Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο νόμος «Ανοιχτά την Κυριακή» ευνοεί τα πολυκαταστήματα

Ο νόμος «Ανοιχτά την Κυριακή» ευνοεί τα πολυκαταστήματα

0
agora kleisti

Φίσκα το πάρκινγκ του “Flamingo” την περασμένη Κυριακή και τα πολυκαταστήματα εντός και εκτός πόλης

Δεν άνοιξαν στην πλειοψηφία τους τα εμπορικά στην Ξάνθη. Κίνηση είχε μόνο στην πλατεία λόγω καλού καιρού

Τους «έφεξε» και πάλι η Κυριακή! Και ο λόγος κυρίως για τα μεγάλα πολυκαταστήματα εντός πόλης, τα καταστήματα στο εμπορικό κέντρο “Flamingo” στον Ν. Ζυγό και στις αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων εντός και εκτός πόλης που υποδέχτηκαν τους καταναλωτές της Κυριακής! Αντίθετα τα μικρομεσαία συνοικιακά καταστήματα τροφίμων καθώς και στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα εμπορικά στην αγορά της πόλης δεν άνοιξαν τηρώντας την αργία της Κυριακής αλλά και την απόφαση του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης που αρνείται να δώσει τη συναίνεσή του στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές παρότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα για ανοιχτά καταστήματα 7 Κυριακές τουλάχιστον τον χρόνο. Να σημειώσουμε ότι τις 3 Κυριακές του Δεκέμβρη πολλά καταστήματα προαιρετικά ανοίγουν καθώς αυτές εντάσσονται στο εορταστικό ωράριο.

Ουρές στα πολυκαταστήματα

Φίσκα ήταν το πάρκινγκ του «Flamingo» από αυτοκίνητα και κόσμος πολύς επισκέφθηκε τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες εμπορικών ένδυσης – υπόδυσης που υπάρχουν εκεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρέπει να ήταν και αρκετοί επισκέπτες από γειτονικούς νομούς κυρίως της Ροδόπης γιατί υπήρχαν αντίστοιχες πινακίδες στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Στην αυξημένη επισκεψιμότητα βοήθησε πολύ ο ηλιόλουστος καιρός που ευνοούσε μια βόλτα και καθώς το «Flamingo» βρίσκεται πάνω στο δρόμο Κομοτηνής – Ξάνθης προέλκυσε έναν μεγάλο αριθμό καταναλωτών. Όμως ουρές υπήρξαν και στο Lidl που για να προσελκύσει καταναλωτές έβγαλε προϊόντα σε μεγάλες προσφορές. Επίσης από τους καταναλωτές της Κυριακής ευνοημένοι βγήκαν και τα καταστήματα Μαρινόπουλος και Μασούτης καθώς και άλλες αλυσίδες καταστημάτων που υπάρχουν στην πόλη μας.

Πάμε …πλατεία

Μέσα στην πόλη η κίνηση περιορίστηκε κυρίως στην πλατεία όπου γονείς με τα παιδιά τους εκμεταλλεύτηκαν το καλό καιρό για μια βόλτα με το τρενάκι ή το καρουζέλ της γειτονιάς του Αη Βασίλη. Επίσης γεμάτα ήταν και τα καφέ του κέντρου, της Π. Πόλης καθώς κι του πεζόδρομου της Δαγκλή. Όπως σημειώνει το πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Γιώργος Μπατζακίδης ουσιαστικά αυτή την Κυριακή δεν υπήρχε νόημα ν’ ανοίξουν τα μαγαζιά καθώς ο καταναλωτής έχει ολόκληρη την εβδομάδα στη διάθεσή του για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια του ενώ αντίθετα υποστηρίζει ότι την προσεχή Κυριακή υπάρχει λόγος να είναι ανοιχτά τα καταστήματα ώστε να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές 4 μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Αντίθετα πάγια θέση του προέδρου του εμπορικού συλλόγου κ. Ευθύμη Μίλκογλου είναι ότι « χρόνος υπάρχει για αγορές …λεφτά δεν υπάρχουν»!

Ανοιχτά στην Καβάλα την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου

Να σημειώσουμε ότι στον γειτονικό νομό της Καβάλας ανοιχτά και με τη βούλα του αντιπεριφερειάρχη θα είναι τα εμπορικά καταστήματα της τελευταία Κυριακή του χρόνου δηλαδή στις 28 Δεκεμβρίου. Μάλιστα στην απόφαση αναφέρει ότι συμφώνησαν με το άνοιγμα των καταστημάτων και ο Εμπορικός σύλλογος και το Εργατικό κέντρο. Προς στιγμήν δεν έχει αποφασιστεί κάτι ανάλογο για την Ξάνθη για την συγκεκριμένη Κυριακή. Πάντως ο κ. Μπατζακίδης δήλωσε αρνητικός γιατί όπως είπε θα έχουν ήδη ολοκληρώσει τις αγορές τους οι καταναλωτές ωστόσο επιφυλάχθηκε αν αποφασίσει κάτι διαφορετικό η πλειοψηφία. Επισημαίνεται ότι ειδικά για την Ξάνθη με απόφαση του πρώην αντιπεριφερειάρχη κ. Καραλίδη και κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπόρους υπάρχει απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων άλλες 2 Κυριακές το χρόνο επιπλέον από τις 7 που ορίζει ο νόμος. Πρόκειται για την Κυριακή του Καρναβαλιού και την Κυριακή των γιορτών Π. Πόλης.

Ο νόμος ευνοεί τα πολυκαταστήματα

Πάντως, τα πρώτα συμπεράσματα από την εφαρμογή του νόμου καταδεικνύουν ότι απ’ αυτόν ευνοημένα είναι τα πολυκαταστήματα και μεγάλες αλυσίδες αφού έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν πολυάριθμο προσωπικό με εναλλακτικές μορφές απασχόλησης όπως 4ωρη εργασία. Αντίθετα ο νόμος δεν ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι οι περισσότερες οικογενειακές ή απασχολούν μικρό αριθμό ατόμων καθώς το κόστος λειτουργίας δεν αντισταθμίζεται από τους τζίρους της Κυριακής.

Μαριάννα Ξανθοπούλου


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …