Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ‘’Πέθανε’’ η οικοδομή στην Ξάνθη

‘’Πέθανε’’ η οικοδομή στην Ξάνθη

0
oikodomi kathodos-empros

Η οικοδομική δραστηριότητα στην Ξάνθη σε ελεύθερη πτώση

Εκδόθηκε μία άδεια για εξαώροφη και μία για τριώροφη οικοδομή το 2014

Αισθητό και έντονο το πρόβλημα στον χώρο της οικοδομής, η οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνει κατακόρυφη πτώση και έχει πληγεί περισσότερο από πολλούς επαγγελματικούς κλάδους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πολεοδομία Ξάνθης εκδόθηκε φέτος μία άδεια για ανέγερση εξαώροφης οικοδομής, ενώ το σύνολο των 138 αδειών, που εκδόθηκαν μέχρι σήμερα, αφορούν προσθήκες, κατεδαφίσεις, νομιμοποιήσεις και επισκευές, ενώ οι λιγοστές ανεγέρσεις αφορούν κυρίως ισόγεια ή διώροφες μονοκατοικίες. Η χρυσή εποχή για την οικοδομή δραστηριότητα στο νομό μας έχει παρέλθει προ πολλού, όπως βέβαια και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Ειδικότερα αυτή εμφάνισε ιδιαίτερη άνθηση και έντονη αυξανόμενη δραστηριότητα κυρίως από το 1998 μέχρι και το 2008, με τη μεγαλύτερη ανοικοδόμηση να εντοπίζεται τα έτη 2001, 2002 και 2003. Είναι ενδεικτικό ότι το 2002 εκδόθηκαν περισσότερες από 1.000 άδειες.

Πανελλαδική πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα

Την ελεύθερη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στο νομό Ξάνθης, πέρα από τις φιλικές συζητήσεις, αποδεικνύουν και τα νούμερα που προέρχονται από την Διεύθυνση Πολεοδομίας Ξάνθης. Τρανταχτό παράδειγμα της σημερινής δεινής πραγματικότητας είναι ότι το τρέχον έτος εκδόθηκε μόλις μία άδεια για ανέγερση εξαώροφης οικοδομής, ενώ άλλη μία για τριώροφη οικοδομή. Η βουτιά στην οικοδομική δραστηριότητα και το 2014 καταγράφεται πανελλαδικά και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. τουλάχιστον για το πρώτο επτάμηνο είναι ενδεικτικά. Κάθετη πτώση κατά 24,1% σημείωσε τον Ιούλιο φέτος ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας, ανήλθε τον Ιούλιο σε 1.499 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 275,0 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.162,6 χιλιάδες m3 όγκου. Και παρουσίασε μείωση κατά 7,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 23,2% στην επιφάνεια και κατά 24,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2014, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει μείωση κατά 18,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 11,8% στην επιφάνεια και κατά 4,3% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Να σημειωθεί ότι η πτώση αφορά σύγκριση με μια επίσης ‘’πεσμένη’’ χρονιά.

Οι άδειες δόμησης για το 2014

Τα στοιχεία από την Πολεοδομία Ξάνθης αποδεικνύουν ότι η οικοδομική δραστηριότητα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι το τέλος του 2014. Ειδικότερα μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 138 άδειες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα εκδίδονται σε δύο φάσεις: δίνεται πρώτα η έγκριση δόμησης και στη συνέχεια η άδεια δόμησης, οπότε μεσολαβεί ένα μεταβατικό στάδιο πολύ σύντομο όμως, καθότι πλέον δεν πραγματοποιούνται από την Πολεοδομία όλοι οι παλιότεροι έλεγχοι στα σχέδια του υπό έγκριση κτηρίου. Σήμερα στην Πολεοδομία δεν υπάρχουν σε αναμονή πολλές εγκρίσεις δόμησης, οπότε ο αριθμός των αδειών μέχρι το τέλος του χρόνου θα κυμανθεί λογικά στις 150. Το αποθαρρυντικό βέβαια είναι ότι από όλες αυτές μόλις δεκαέξι αφορούν οικοδομές, εκ των οποίων η μία εξαώροφη, η μία τριώροφη, έντεκα διώροφες και τρεις ισόγειες οικοδομές.

Η χρυσή εποχή της οικοδομής

Η χρυσή εποχή για την οικοδομική δραστηριότητα στο νομό μας έχει παρέλθει προ πολλού και από ότι φαίνεται μάλλον ανεπιστρεπτί. Ιδιαίτερη άνθηση παρουσιάστηκε από το 1998 μέχρι το 2008, με τη μεγαλύτερη ανοικοδόμηση να εντοπίζεται τα έτη 2001, 2002 και 2003. Ακόμα και πριν από μία 5ετία η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική, ίσως πιο ενθαρρυντική σε σχέση με σήμερα, όσον αφορά την οικοδομή στο νομό μας. Οι αριθμοί δείχνουν την μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας με το πέρασμα του χρόνου, αν και ο συνολικός αριθμός αδειών δεν αποτυπώνει την πλήρη εικόνα του προβλήματος, καθώς μέσα στον αριθμό των αδειών περιέχεται ένα πλήθος εργασιών που αφορούν την δόμηση (νομιμοποίηση, επέκταση κ.ά.), τα οποία όμως δεν αποφέρουν αρκετά χρήματα σε ένα τεχνικό γραφείο, ούτε φυσικά μπορούν να συντηρήσουν ένα συνεργείο τεχνιτών. Τεχνικά γραφεία με παρουσία πολλών χρόνων στην πόλη και με αξιόλογες οικοδομές στο ενεργητικό τους, μοιάζουν σήμερα να μετρούν αντίστροφα την στιγμή που θα αναγκαστούν να διακόψουν τις εργασίες τους. Με τα ταμεία να αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο τις εισφορές και την επαπειλούμενη αφαίρεση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος από αρχιτέκτονες και μηχανικούς σε περίπτωση διακοπής του ασφαλιστικού τους φορέα, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα. «Χωρίς αύριο λοιπόν μοιάζει να είναι ο χώρος της οικοδομής, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα» σχολιάζουν άνθρωποι του χώρου, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται η κατάρτιση ενός νέου νόμου για τη φορολογία των ακινήτων, που θα βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και δεν θα καταστρέφει την κτηματαγορά.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …