Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο στον Δήμο Ξάνθης

Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο στον Δήμο Ξάνθης

0
DEH apati-empros

Σε ρηχά νερά κινήθηκαν οι ρυθμίσεις οφειλών στον Δήμο Ξάνθης

Ο δήμος Τοπείρου πρώτος στις ρυθμίσεις με 160, μόλις 20 στον δήμο Αβδήρων

Την πασίγνωστη έκφραση του σατιρικού συγγραφέα Λουκιανού του Σαμοσατέως ‘’ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος’’ φαίνεται να δηλώνουν και οι ξανθιώτες με την μικρή συμμετοχή τους στο κάλεσμα των δήμων για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Χθες, 1η Δεκεμβρίου, ήταν η τελευταία μέρα της παράτασης που δόθηκε για όλο τον μήνα Νοέμβριο, ώστε όσοι δημότες επιθυμούσαν, να υποβάλλουν αίτηση για ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους προς τον δήμο. Ένα ακόμη δείγμα της οικονομικής δυσπραγίας που επικρατεί στην Ξάνθη, και γενικότερα στην Θράκη, είναι ο μικρός αριθμός αιτήσεων που κατατέθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων.

Ρυθμίσεις υπάρχουν, λεφτά δεν υπάρχουν

Παρά τον ευνοϊκό, σχεδόν ελκυστικό, χαρακτήρα της νέας ρύθμισης που εφαρμόστηκε από τις αρχές Νοεμβρίου, ως συνέχεια και μετεξέλιξη της ρύθμισης που ίσχυσε μέχρι τις 14/8/2014 και η οποία δεν είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση, ούτε σ’ αυτή την νέα δυνατότητα για πληρωμή σε δόσεις και αποφυγή των προσαυξήσεων υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυξημένη προσέλευση οφειλετών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και στις περιπτώσεις κάποιων οφειλετών που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι αλλάζει με την νέα διάταξη, το ενδιαφέρον αυτό δεν μεταφράστηκε και σε υποβολή αίτησης αλλά έμεινε στην απλή πληροφόρηση. Υπήρχε μάλιστα μια κρυφή ελπίδα στις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων της Ξάνθης, όπου τα ταμεία παραμένουν μισοάδεια, ότι οι περισσότεροι δημότες θα προσέλθουν για την τακτοποίηση των χρεών τους την τελευταία στιγμή, όπως άλλωστε συνηθίζεται, κάτι το οποίο έγινε μεν αλλά σε πολύ μικρό βαθμό.

Η εικόνα ανά δήμο

Πρώτος σε ποσά ο μητροπολιτικός δήμος Ξάνθης, όπου, σύμφωνα με την προϊσταμένη κα Βασιλική Μεταξά, έχουν υποβληθεί μόλις 50 αιτήσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως μικροποσά και αντιστοιχούν σε πολύ μικρό ποσοστό των οφειλομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τελευταίες αιτήσεις έγιναν το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας. Είναι γενικά παραδεκτό «ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα, δυσκολεύεται πολύ, ιδίως την περίοδο του χειμώνα, και δεν του περισσεύουν ούτε 100 ευρώ το μήνα για να ρυθμίσει τις οφειλές του», δήλωσαν από τον δήμο Ξάνθης.

Στον δήμο Αβδήρων πάλι ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί είναι μόνο 20. Αφορούν οφειλές μικρών ποσών και πρόκειται κυρίως για εφάπαξ καταβολές, ώστε να αποφύγουν οι δημότες της προσαυξήσεις. Όπως μας ανέφερε η κα Παπαδοπούλου Ιουλίτρια «δεν υπάρχουν γενικά μεγάλες οφειλές. Τα μεγαλύτερα ποσά κυμαίνονται στις 2.000 ευρώ. Δεν υπήρξε όμως και επαρκής ενημέρωση. Πολλοί δημότες δεν πρόλαβαν να ειδοποιηθούν προσωπικά».

Στο δήμο Μύκης τα πολλά ειδοποιητήρια που εστάλησαν πριν από λίγους μήνες προς τους δημότες, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, έχουν αποδώσει, όπως φαίνεται, και ο αριθμός των αιτήσεων ανέρχεται στις 100. Ο κ. Νίκος Νεοκλέους δεχόταν και συμπλήρωνε αιτήσεις μέχρι και την λήξη του ωραρίου, που σήμανε και το τέλος της διορίας υποβολής των αιτήσεων. Ο κόσμος έδειξε να ενδιαφέρεται να επωφεληθεί από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, οι οποίες αποφέρουν άμεσα χρήματα στον δήμο. Πολλοί ήταν εκείνοι που πλήρωσαν την πρώτη δόση τους μαζί με την υποβολή της αίτησης, όπως ανέφερε ο κ. Νεοκλέους, ενώ στις άλλες περιπτώσεις η καταβολή πρέπει να γίνει εντός των τριών πρώτων ημερών από την ημερομηνία ρύθμισης. Και εδώ οι οφειλές αφορούσαν κυρίως μικροποσά με τις δόσεις να κυμαίνονται στα 100 με 140 ευρώ, με το ρυθμισμένο ποσό να ανέρχεται στις 15.000 ευρώ περίπου.

Τα πράγματα φαίνονται πολύ πιο αισιόδοξα στον δήμο Τοπείρου, όπου μέσα σε λίγες μέρες κατατέθηκαν αρκετές αιτήσεις, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 160. Υπήρξε αυξημένη κίνηση στην οικονομική υπηρεσία του δήμου, όπως ανέφερε στο «Ε» η κα Αθανασία Μπεμπεκίδου, με την τελευταία αίτηση να κατατίθεται χθες στην εκπνοή της διορίας. Πέρα όμως από τον αριθμό των αιτήσεων, φαίνεται ότι στον δήμο Τοπείρου είναι και καλοπληρωτές, αφού σε αντίθεση με άλλες πόλεις της Θράκης, όπου πολλοί οφειλέτες δεν ξαναεμφανίζονται στο γκισέ μετά την πληρωμή της πρώτης δόσης, στον δήμο Τοπείρου το 99% σχεδόν των οφειλετών καταβάλλει τις δόσεις του εμπρόθεσμα, σύμφωνα με την κα Μπεμπεκίδου.

Άρχισαν οι υποβολές αιτήσεων για το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, κατόπιν πρότασης του Δημάρχου κ. Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου για παροχή κοινωνικού τιμολογίου στους δημότες της Ξάνθης, όσοι είναι εντεταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, έχουν την δυνατότητα εντός του μηνός Δεκεμβρίου να υποβάλουν αίτηση  με αντίγραφο του λογαριασμού της ΔΕΗ προκειμένου να τύχουν έκπτωσης 20% στα Δημοτικά Τέλη για το έτος 2015.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν :

α) για τους κατοίκους των Δημοτικών κοινοτήτων Ευμοίρου και Κιμμερίων στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα,

β) για τους κατοίκους της Δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης στο Δημοτικό κατάστημα Σταυρούπολης και

γ) για τους κατοίκους της Δημοτικής κοινότητας Ξάνθης στο γραφείο εσόδων-ταμείου του Δήμου Ξάνθης.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…