Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Oι πέντε αλλαγές στο ασφαλιστικό πριν φύγει το 2014

Oι πέντε αλλαγές στο ασφαλιστικό πριν φύγει το 2014

0
asfalistikes eisfores

Συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα


Δέσμη πέντε μέτρων έχει προτείνει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εργασίας στην τρόικα για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα, προκειμένου αυτά να ψηφιστούν κατά τον τρέχοντα μήνα. Αυτά αφορούν:

• την λειτουργική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων

• τη σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών – τρεχουσών εισοδημάτων των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ

• την ένταξη όσων έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης στο σχήμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος βάσει εισοδηματικών κριτηρίων

• την αύξηση στα 20 έτη του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη της βασικής (με 20 έτη ακριβώς) ή αναλογικής σύνταξης (από 20 έτη και πάνω)

• την αύξηση κατά 2- 4 χρόνια του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης για τις «ευνοημένες» κατηγορίες.

Πιο αναλυτικά:

1. Ενοποίηση λειτουργιών ασφαλιστικών ταμείων: Εφαρμογή ενός «υβριδικού» (σ.σ. πρωτότυπου) μοντέλου το οποίο θα ενσωματώσει με οριζόντιο τρόπο όλες τις βασικές λειτουργίες του ασφαλιστικού συστήματος, διατηρώντας την αυτονομία όλων των ασφαλιστικών ταμείων που θα ενσωματωθούν σ’ αυτό. Αυτό σημαίνει πως θα ενοποιηθούν οι λειτουργικά και όχι διοικητικά τα ασφαλιστικά ταμεία, με εξαίρεση της ενσωμάτωση του ΕΤΕΑ και των ταμείων προνοίας (πλην εκείνων των ναυτικών) στο ΙΚΑ.

2. Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών – τρεχουσών εισοδημάτων στον ΟΑΕΕ: Εισαγωγή ενός νέου συστήματος ασφαλιστικών εισφορών εναρμονισμένου με τα τρέχοντα εισοδήματα (αντί των τεκμαρτών) των αυτοαπασχολούμενων. Το νέο σύστημα θα μπορούσε να ξεκινήσει τη λειτουργία μέχρι την πλήρη εφαρμογή με βάση ένα πρότυπο επιχείρησης (business case study) μέχρι να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δεδομένα και αποτελέσματα. Το νέο σύστημα θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή καταρχάς το Δεκέμβρη του 2017 και σε πλήρη εφαρμογή τον Ιούλιο του 2017. Αυτό σημαίνει πως το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών κάθε ασφαλισμένου στον ΟΑΕΕ θα καθορίζεται από τα ατομικά τρέχοντα έσοδα του.

3. Ένταξη όσων έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης στο σχήμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος βάσει εισοδηματικών κριτηρίων: Όσοι ασφαλισμένοι δεν έχουν συμπληρώσει 20 (σ.σ. αν περάσει παρακάτω αλλαγή) χρόνια ασφάλισης και έχουν γεννηθεί μετά την 1ηΙανουαρίου του 1975 θα εντάσσονται στο σχήμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Σημειώνεται πως ο νόμος 3863 προβλέπει χαρακτηριστικά πως «από 1.1.2015» τη «βασική σύνταξη», μεταξύ άλλων, «δικαιούνται οι ανασφάλιστοι και όσοι έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες από 4500 ημέρες ασφάλισης ή δεκαπέντε έτη ασφάλισης σε ασφαλιστικούς οργανισμούς κύριας ασφάλισης ή το δημόσιο, εφόσον πληρούν αθροιστικά τα παρακάτω κριτήρια:

α) έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους

β) το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα, από οποιαδήποτε πηγή, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, δεν υπερβαίνουν το ποσό των πέντε χιλιάδων σαράντα (5.040) ευρώ και δέκα χιλιάδων ογδόντα (10.080).».

4. Αύξηση στα 20 έτη του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης: Θα υπάρξει μεταβατική αύξηση των ελάχιστων αναγκαίων ενσήμων για τη λήψη της βασικής σύνταξης (σ.σ. εννοείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια) από τα 4500 (15 έτη ασφάλισης) στα 6000 (20 έτη) για όσους έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 1975 και έπειτα. Για όσους είναι ασφαλισμένοι από 15 έως 20 έτη (και είναι γεννημένοι από την1.1.1975 και έπειτα) η σύνταξή τους θα είναι ανάλογη των εισφορών τους.

5. Αύξηση κατά 2- 4 χρόνια του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης για τις «ευνοημένες» κατηγορίες: Σταδιακή και μεταβατική εξάλειψη των ευνοϊκών ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και συσχέτισή τους με τα γενικά όρια συνταξιοδότησης (62 – 67) με τελική ημερομηνία την 1η Ιανουαρίου 2017. Για εκείνους που συνταξιοδοτηθούν το 2019 θα υπάρξει επέκταση του ηλικιακού ορίου κατά 2 χρόνια και για εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν το 2020 μια επέκταση κατά 4 χρόνια.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …