Δώστε άδεια στο Ρωμανό για να σπουδάσει! Ο καθηγητής Χριστόδουλος Ξηρός περιμένει να του διδάξει όλα τα μυστικά…
Στην Αλεξανδρούπολη
Στην γειτονική μας Αλεξανδρούπολη θα γίνει (είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό) η Περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο που οριστικοποιήθηκε είναι η συμμετοχή και παρουσία του προέδρου του κόμματος κ. Τσίπρα. Η Συνδιάσκεψη θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή.
Στόχος της συνδιάσκεψης θα είναι η εξειδίκευση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση Μακεδονίας-Θράκης.
«Ε»
Περί τιμής του πετρελαίου
Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου βρίσκονται σε πτώση τελευταία και οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί και τις επόμενες δύο χρονιές. Μάλιστα κάποιοι μιλούν πως το βαρέλι το πετρέλαιο θα πέσει στα 60 δολάρια από 80 που είναι σήμερα.
Τα νέα δηλαδή για την οικονομία μας αλλά γενικά τις χώρες που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για ενέργεια είναι πολύ καλά. Άσχημα βέβαια είναι για τις παραγωγούς χώρες οι οποίες βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
Αν τώρα αναζητήσει κανείς την αιτία αυτής της πτώσης των τιμών θα την βρει στην Αμερική. Και οι αμερικάνοι βρήκαν έναν τρόπο και τον εφαρμόζουν για την παραγωγή πετρελαίου, αυτόν της αξιοποίησης των σχιστολιθικών κοιτασμάτων.
Έτσι, σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες της Αμερικής καλύπτονται από την εσωτερική αυτή παραγωγή.
«Ε»
Δεν είναι όλοι
Προφανώς δεν είναι όλοι οι κάτοικοι του Συνοικισμού του Δροσερού παράνομοι. Ούτε βέβαια το σχετικό ρεπορτάζ αφήνει κάτι τέτοιο να εννοηθεί. Απλά με την πάροδο των χρόνων κάποιοι οργανώθηκαν σε στυλ συμμορίας και δρουν ομαδικά. Είναι δε αυτοί άτομα που ήρθαν στο Δροσερό από τον Έβρο και διακρίνονται για την παραβατικότητά τους σε πολλούς τομείς.
Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι νομοταγείς και προσπαθούν με πολλές δυσκολίες να τα βγάλουν πέρα στην δύσκολη αυτή περίοδο.
«Ε»
Ζητούμενο η σταθερότητα
Τίποτε καινούριο. Οι ξένοι επενδυτές ζητούν πολιτική σταθερότητα στην χώρα μας αλλά και εκλογή προέδρου. Δεν θέλουν εκλογές διότι αυτές θα προκαλέσουν αρρυθμίες στην οικονομία της Ελλάδας αλλά και μεγάλη αβεβαιότητα.
Γι’ αυτό, εάν δεν ξεκαθαρίσουν αυτά τα δύο, επενδύσεις οι ξένοι επενδυτές δεν θα κάνουν. Ωμότητα, ρεαλισμός, όπως και να το πει κανείς, μία είναι η αλήθεια. Η οικονομία για να πάει μπροστά απαιτείται συναίνεση, συνεργασία, σταθερότητα και συναίσθηση της ευθύνης των κομμάτων έναντι του λαϊκού συμφέροντος. Στην πράξη όμως.
«Ε»
Γυναίκες με παντελόνι
Λιγόστεψαν πλέον οι γυναίκες που φορούν φουστάνια. Παρατηρείστε το και θα το διαπιστώσετε. Ο συντριπτικός αριθμός, κυρίως των νέων γυναικών, φοράει παντελόνια. Φούστες φορούν συνήθως οι ηλικιωμένες. Έτσι, γυναίκα να φοράει τις καθημερινές εννοούμε φόρεμα, είναι σπάνιο σαν εικόνα.
Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι το παντελόνι πως είναι πλέον εξυπηρετικό και βολικό και πως έχει εξελιχθεί σε κομψότητα και σχεδιασμό.
