Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μακραίνει η λίστα των απόρων που χρειάζονται την αλληλεγγύη μας

Μακραίνει η λίστα των απόρων που χρειάζονται την αλληλεγγύη μας

0
demata

Ολοένα και πιο πολλοί συμπολίτες μας χτυπούν την πόρτα της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Έκκληση για βοήθεια!

Και ο Στρατός μοιράζει τρόφιμα – Ο Ερυθρός σταυρός μοιράζει σήμερα σχολικά είδη στην Λευκόπετρα – Άρχισαν οι εγγραφές για διανομή τροφίμων

Αντιμέτωποι με την φτώχεια και την ανέχεια, είναι καθημερινά συμπολίτες μας, μέλη των συλλόγων, ομάδων ή οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης παρέχοντας βοήθεια σε βασικά είδη διατροφής και ρουχισμού. Ανθρώπινα δράματα σε καθημερινή διάταξη εκτυλίσσονται μπροστά τους, οικογένειες και με τους δύο γονείς ανέργους με μικρά παιδιά που δεν έχουν τι να τα ταΐσουν! Άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό… Και συνεχώς η λίστα των απόρων μεγαλώνει …και μαζί τους και η ανάγκη για περισσότερη έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης από όλους μας.

Κοινωνική αλληλεγγύη με εθελοντισμό την Ξάνθη – Τρόφιμα μοιράζει και ο Στρατός

Ελλείψει ενός συντονισμένου σχεδίου κοινωνικής αλληλεγγύης από το δήμο Ξάνθης που επιμένει να απέχει από την ενεργή δραστηριοποίηση από τον κοινωνικό τομέα η κοινωνική αλληλεγγύη και η φιλανθρωπία έχει …διακριτικά παραχωρηθεί σε εθελοντικές ομάδες όπως η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια, στον Ερυθρό Σταυρό ή σε πολιτιστικούς συλλόγους και γενικότερα στο εθελοντισμό. Όχι βεβαία ότι αυτό είναι κατακριτέο αλλά πρόκειται για αποσπασματικές δράσεις χωρίς ένα συντονισμό ώστε να υπάρχει το μέγιστο αποτέλεσμα. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής έχει αναλάβει η Μητρόπολη Ξάνθης με την Τράπεζα Αγάπης αλλά και μεμονωμένα οι ενορίες που συγκεντρώνουν και μοιράζουν τρόφιμα ενώ τελευταία – σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει δραστηριοποιηθεί και ο Στρατός οποίος θα μοιράζει τρόφιμα 3 φορές την εβδομάδα στην εκκλησία των 12 Αποστόλων.

Ο Ερυθρός σταυρός μοιράζει σχολικά είδη στην Λευκόπετρα – Άρχισαν οι εγγραφές για διανομή τροφίμων

Δεδομένη και διαχρονική είναι η κοινωνική δράση του Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης. Τώρα τις γιορτές θα μοιράσει τρόφιμα τα οποία συλλέγει από σούπερ μάρκετ (έχει τοποθετήσει καλάθια σχεδόν σ’ όλα) ενώ έχει εξασφαλίσει μια μεγάλη παρτίδα τροφίμων από μεγάλο πολυκατάστημα. Όπως ανέφερε η πρόεδρος Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου οι εγγραφές θα γίνουν την προσεχή Παρασκευή από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι στο κτίριο του Ερυθρού Σταυρού. Ο Ερυθρός Σταυρός μοιράζει κάθε χρόνο στις γιορτές πάνω από 200 πακέτα με διάφορα τρόφιμα σε αντίστοιχες οικογένειες. Κα δεν μένει μόνο στη διανομή τροφίμων. Συγκεκριμένα σήμερα από τις 9 το πρωί κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού συνοδευόμενο από τον προϊστάμενο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Μάρκου βρίσκεται στο δημοτικό Σχολείο Λευκόπετρας και διανέμει σχολικά είδη και παιχνίδια στους 100 μικρούς μαθητές του σχολείου.

Ολοένα και πιο πολλοί συμπολίτες μας χτυπούν την πόρτα της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Πολυεπίπεδη είναι η δράση της εθελοντικής Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά ο στόχος ένας. Να εξυπηρετήσει και να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες σε τρόφιμα, ρούχα, σχολικά είδη. Η έντονη και ακούραστη δράση της τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί πρότυπο έκφρασης κοινωνικής ευαισθησίας, αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Πέρα από τα ενεργά μέλη της έχει εμπνεύσει και έχει συσπειρώσει μια ομάδα περίπου 15 ατόμων που βοηθούν σε μόνιμη βάση αφανώς ενώ έχει κινητοποιήσει πολλούς γνωστούς επιχειρηματίες της πόλης μας που συνδράμουν στο έργο της παρέχοντας άλλοτε είδη, κτίρια ή υπηρεσίες. Όπως σημειώνει η πρόεδρος κα Μαίρη Μπεμπέκη η Ομάδα έχει αναλάβει τη διατροφή 320 οικογενειών κυρίως ανέργων με παιδιά. Παράλληλα διανέμει σε καθημερινή βάση από τον Ιούνιο ψωμί, διατηρεί Κοινωνικό Παντοπωλείο επί της οδού Κιουταχείας 8 (από τις 10 το πρωί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο). Διανέμει επίσης ρούχα σ’ όποιον θέλει κάθε Δευτέρα – Τρίτη – Τέταρτη από τις 3 – 5 το απόγευμα επί της οδού Αγίου Ελευθερίου 76 – 78 και σχολικά είδη. Τώρα στις γιορτές θα διανείμει τρόφιμα που έχει προμηθευτεί από την Ένωση Εφοπλιστών (2 πακέτα για τους τρίτεκνους και 3 για τους πολύτεκνους). Η κα Μπεμπέκη επισημαίνει ότι αρωγοί στο έργο της Ομάδας είναι εκτός από μεμονωμένους πολίτες και πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι της Ξάνθης τους οποίους και ευχαριστεί. Παράλληλα καταθέτει τη διαπίστωση ότι οι ανάγκες διαρκώς αυξάνουν και ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας άλλοτε νοικοκυραίοι χτυπούν την πόρτα της Ομάδας ζητώντας βοήθεια: «Είναι γεγονός ότι η λίστα των ανθρώπων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα βασικά διαρκώς αυξάνεται Εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν τις ανάγκες αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια. Υπάρχουν άνεργοι με παιδιά που δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό», τονίζει η κα Μπεμπέκη και απευθύνει έκκληση στους συμπολίτες μας να σκεφτούν φέτος τις γιορτές και τους συνανθρώπους τους που υποφέρουν από την φτώχεια και να γεμίσουν τα καλάθια των συλλόγων στα μάρκετ ή να απευθυνθούν στην Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σημασία έχει να μην στερέψει η πηγή της κοινωνικής αλληλεγγύης

Αυτό που είναι βασικό είναι η επίγνωση ότι όλοι οι Σύλλογοι ή οι Ομάδες ή ακόμη η Εκκλησία είναι διαχειριστές της έμπρακτης απόδειξης αλληλεγγύης του κόσμου που είναι η πηγή από την οποία ρέει η κοινωνική ευαισθησία και αυτό που έχει σημασία είναι να μην στερέψει αυτή η πηγή. Και ως προ αυτό τον στόχο πρέπει να προσανατολιστούν όλοι.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …