Σχόλια 02/12/14

0
pasok dixotomisi

Έχουμε πολιτικό σύστημα που περιέχει Ποτάμι, Ελιά και Ρίζες. Οικονομικά και πολιτικά κολλήσαμε στον πρωτογενή τομέα…


Τι θέλουν; Αλλαγή ηγεσίας μεν, αλλά…
Η συζήτηση με παλαιό και έμπειρο κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που απάντησε στην εύλογη ερώτηση της παρέας: Τι ακριβώς θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου και οι δικοί του;
Χαμογέλασε και ιδού η απάντησή του. «Λόγω ηλικίας και καλής φυσικής κατάστασης, ο Γιώργος Παπανδρέου εκτιμά ότι θα πρέπει να του δοθεί μια ευκαιρία ακόμη για να επιστρέψει ως αρχηγός. Του ΠΑΣΟΚ βέβαια γι’ αυτό και επιθυμεί να διατηρηθεί το όνομα, γι’ αυτό δεν θέλει το Δημοκρατική Παράταξη. Ακόμη, ο Γιώργος δέχεται εισηγήσεις για επιστροφή του απ’ όλους αυτούς που επί των ημερών του ήταν σε θέσεις εξουσίας. Εκτιμούν πως επανερχόμενος ότι θα αναλάβουν και πάλι να μας κυβερνήσουν. Τρίτο και ουσιαστικό. Ελάχιστοι δέχονται ότι ο Γιώργος έχει τις δυνατότητες (και οι άνθρωποί του) να διαχειριστούν θέματα σοβαρά που απαιτούν άλλη αντιμετώπιση. Ως εκ τούτου η «βάση», ο λαός του ΠΑΣΟΚ δεν έχει να θυμάται κάτι καλό, θετικό, όπως το ίδιο οι της Ν.Δ. με τον Κώστα Καραμανλή. Οι δύο επίγονοι των ιστορικών πολιτικών οικογενειών τα έκαναν μούσκεμα και γι’ αυτούς θέμα επιστροφής δεν τίθεται. Η ιστορία έχει εξελιχθεί σε τραγωδία.»
-Τάδε έφη και εσιώπησε ο φίλος.
«Ε»


Να πουν την αλήθεια
Πώς λοιπόν τα εύκολα γίνονται δύσκολα; Μα όταν δεν λέγεται η αλήθεια! Κι αυτή η αλήθεια είναι δυσκολότερο να λεχθεί από τους κομματικούς, τους επικεφαλής των κομμάτων, τους ίδιους τους αρχηγούς.
Δηλαδή, έτσι απλά και κατανοητά, τα κόμματα, ΟΛΑ, αλλά κυρίως αυτά που είναι στην κυβέρνηση αλλά και αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οφείλουν, να λένε την αλήθεια.
Να μιλούν με γλώσσα αληθείας και μόνον. Για να γνωρίζει ο λαός, να έχει πληροφόρηση και ανάλογα να αξιολογεί τις θέσεις και τις απόψεις τους και να ψηφίζει εγκρίνοντας αυτές τις αληθινές δηλώσεις.
Αυτό λοιπόν, το αυτονόητο για αλλού, σπανίως συμβαίνει στη χώρα μας. Αντί της αλήθειας υπάρχει η δήλωση σκοπιμότητας, μισόλογα ή απόκρυψη της αλήθειας.
Μ’ αυτές όμως τις αποφάσεις το Πολιτικό μας σύστημα και οι πολιτικοί υπονομεύουν τα κόμματά τους, τον εαυτό τους. Γι’ αυτό πολλοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς τα κόμματα. Για να την ανακτήσουν πρέπει να πουν την αλήθεια στο λαό. Για όλα τα σοβαρά θέματα.
«Ε»


Προβλήματα στην ΕΒΖ
Σοβαρό ταμειακό πρόβλημα έχει εδώ και καιρό η βιομηχανία Ζαχάρεως, ενώ οι ζημιές χρόνο με το χρόνο αυξάνονται. Αιτίες αρκετές. Δύο από αυτές το υψηλό κόστος παραγωγής, η πτώση των διεθνών τιμών ζάχαρης κατά 50% και τους πολλούς (ακόμη) εργαζόμενους οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν κατά πολύ.
Άδηλο και σκοτεινό το μέλλον της ΕΒΖ, μιας βιομηχανίας που έδειχνε παλιά ότι είναι δυνατή και με προοπτικές.
Πώς όμως ήταν δυνατόν μια εποχική βιομηχανία να πληρώνει για 12 μήνες προσωπικό; Όταν ούτε τον μισό χρόνο δεν το χρειάζονταν; Κι ακόμη, οι μισθολογικές υπερβολές και η αγνόηση των αγροτών, ήταν από τις αιτίες που υπονόμευαν σιγά-σιγά την εταιρεία. Και ιδού έρχεται το τέλος αργά, βασανιστικά…
«Ε»


Το τέλος της «Ελευθεροτυπίας»
Άλλη μια ιστορική εφημερίδα ανέστειλε την κυκλοφορία της. πρόκειται για την «Ελευθεροτυπία» η οποία εδώ και λίγο καιρό σταμάτησε την έκδοσή της. Είχε πέσει κυκλοφοριακά και δεν άντεξε τον ανταγωνισμό σε μια περίοδο με μειωμένες διαφημιστικές δαπάνες αλλά και τη μείωση του αριθμού αυτών που διαβάζουν κάθε ημέρα εφημερίδα.
Οι συγκυρίες είναι αρνητικές γενικώς και δύσκολα θα υπάρξει ανάκαμψη τόσο στον Τοπικό όσο και τον Πανελλαδικό Τύπο.
«Ε»


Cash and Carry
Η εταιρεία Ι και Σ. Σκλαβενίτης απέκτησε την γερμανικών συμφερόντων MAKRO Cash & Carry. Έτσι η Σκλαβενίτης με τα Σούπερ Μάρκετ, εισέρχεται στον τομέα της χοντρικής πώλησης εμπορευμάτων για παντοπωλεία, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ.
Η MAKRO διαθέτει αρκετά καταστήματα ανάμεσά τους κι αυτό στην Ξάνθη, όπου επίσης δραστηριοποιούνται η METRO του Παντελιάδη και η Μασούτης του Διαμαντή Μασούτη.
«Ε»


Ανεξαρτήτων βουλευτών εξελίξεις
Ο βουλευτής Παναγιώτης Μελάς από χθες το πρωί είναι ανεξάρτητος βουλευτής. Αποχώρησε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και θα παραμείνει ανεξάρτητος χωρίς να προσχωρεί σε κάποιο κόμμα.
Έτσι, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ είναι πλέον 12 και οι Ανεξάρτητοι βουλευτές έφθασαν τον αριθμό των είκοσι τεσσάρων.
«Ε»


Πυραμίδα από νομίσματα
“Αντίο” στο εθνικό νόμισμα τους με την κατασκευή μια πυραμίδας ύψους 1,3μ και βάρους 831 κιλών και κατασκευασμένη από τα κέρματα, είπαν στη Λιθουανία. Αρχιτέκτονες της πυραμίδες είναι δύο φοιτητές Φυσικής οι οποίοι χρησιμοποίησαν για το…οικοδόμημά τους, συνολικά 1.000.935 λιθουανικά νομίσματα τα οποία σε λίγο καιρό δεν θα “κυκλοφορούν” πια αφού η χώρα εντάσσεται στην Ευρωζώνη.
Το εθνικό νόμισμα της Λιθουανίας από το 1993 είναι το λίτας αλλά από την 1η Ιανουαρίου θα αποτελεί παρελθόν αφού θα αντικατασταθεί από το ευρώ.
Ας ελπίσουμε οι Λιθουανοί να διατηρήσουν τον ενθουσιασμό τους και στο μέλλον, γιατί η Κομισιόν και η Ευρωζώνη απαιτεί υποχωρήσεις και θυσίες…


Οι «Ρίζες» του Μπαλτάκου

Νέο κόμμα κάνει την εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή της χώρας, στο χώρο της δεξιάς. Ιδρυτής του ο γνωστός Παναγιώτης Μπαλτάκος, πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και δεξί χέρι του πρωθυπουργού που αποπέμφθηκε μετά το βίντεο που τον εμφάνιζε να συνομιλεί με τον Ηλία Κασιδιάρη, με υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά του κυρίου Σαμαρά.
Ο κ. Μπαλτάκος προχωρά λοιπόν στη δημιουργία κόμματος με το όνομα «Ρίζες», το οποίο, όπως δήλωσε θα το φτιάξει μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και την εκκλησία. Κατονόμασε μάλιστα τους κκ Ζώη και Καπερνάρο ως συμφωνούντες με την κίνηση αυτή. Ως προς τις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό είπε ότι «καταλαβαινόμαστε και δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω».
Έτσι η δεξιά πολυκατοικία, λόγω «υποχώρησης» του υπογείου και του ισογείου (βλέπε ΛΑΟΣ, Χρυσή Αυγή) ρίχνει νέο όροφο, εκεί χαμηλά, στα άκρα δεξιά…


Από το ΠΑΣΟΚ στην ΔΗΠΑΡ
Την πρώτη της εμφάνιση έκανε στα social media η Δημοκρατική Παράταξη του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η φωτογραφία που ανέβασε η Χαριλάου Τρικούπη στους επίσημους λογαριασμούς του ΠΑΣΟΚ σε facebook και twitter, εμφανίζει το έμβλημα με τον πράσινο ήλιο και το λογότυπο του Κινήματος, κάτω από το οποίο σε κόκκινο φόντο αποτυπώνονται οι τρεις λέξεις: Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Την φωτογραφία συνοδεύει ένα κείμενο με τρεις θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη για τους πολιτικούς στόχους που συνδέονται με τις ανάγκες της χώρας.– να συμφωνηθεί το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και την τρόικα και η αλλαγή σελίδας – να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο– να συγκροτηθεί η δημοκρατική παράταξη με κορμό το ΠΑΣΟΚ. Και η εικόνα συμπληρώνεται με την κατακλείδα: «Καθαρές κουβέντες».
-Από το ΠΑΣΟΚ στην ΔΗΠΑΡ. Και παρότι ηχητικά μόνο ένα Π το χωρίζει από την ΔΗΜΑΡ σε πολιτικό επίπεδο χάος χωρίζει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζελο με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλη
Μ.Ξ.


Το μόνιμο θέαμα του Σαββατοκύριακου
Όχι δεν είναι το ποδόσφαιρο. Στην Ξάνθη φαίνεται ότι έχουμε καθιερώσει κάποια άτυπα έθιμα. Όπως το να προετοιμάζουμε τους δρόμους της παλιάς πόλης και πέριξ αυτής, που είναι αποδεδειγμένα και οι πλέον τουριστικοί αφού εκεί περπατούν οι περισσότεροι επισκέπτες της πόλης μας, σε έκθεση σκουπιδιών. Δεν νομίζω ότι έχουμε τόσο ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες, ώστε να θέλουμε να τις επιδείξουμε σε κάθε επισκέπτη της Ξάνθης. Ούτε και τα έπιπλα και οι ηλεκτρικές συσκευές που πετάμε δίπλα στους κάδους ενδιαφέρουν κανέναν αναφορικά με τις στυλιστικές μας επιλογές. Αλλά εφόσον ο δήμος και οι υπηρεσίες καθαριότητας βλέπουν και τους επισημαίνονται διαρκώς κάποια σημεία που χωλαίνουν (καμία σχέση με την χολέρα, αν δεν είμαστε μακρυά), κάποια μέρη που οι δημότες δεν τα προσέχουν όσο θα έπρεπε, δεν θα πρέπει να τα προσέξουν αυτοί; Είναι αδιανόητο απέναντι από τον Πολυχώρο του Μάνου Χατζιδάκι, όπως ξαναγράψαμε, να υπάρχει μόνιμη έκθεση με διασκορπισμένα από τα αδέσποτα σκουπίδια. Είναι τραγικό να μην μπορείς να περάσεις στην πλατεία Αντίκα (πέρα από τα μηχανάκια) από τα σκουπίδια που αφήνουν τα γύρω μαγαζιά. Αφού υπάρχει ανάγκη, πρέπει να βρεθεί και τρόπος αντιμετώπισης. Όλοι οι τουρίστες περνούν από την πλατεία Αντίκα, και εμείς τους αναγκάζουμε όχι μόνο να κατεβαίνουν από το πεζοδρόμιο για να ανηφορίσουν προς την παλαιά πόλη, αλλά να αντικρίζουν και ένα ελεεινό θέαμα που βρωμάει από μακρυά. Τέτοιοι μόνιμοι σκουπιδότοποι μέσα στο κέντρο της πόλης, φυσικό είναι να προσελκύσουν και αδέσποτα σκυλιά και γάτες που ψάχνουν για τροφή και κάνουν το πρόβλημα πιο εμφανές.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…