Άλλη όμως είναι η εικόνα μιας γυναίκας με φουστάνι κι άλλο με παντελόνι. Η γυναικεία χειραφέτηση που στη Δύση κυρίως ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, έφερε μαζί της και την ενδυματολογική απελευθέρωση της γυναίκας. Κι έτσι, μαζί με το δικαίωμα στις εκλογικές διαδικασίες κερδήθηκε – παρά τις αντιδράσεις – και το δικαίωμα να φορούν παντελόνια. Αντιδράσεις σήμερα έχουμε μόνον από κάποιους θρησκευτικούς χώρους αλλά είναι αμελητέοι.
«Ε»
Ξεκινά η Γιορτή
Από 5 Δεκεμβρίου μέχρι και 31, το Λύκειο Ελληνίδων της πόλης μας θα διοργανώσει για μια χρονιά ακόμη και θα παρουσιάσει «τη Γειτονιά του Αη Βασίλη».
Τα εγκαίνια της Χριστουγεννιάτικης αυτής γιορτής θα γίνουν την Παρασκευή στις 18.30 στον γνωστό χώρο της κεντρικής πλατείας και είναι καλεσμένοι μικροί και μεγάλοι Ξανθιώτες.
«Ε»
Σε μαύρα οικονομικά χάλια είναι πολλοί επαγγελματίες της Ξάνθης
Εξαθλιωμένοι από την κρίση, την αναδουλειά, τους φόρους και τα χρέη που τους πνίγουν είναι πολλοί επαγγελματίες της Ξάνθης. Τα έτοιμα όσοι είχαν τέλειωσαν από καιρό και τώρα είναι αντιμέτωποι με τα χρέη. Χρέη στην Εφορία, χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, χρέη σε προμηθευτές, σε πιστωτές, χρέη…χρέη…χρέη… Ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει σάλιο είναι ότι από το καλοκαίρι τους παρακαλάει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης να κάνουν ομαδική προσφυγή εναντίον του ΟΑΕΕ διεκδικώντας ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα χρέη τους και ακόμη δεν μπορούν να συμπληρωθούν ούτε 50! Δίνουν παράταση στην παράταση όμως παρατηρείται μια μεγάλη κωλυσιεργία που μάλλον δεν οφείλεται στο ότι κάποιος τους παρεμποδίζει – όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ο κ. Μωραΐτης για τον κ. Τσιακίρογλου που ήταν αντίθετος με την προσφυγή (και πως θα μπορούσε άλλωστε;)! Η κωλυσιεργία δεν οφείλεται στο ότι δεν θέλουν αλλά ότι δεν έχουν να διαθέσουν το 100 ευρώ έκαστος για την προσφυγή!
Μ.Ξ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης…
Θετικά δείγματα γραφής έχει δώσει μέχρι στιγμής ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης. Και ιδού μερικά: Πρώτον: Δεν αναλώνεται στα λόγια αλλά προτιμά να λέει πέντε κουβέντες και να δρα άμεσα και αποτελεσματικά. Πρόσφατο παράδειγμα. Το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρία στην Μάνταινα που θα λειτουργούσε με ένα τμήμα φέτος και 20 άτομα αν και οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ξεπερνούν τους 40. Κατόπιν όμως αιτήματος των κατοίκων ο κ. Ζαγναφέρης έδωσε άμεση λύση και το σχολείο άρχισε να λειτουργεί κανονικά με δύο τμήματα. Κάποιοι άλλοι ίσως μέχρι τώρα να το εξέταζαν και να συσκέφτονταν … Δεύτερον: Δεν φοβάται να πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους αδιαφορώντας αν αυτό αρέσει ή δεν αρέσει στους πολιτικούς προϊσταμένους του. Πρόσφατο παράδειγμα οι δηλώσεις του στο «Ε» για το κάθετο άξονα της Ξάνθης που δεν είναι σ’ απόλυτη ευθυγράμμιση με δηλώσεις του Γιώργου Παυλίδη. Και τρίτον: Προερχόμενος επαγγελματικά από τον ιδιωτικό τομέα και όντας τεχνοκράτης νιώθει στο πετσί του καθημερινά τις αγκυλώσεις, τις δυσλειτουργίες και την γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης. Και όπως μαθαίνω προτίθεται να κάνει παρεμβάσεις ή μάλλον υπερβάσεις και σ’ αυτό τον τομέα.
Έλεος πια με την τυπολατρία, την ευθυνοφοβία και τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.
Καιρός είναι να λύσει κάποιος τον γόρδιο δεσμό με τον γνωστό κλασικό τρόπο! Με το σπαθί του…
Μ.Ξ.
Ερντογάν και γυναίκες, σαν τον σκύλο με την γάτα;
«Από τη φύση τους οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες» ξεστόμισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μπροστά σε ένα κοινό κατά βάση γυναικείο και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις φεμινίστριες ότι είναι αντίθετες με την μητρότητα, υποστηρίζοντας ότι «η θρησκεία μας έχει καθορίσει μια θέση για τις γυναίκες, τη μητρότητα». Δεν είναι βέβαια η μοναδική αναχρονιστική δήλωση του Ερντογάν, ο οποίος με την όλη στάση του τα τελευταία χρόνια δείχνει να αναπολεί ένδοξες στιγμές της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η γνωστή στο ελληνικό κοινό συγγραφέας Victoria Hislop τον χαρακτήρισε δικτάτορα και δήλωσε ότι φοβάται όσο αυτός βρίσκεται στην εξουσία.
Βέβαια, μια προσεκτικότερη ματιά στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου δείχνει το σκεπτικό του, που δεν είναι τελείως λανθασμένο. Υποστήριξε ότι άνδρες και γυναίκες δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, γιατί αυτό «είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση. Ο χαρακτήρας τους, οι συνήθειές τους και η φυσιολογία τους είναι διαφορετικές. Δεν μπορείς να ζητήσεις από μια γυναίκα να κάνει τις ίδιες δουλειές με έναν άνδρα, όπως έκαναν παλιά τα κομμουνιστικά καθεστώτα». Εκεί βέβαια που το ‘’έχασε’’ και πάλι ήταν στην ισότητα των δύο φύλων στην αγορά εργασίας: «είναι αντίθετη στους νόμους της φύσης». Γι’ αυτό φυσικά και το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται στην Τουρκία είναι μόλις 29%.
Την ώρα που ο Ερντογάν δήλωνε τα ανωτέρω, στην Αθήνα παρουσιάστηκαν τρεις νέες δυναμικές CEO (διευθύνουσες σύμβουλοι), η Νάνσι Λιου, η Στέισι Φερέιρα και η Tίφανι Νόργουντ, για να μιλήσουν στην εκδήλωση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας «Disrupt Startup ScaleUP». Παρουσίασαν εκεί τα κατορθώματα των γυναικών στον επιχειρηματικό κόσμο, στον απόηχο και των πρόσφατων περιστατικών στην Ελλάδα που είδαν το φως της δημοσιότητας με εργαζόμενες γυναίκες να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απόλυσης λόγω εγκυμοσύνης. Το ερώτημα που γεννήθηκε από την παρουσίαση ήταν: «Η επαγγελματική φιλοδοξία παραμένει ταμπού για μια γυναίκα;». Ύστερα από πάλη αιώνων τα πράγματα για τη γυναίκα τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο έχουν μπει σε έναν δρόμο. Η γυναίκα έχει καταφέρει να βγει από την κουζίνα, να μπει στην αγορά εργασίας, να πετύχει την οικονομική ανεξαρτησία της και τα τελευταία χρόνια να γίνει ακόμη και η «κουβαλήτρα» του σπιτιού. Ωστόσο η αναρρίχηση στη σκάλα της ιεραρχίας παραμένει μια δύσκολη υπόθεση, με τα μισθολογικά χάσματα να παραμονεύουν. Κατά μέσο όρο οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση κερδίζουν περίπου 16% λιγότερα χρήματα την ώρα σε σχέση με τους άνδρες. Παράλληλα το δίλημμα μεταξύ οικογένειας και καριέρας παραμένει, με αρκετά αφεντικά να υπονοούν, ότι για να προχωρήσει επαγγελματικά μια γυναίκα θα πρέπει τα αντισυλληπτικά της χάπια να είναι μονίμως εγκατεστημένα στο ντουλαπάκι του μπάνιου. Γυναίκες που προσπαθούν να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς ρόλους τους, διχασμένες ανάμεσα σε οικογένεια και δουλειά, συχνά γεμάτες τύψεις, γίνονται παραδείγματα προς αποφυγή για νέες γυναίκες που πήραν το μάθημα και δεν θέλουν το ίδιο για τον εαυτό τους.
Χ.Δ.