Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι Ξανθιώτες καπνίζουν λαθραία τσιγάρα

Οι Ξανθιώτες καπνίζουν λαθραία τσιγάρα

0
tsigara close

60 – 70% τα προτιμά σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης Σ. Μωραΐτη

Υπάρχει διακίνηση λαθραίων τσιγάρων όχι από θαλάσσης αλλά από …ξηράς στην περιοχή μας

Δραματική είναι η αύξηση της διακίνησης και της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων στο νομό μας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιου Μωραΐτη που βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα το 60 – 70% των καπνιστών στην πόλη μας καπνίζουν λαθραία τσιγάρα. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ο καταναλωτής μπορεί να έχει πρόσβαση πολύ εύκολα σε λαθραία τσιγάρα αφού πωλούνται μέχρι και σε πάγκους στο παζάρι της πόλης!

Τα λαθραία τα ποτά και τα τσιγάρα… αδειάζουν τα ταμεία

Πρόσφατα στην παρουσίαση του έργου του Λιμενικού στην καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης καπνικών ειδών παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αναφέρθηκε πως σε δύο χρόνια κατασχέθηκαν 300 εκ. λαθραία τσιγάρα και πως το λιμενικό με τις κατασχέσεις του απέτρεψε να διαφύγουν έσοδα 51.932.229 ευρώ !

Αυτά βέβαια σε πανελλαδικό επίπεδο και σ’ ότι αφορά την διακίνηση από θαλάσσης που όπως πληροφορήθηκε το «Ε» αρμοδίως ανάλογα περιστατικά διακίνησης λαθραίων τσιγάρων από τον λιμάνι του Λάγος δεν έχουμε. Συγκεκριμένα υπήρξε μια πληροφορία στο λιμενικό το 2001 ότι θα διακινηθεί φορτίο στο Φανάρι που όμως δεν ευσταθούσε. Να σημειώσουμε ότι στο λιμάνι του Λάγος είναι αντικειμενικά δύσκολη η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων γιατί διακινούνται κυρίως καύσιμα που φορτώνονται μέσω αγωγού και σπόροι και λιπάσματα που υπόκεινται όμως σε συνεχείς έλεγχου από το Λιμενικό Τμήμα Λάγος (όπως έχει υποβιβαστεί τώρα).

Διακίνηση λαθραίων όχι από θαλάσσης αλλά από …ξηράς στην περιοχή μας

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την διακίνηση λαθραίων ποτών και τσιγάρων από …ξηράς και συγκεκριμένα από τη δίοδο του Αγίου Κωνσταντίνου. Ήταν μόλις το 1,5 χρόνο που πήγε να περάσει φορτηγάκι με λαθραία και όταν εντοπίστηκε ο οδηγός του το εγκατέλειψε και το εμπόρευμα κατασχέθηκε από τις αστυνομικές αρχές. Κι αυτή δεν ήταν η μοναδική περίπτωση. Ο κ. Μωραΐτης εκτιμά ότι καθότι η αστυνόμευση είναι ελλιπής γίνεται συστηματική διακίνηση λαθραίων ποτών και τσιγάρων. Αυτό όπως σημειώνει έχει πολλαπλό κόστος καθώς βλάπτει σοβαρά το κράτος που χάνει έσοδα αλλά και την υγεία των καπνιστών που δεν ξέρουν τι καπνό φουμάρουν δεδομένου ότι έχουν υπάρξει πολλές έρευνες που ενοχοποιούν τα λαθραία τσιγάρα για επικίνδυνα επειδή δεν υπόκεινται σε ελέγχους. Ωστόσο η κρίση και η αύξηση των φόρων στα καπνικά προϊόντα ελαστικοποιούν τις αντιστάσεις των καταναλωτών και όλο και πιο πολλοί προσφεύγουν σε λαθραίο καπνό και τσιγάρα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…