Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η ετήσια έρευνα της ΕΣΕΕ καταδεικνύει την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η ετήσια έρευνα της ΕΣΕΕ καταδεικνύει την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

0
krokidis

Β. Κροκίδης: Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης παρουσίασε την ετήσια έρευνα της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για το 2015, με βάση την οποία, δεν είναι και τόσο αισιόδοξες οι εκτιμήσεις από την πλευρά των ιδιοκτητών των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για το 2015. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που από ότι φαίνεται θα είναι μία καλή χρονιά γι αυτούς.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη η Ετήσια Έκθεση του Ελληνικού Εμπορίου γίνεται κάθε χρόνο με πάρα πολλά στοιχεία από την αγορά. Υπάρχει βεβαίως αποτίμηση της προηγούμενης χρονιάς, όπως και εκτιμήσεις της τρέχουσας χρονιάς και φυσικά προβλέψεις για την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η χρονιά που διανύουμε φαίνεται να ήταν καλύτερη για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ενώ εξακολουθεί να είναι προβληματική για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα της ρευστότητας, και έτσι μπορούν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες, να έχουν καλύτερες τιμές «Την φτώχεια του 2013 στην αγορά και στο εμπόριο δεν την έχουμε το 2014. Υπάρχουν σημάδια σταθεροποίησης. Το -47% των εργοδοτών και αυτοαπασχολουμένων που έκλεισαν και το -25% των θέσεων εργασίας που χάθηκαν, δεν υπάρχουν πλέον. Έχουν αντικατασταθεί με πολύ μικρότερα νούμερα για το 2014, της τάξης του 4%. Αυτό δείχνει πως παρατηρείται μια σταθεροποίηση της αγοράς μέσα στην ύφεση. Από εκεί και πέρα, προοπτικές υπάρχουν και για τις μικρές και για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσουμε. Πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που την έχει ανάγκη η οικονομία της χώρας μας». Κατά τον κ. Κορκίδη, η μικρή επιχειρηματικότητα, η μικρή ή μεσαία επιχείρηση δεν χρειάζεται προστασία αλλά στήριξη. Αυτό φαίνεται και στην Ευρώπη, όπου όλοι έχουν πέσει πάνω στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Συνολικά 22 εκατομμύρια ΜΜΕ απασχολούν 89 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Στην Ελλάδα οι ΜΜΕ είναι 531.000, εκ των οποίων οι 280.000 είναι εμπορικές και απασχολούν 1,75 εκατομμύρια εργαζόμενους μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Το δε εμπόριο απασχολεί 625.000 εργαζόμενους. «Αυτά τα στοιχεία πρέπει να τα αξιοποιήσουμε και να χαράξουμε μία εθνική στρατηγική, την οποία εμείς ονομάσαμε «εθνική εμπορική οδό» με δέκα στάσεις, με δέκα σταθμούς ανεφοδιασμού. Είναι μία απόφαση που πρέπει να υλοποιηθεί με πολιτική βούληση». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κορκίδης, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Για την ακρίβεια, ο μέσος όρος είναι 53%. Μία στις τρεις μεγάλες επιχειρήσεις έχουν δυνατότητα δανεισμού, ενώ οκτώ στις δέκα μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν. Σαφέστατα υπάρχουν κονδύλια. Μάλιστα, για την επόμενη τριετία, τόσο η Κομισιόν, όσο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαθέτουν 75 εκατομμύρια για τις ΜΜΕ. Σαφώς, ένα μέρος αυτών ανήκει και στην ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το ΕΣΠΑ 2014- 2020, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015, εξαιτίας της κατάστασης έχουμε περιέλθει. «Όλα αυτά τα πακέτα και τα εργαλεία, βεβαίως και δεν έχουν περάσει στην πραγματική οικονομία. Είναι πολύ ωραία στη θεωρία και στα λόγια οι διαφημίσεις, αλλά από εκεί και πέρα, όταν ζητάνε πράγματα τα οποία δεν έχει να παρουσιάσει η επιχείρηση(πχ εγγυήσεις), δεν υπάρχει και πρόσβαση. Εμείς κάναμε μια πρόταση: οι συνεταιριστικές τράπεζες κάτω από την ομπρέλα του ΕΤΕΑΝ να δημιουργήσουν την Αναπτυξιακή Τράπεζα ΜΜΕ που θα μπορεί να δώσει μικροδάνεια στην αγορά. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί. Ακόμη περιμένουμε τους χρηματοδότες να βάλουν τα χρήματα για τη δημιουργία αυτού του στην οποία ταμείου». Μέχρι στιγμής, μόνο το ίδρυμα «Ωνάση» το έχει κάνει. Όλα τα υπόλοιπα έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Τα μικροδάνεια των 30.000 ευρώ θα δώσουν πραγματικά ανάσα στην αγορά, καθώς ο ΜΟ οφειλής της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι 27.000 ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα τρία στεγαστικά προγράμματα που ξεκινούν το 2025 ύψους 2,56 δισ.ευρώ

Προβλέπουν είτε την ανακαίνιση υφιστάμενης κατοικίας, είτε την αγορά νέας Τρία στεγαστικά …