πολιτική Προστασία Ξάνθης. Υπάρχει;
Πρόσφατα συνεδρίασε στην Ξάνθη το συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας Ξάνθης ενόψει της χειμερινής περιόδου και της πρόληψης απέναντι στα έκτακτα καιρικά φαινόμενα της εποχής. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Ζαγναφέρης ανέφερε εκεί και την αποχώρηση του πρώην προϊσταμένου και μοναδικού υπαλλήλου του γραφείου Πολιτικής Προστασίας κ. Καφούτη, ο οποίος είναι πλέον αποσπασμένος στην Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη. Στην προσπάθεια του «Ε» να επικοινωνήσει την Πέμπτη με το γραφείο σχετικά με τις έντονες βροχοπτώσεις και τα προβλήματα που προκλήθηκαν, δεν υπήρχε κανείς εκεί. Πληροφορηθήκαμε λοιπόν από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων κα Χρυσάνα Λάμπρου, ότι τις ευθύνες της Πολιτικής Προστασίας τις επιφορτίστηκε η Υπηρεσία της και μάλιστα την τελευταία στιγμή ενώ οδεύουμε στην καρδιά του χειμώνα με επαπειλούμενες βροχές και χιονοπτώσεις. Το άλλο που εξάγεται βέβαια, είναι ότι η μάστιγα των αποσπάσεων δεν πρόκειται να εκλείψει από αυτή την χώρα με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται. Δεν φτάνει που επιχορηγούνται τα πολιτικά κόμματα με τόσα χρήματα, τους πληρώνουμε στην ουσία και τους υπαλλήλους των γραφείων τους, με τις οργανικές τους θέσεις να φαίνονται πλήρεις και να μην μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους. Ας το παίζουν λοιπόν πολλοί αριστεροί και σοσιαλιστές, και ας φωνάζουν για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Κάποια πράγματα τα διατηρούμε σ’ αυτή την χώρα με θρησκευτική ευλάβεια τελικά.
Χ.Δ.


15 χρόνια χωρίς τον χαρισματικό δήμαρχο
Στις 5 Δεκεμβρίου συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από τον αιφνίδιο θάνατο του Φίλιππου Αμοιρίδη, του πιο δημοφιλούς δήμαρχου της Ξάνθης. Ο θάνατός του σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου 1999, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό, όχι μόνο για όσα οραματίστηκε και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, αλλά και για την εμπιστοσύνη που κέρδισε από τους ξανθιώτες, που ένιωθαν ότι οι ίδιοι και η πόλη μας βρίσκεται σε καλά χέρια.
Αν και έφυγε στα 56 του χρόνια άφησε πίσω πλούσιο αυτοδιοικητικό έργο και έβαλε θεμέλια στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την κοινωνική πρόνοια, πάνω στα οποία στηρίζεται ο δήμος και η Ξάνθη μέχρι σήμερα.
Μακάρι η πόλη να ευτυχήσει να δει και άλλους αυτοδιοικητικούς στο δρόμο που χάραξε.
Ε.Δ.


Συναντήσεις Νταβούτογλου
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν επέμεινε τελικά στην επίσκεψή του με πολυμελές υπουργικό κλιμάκιο στη Θράκη, ωστόσο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα από την Παρασκευή για το τρίτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με το προεδρείο της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δ. Θράκης» με επικεφαλής τους δύο ψευδομουφτήδες αλλά και με τους τρεις μειονοτικούς βουλευτές.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου γνώριζε ότι σε τέτοιο τεταμένο κλίμα ήταν απίθανο η Ελλάδα να δεχθεί το αίτημά του, ωστόσο ήθελε να δημιουργηθούν οι εντυπώσεις, όπως και έγινε.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…